U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

M A K E R S :
Heimwee naar de basis

JAPKE-D. BOUMA
Eigenlijk had hij het in 1997 al een beetje gezien met zijn programma 't is hier Fantásties! Maar toch ging Ursul de Geer deze maand zijn zesde seizoen in. "Ik zou het niet erg vinden als RTL4 iemand vond om de fakkel van me over te nemen. Maar het programma trekt ontzettend veel kijkers en is relatief goedkoop om te maken. Voor mij is het ook geen straf; ik reis de hele wereld rond. Dan laat je je snel weer overhalen."

Ursul de Geer was nog toneelregisseur toen hij in 1990 bij de NCRV ging praten over een mogelijke verfilming van De Misdaden van Vautrin dat hij destijds regisseerde. "Ik had gehoord dat ze bij de NCRV nog geld hadden voor drama, maar halverwege het gesprek bleek dat ik in het verkeerde kamertje zat. Mijn gesprekspartner ging over de nieuwe gezichten bij de NCRV, niet over drama." Voor hij het wist had hij al ja gezegd tegen een praatprogramma, maar de NCRV bleek niet de meest stimulerende plek voor een beginnend talkshowhost. "Ik mocht er tien maken, om de veertien dagen, rond 23.00 uur, vlak na Kerkepad. Dus dat scoorde enorm!", zegt De Geer ironisch. "Toen Joop van den Ende mij aanbood om 42 talkshows per jaar te gaan maken, heb ik niet getwijfeld."

Tegenwoordig filmt hij vakantievierende Nederlanders in het buitenland. Hij werd bekend door blote borsten op de stranden van Lloret en Ibiza. De Geer betreurt dat imago. "De crux van het programma is nu juist de tegenstelling. Dus film ik óók het klooster van Patmos, of de straten van Cuba. Maar dat vergeet men. Ik word nog altijd achtervolgd door twee witte neukende billen in Lloret. Twee seconden duurde het, vijf jaar geleden! Maar iedereen weet het nog."

Het succes heeft hem een andere kant opgeduwd dan hij eigenlijk had gewild, zegt De Geer. Op een gegeven moment ging Jan Lenferink de talkshows doen bij RTL4. De Geer had immers 'Fantásties' al. "Dat heb ik altijd buitengewoon jammer gevonden." Tegenwoordig maakt hij zich minder illusies over het maatschappelijk belang van zijn werk dan hij deed in zijn toneeltijd. "Veel mensen willen 's avonds vermaakt worden, meer is het niet. Maar als ik 20 miljoen gulden zou winnen in de Postcode Loterij, zou ik hele andere dingen doen. Een reeks portretten van bijzondere mensen; een mooie documentaire over een maatschappelijk fenomeen; en een miniserie over de liefde. En ik zou weer toneelregies gaan doen. Dat is volgens mij het enige dat ik écht goed kan. TV-presentator is niet echt een vak. Je hoeft niet ergens in uit te blinken. Regie daarentegen, is iedere keer weer een poging om je eigen ideeën over het stuk, de acteurs en de tekst bijelkaar te krijgen. Soms heb ik daar wel eens heimwee naar. Om acht weken ergens aan te werken en dat het dan niet meteen de volgende avond al weg is. Toneel is voor mij de moeder aller dingen. Dat is wat je dan af en toe mist."

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)