NRC Handelsblad: vandaag Zaterdag 20 november 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Sint op de Kinderpagina

Sint op de Kinderpagina

bolletje China en de WTO in Economie voor jou.
bolletje De winnaar van de Fokke & Sukke wedstrijd is bekend.
bolletje De supplementen van deze week: W & O, Z, Profiel, Boeken en CS.
bolletje De 12e IDFA in Profiel.
bolletje Document: Leninglijst provincie Zuid-Holland.
bolletje In het nieuws:
Dossier Varkenswet
Dossier Microsoft
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Oproer in Athene
ATHENE - Griekse oproerpolitie biedt anarchisten het hoofd die gisteren in het centrum van Athene amok maakten ter gelegenheid van het bezoek van de Amerikaanse president Clinton.
(Foto AP).

Orkaan slaat hard toe op St. Maarten
De orkaan Lenny heeft grote schade op de Bovenwindse Antillen toegebracht. Op St. Maarten staat driekwart meter water in de hoofdstad Philipsburg. Vijftien procent van de huizen heeft geen dak meer.

* Veel animo voor scholierenstaking
it alle hoeken van het land reageren scholieren op de oproep van VWO- leerlingen van het Vlaardingse Aquamarijn College om op 6 december in Den Haag te staken tegen het Studiehuis. De leerlingen vinden de vernieuwde eindexamenprogramma's voor Havo en VWO, die in augustus zijn begonnen, te zwaar. Het stakingscomité Tweede Fase heeft binnen een week bijna 6.000 aanmeldingen per e-mail gekregen.

* Herkenbaarheid Sint inzet geding
Sinterklaas is dinsdag hoofdrolspeler in een kort geding voor de president van de rechtbank in Amsterdam. De NPS en televisiebekendheid Bram van der Vlugt eisen dat KPN Telecom BV onmiddellijk met alle reclame-activiteiten stopt op folders en winkelmateriaal van Primafoon-winkels waarin de NPS- Sint ofwel Bram van der Vlugt optreedt als 'de echte Sint'.

* Kabinet: nog 400 mln extra te verdelen
Het kabinet heeft ruim 400 miljoen gulden extra te verdelen vanwege een meevaller van 2,5 miljard gulden. Het Rijksmuseum kan rekenen op een eenmalige extra 'millenniumbijdrage' van 100 miljoen gulden.

* Democraten zijn druk met zichzelf
Vandaag praat D66 over vernieuwing van de partij. Voorzitter Tom Kok ziet 'heilige huisjes' sneuvelen, en critici willen actie.

Kerstactie '99
Voor mensen in moeilijke situaties of regelrechte nood is de komst van een nieuwe eeuw geen reden voor bijzondere vreugde. De commissie 'Lezers van NRC Handelsblad' zal er echter bij de laatste kerstactie van dit millennium alles aan doen om die nood te lenigen.

* De Draad - dagelijkse column
AV-Keuringsinstituut Nicam: al verouderd bij de oprichting
* Dagelijkse cartoon:
Fokke & Sukke
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Zonnet - elke dag gratis POP3 e-mail

Krekel
Krekel
Jeltsin: 'Ik
kwam, ik zag
en waar ben
ik gebleven?'

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Alle bonnen zullen worden nagerekend
De Rotterdamse raad onderzoekt het declaratiegedrag van oud-burgemeester Peper en zijn wethouders. Waar is de dure Rolex gebleven?

* Anarchisten houden huis in Athene
Zowat op hetzelfde moment dat president Clinton gisteren op het geheel ontruimde Atheense vliegveld aankwam voor zijn uitgestelde bezoek van één etmaal, joeg een kleine stroom anarchisten door het centrum van de stad, een spoor van verwoesting en verbranding achterlatend.

* Opzettelijke daad in het spel bij vliegramp
Amerikaanse onderzoekers naar het neerstorten van de Boeing 767 van EgyptAir op 31 oktober voor de Amerikaanse oostkust hebben gisteren voor het eerst met zoveel woorden gesproken van de mogelijkheid dat "een opzettelijke daad" in het spel was.

* Essent wijst onrendabele lasten af
Het nieuwe energiebedrijf Essent accepteert niet zomaar dat het moet opdraaien voor de miljarden aan onrendabele verplichtingen die de stroomsector in het verleden is aangegaan. Het bedrijf overweegt een juridische procedure als minister Jorritsma wettelijk regelt dat deze zogenoemde 'bakstenen' door de aandeelhouders van de stroomproducenten moeten worden opgebracht.

* Voetbal steeds meer in greep van makelaars
Vergoedingen van spelersmakelaars staan niet altijd in verhouding tot geleverde diensten. De wildgroei kan toenemen nu de FIFA wordt gedwongen de licenties voor agenten af te schaffen.

* Feyenoord krijgt les in vechtvoetbal
n een spectaculair duel heeft Feyenoord gisteravond in Maastricht twee punten verspeeld. Na een 3-0 achterstand bij rust behaalde MVV een zwaar bevochten 3-3 gelijkspel. Feyenoord heeft nu elf verliespunten meer dan PSV en negen meer dan Ajax.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Emoties en de Kamer
Het beroep politicus leent zich maar moeilijk voor een vastomlijnde definitie. De taakopvatting zelf is immers voor een belangrijk deel politiek bepaald en dus verschillend. Om het grof te schetsen: liberalen zullen vanuit hun gedachtengoed een minder ambitieus verwachtingspatroon van de politiek hebben en daar ook naar handelen dan, bijvoorbeeld, sociaal-democraten. Het betreft hier het werkterrein dat de politicus zich toeëigent; daarmee is nog weinig gezegd over de wijze van politiek bedrijven op dat terrein. Wat kan er van de politicus worden verwacht?


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Schurken tegen de macht aan
Zijn het losgeslagen bendes of doelbewust vooruitgeschoven troepen? Bij de grote conflicten in de wereld (Balkan, Oost-Timor, Afrika, Colombia) spelen paramilitairen de hoofdrol. Ze moorden en plunderen en doen alles wat de Conventie van Genève verbiedt - zodat de regeringslegers hun handen 'schoon' kunnen houden.

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Ontzamelwoede
Altijd heeft er een taboe gerust op het afstoten door musea van voorwerpen uit de eigen collectie. Intussen puilen de depots uit en ontbreekt het geld om alles te beschrijven en te conserveren. Het congres 'Grenzen aan de groei' doorbreekt de impasse met een leidraad voor helder ontzamelen. Wat te doen met tienduizend botspijkertjes en dertig tandartsstoelen?

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s )