U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zuid-Afrikaanse commissie ziet overal racisme in media
De Zuid-Afrikaanse overheidscommissie voor de mensenrechten publiceerde deze week een rapport over racisme in de media. Blanke èn zwarte journalisten reageerden vernietigend.

BBC-site is weer een 'sinaasappel' dankzij restyling
De BBC heeft zijn vertrouwde nieuws-website in een ander jasje gestoken. De nieuwe opmaak lijkt veel onoverzichtelijker, maar dat is een kwestie van wennen, zeggen de makers. 'We moesten wel.'

Vreselijke dilemma's
Het topmanagement van veel Nederlandse bedrijven worstelt met vraag of en zoja hoe zij de snel oprukkende informatie- en communicatietechnologie in hun ondernemingen moeten toepassen. De IT- portefeuille komt vaak terecht bij het jongste lid van de raad van bestuur. Zowel in Europa als de VS blijken zij de kortst zittende bestuurders. De faalkans van projecten is groot. "Als we het doen zijn we verdoemd en als we het niet doen ook."

Ferme mannenstemmen
ANWB Weer en verkeer. Een nieuwe ster aan het Nederlandse, niet bijzonder rijk van themazenders voorziene kabeltv-firmament is ANWB Weer en verkeer. Een televisiestation kun je het nauwelijks noemen: een in twee delen verdeelde grafische voorstelling is het meer, met aan de ene kant de actuele verkeerssituatie (files, werkzaamheden, ijzel) en aan de andere kant weersverwachtingen.

KPN verliest geding over Sint
KPN Telecom moet onmiddellijk alle reclame staken, waarin gebruik wordt gemaakt van 'de echte Sinterklaas van de NPS'. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank vanochtend bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de NPS en acteur Bram van der Vlugt, die al dertien jaar de rol van Sint speelt bij diens jaarlijkse intocht. Bij het geding, dat gisteren diende, bracht de raadsman van Van der Vlugt en de NPS naar voren dat KPN inbreuk maakt op het portretrecht op folders en winkelmateriaal door de NPS-Sint zonder toestemming af te beelden.

Uitgever Israel gearresteerd
De Israelische politie heeft gisteren de uitgever van de Israelische krant Ma'ariv, Ofer Nimrodi, gearresteerd. De aanhouding volgt op beschuldigingen dat Nimrodi van plan was om twee concurrerende krantenuitgevers, van Ha'arets en Yediot Ahronot, en een privé-detective te vermoorden. Nimrodi's advocaat werd ondervraagd op verdenking van verstoring van het onderzoek naar zijn cliënt. (AP)

Winst NTT omlaag
De nettowinst van het Japanse telecomconcern Nippon Telegraph en Telephone Corp. (NTT) is in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar gedaald met 9,3 procent tot 240,4 miljard yen (4,8 miljard gulden). Over het hele boekjaar, dat afloopt op 31 maart, verwacht NTT een verlies van 126 miljard yen, tegen een nettowinst van 602,6 miljard yen een jaar eerder. Eerder maakte het concern bekend 21.000 van de 224.000 banen te moeten schrappen.

Meulenhoff en Standaard
Uitgeverij Meulenhoff (onderdeel van PCM Uitgevers) gaat in België per 1 januari zaken doen met de Standaard Uitgeverij en diens distributeur Libris in plaats van met Kritak. Kritak is door deze overstap in de problemen gekomen. Acht werknemers staan straks op straat. Ontwikkelingen in de markt hebben Meulenhoff gedwongen een nieuwe partner te zoeken. Te denken valt daarbij aan concentratie onder afnemers en de opkomst van e-commerce.

Tabaksreclame voor Canadese kinderen
Canadese tabaksfabrikanten richten hun reclame op kinderen. Dit blijkt uit 1200 documenten met in totaal tienduizend pagina's van de tabaksindustrie die de Canadese regering maandag openbaar heeft gemaakt. Die papieren gaan over het aantrekken van rokers en de manier waarop zij verslaafd gehouden kunnen worden. Daarbij blijken kinderen vanaf twaalf jaar oud een belangrijke doelgroep. Bovendien zou de concentratie nicotine in sigaretten zijn verhoogd om de verslaving zwaarder te maken.Volgens gezondheidsminister Allan Rock blijkt uit de documenten dat tabaksfabrikanten zich specifiek richten op kinderen en op mensen die proberen van het roken af te komen. Daarmee trachten ze de markt vast te houden en uit te breiden. (ANP)

Nintendo ziet winst dalen
De nettowinst van Nintendo, de Japanse producent van elektronisch speelgoed, is in het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar gedaald met 46 procent tot 17,2 miljard yen (346 miljoen gulden). Het resultaat, dat te wijten is aan de dure yen en vertragingen in de productie, is overeenkomstig de verwachtingen. De omzet daalde met 5 procent tot 190,2 miljard yen. (Bloomberg)

Mannesmann versnelt reorganisatie
Het Duitse concern Mannesmann versnelt de al eerder aangekondigde reorganisatie van de onderneming. De bedrijfsonderdelen installatiebouw en automobieltechniek worden halverwege volgend jaar al losgemaakt en naar de effectenbeurs gebracht. Het concern kan dan door zijn telecomdivisie harder groeien. Op die manier wil Mannesmann het Britse mobiele-telecomconcern Vodafone van het lijf houden. Vodafone heeft zijn zinnen gezet op de telecomdivisie van Mannesmann. Die is een forse winstmaker en vooral actief in de grootste markten van het Europese vasteland.

Kort geding tegen XS4ALL
De gratis Internetaanbieders Wanadoo en NokNok slepen branchegenoot XS4ALL voor de rechter. Zij eisen dat XS4ALL, een dochteronderneming van KPN, stopt met zijn nieuwste reclamecampagne, omdat die hun reputatie aantast. In een landelijke campagne suggereert XS4ALL, dat zelf niet gratis is, dat de concurrenten hun klantengegevens voor commerciële doeleinden doorverkopen. Volgens NokNok en Wanadoo is de reclame misleidend. "De indruk wordt gewekt dat wij alleen bestaan om daarmee winst te kunnen maken, en dat is onzin", aldus Achmea- dochter NokNok. De zaak dient aanstaande vrijdag voor de Amsterdamse rechtbankpresident. (ANP)


De betekenis van een moeilijk woord, de vertaling van een Franse zin, wie was Chopin? In een bibliotheek kan je dit op één plank vinden in woordenboeken, encyclopedieën en atlassen. De makers van Research It namen die plank als voorbeeld en maakten een site met een zoekmachine voor deze referentieboeken. De machine vindt onder meer woorden, adressen, biografische gegevens en chatgroepen.

(www.itools.com/research-it)

NRC Webpagina's
24 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)