U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

Feyenoord Fanpage

MVV

Feyenoord krijgt les in vechtvoetbal

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
MAASTRICHT, 20 NOV. In een spectaculair duel heeft Feyenoord gisteravond in Maastricht twee punten verspeeld. Na een 3-0 achterstand bij rust behaalde MVV een zwaar bevochten 3-3 gelijkspel. Feyenoord heeft nu elf verliespunten meer dan PSV en negen meer dan Ajax. De supporters van MVV stonden in de tweede helft op de banken.

De kansloos gewaande MVV'ers trotseerden de sneeuwbuien en leerden de Feyenoorders een lesje in vechtvoetbal. De tweede keuze van trainer Beenhakker - zes basisspelers waren geblesseerd of werden gespaard voor de wedstrijd tegen Chelsea - liet zich in de luren leggen door de eerste keuze van trainer Koevermans. MVV heeft dit seizoen een patent op een onverwacht scoreverloop. Mede daarom adviseerde Koevermans vooraf in het clubblad dat het publiek moest blijven zitten tot het laatste fluitsignaal. Binnen een half uur gaf Feyenoord een ruime voorsprong uit handen. Doelman Dudek moest drie tegentreffers incasseren. Met slechte uittrappen deelde de Poolse keeper in de malaise, maar hij was niet schuldig aan de inhaalrace van MVV. Libero Konterman en voorstopper De Haan leden kostbaar balverlies en kwamen snelheid tekort tegen de snelle spitsen van MVV. De Deen Perez en de Nigeriaan Taiwo brachten de supporters met lange rushes in vervoering. Ze maakten allebei een doelpunt. De Rus Kortchagin zorgde daarna voor de gelijkmaker. Vijf dagen voor de wedstrijd in de Champions League tegen Chelsea toonde Feyenoord een laksheid die in Londen tot meer nadelige gevolgen kan leiden. Op Stamford Bridge wacht Feyenoord een zwaardere opgave dan in De Geusselt. MVV heeft een begroting van negen miljoen gulden, Chelsea werkt met een budget van 160 miljoen gulden, Feyenoord kan beschikken over 55 miljoen gulden. De financiële verschillen leken gisteravond van ondergeschikt belang. Zo hield voorstopper Moonen, een student geneeskunde die met de fiets naar het stadion komt, zich redelijk staande tegen de duurbetaalde spitsen Kalou en Kornejev. Moonen deelt een kamer met zijn broer die ook arts wil worden. Hij speelde in de jeugd bij Willem II maar leek niet goed genoeg voor het hoogste seniorenniveau. Door blessures bij enkele verdedigers van MVV komt hij dit seizoen aan speeltijd toe. Aan de zijde van Feyenoord was een Braziliaanse huurling de beste speler. Midvoor Somalia beschermde zich tegen de koude met een paar handschoenen en en een grote werklust. Met zijn slungelachtige lichaam wekt Somalia de lachtlust bij de neutrale toeschouwers, maar het legioen van Feyenoord is gecharmeerd van zijn onnavolgbare acties. Met een frommeldoelpunt tegen Rosenborg hielp hij zijn club aan een plaats in de tweede ronde van de Champions League. Met een doeltreffende snoekduik voorkwam hij een competitienederlaag tegen FC Twente.

Tegen MVV verdiende hij een voorkeursbehandeling ten opzichte van Cruz. De Argentijnse spits heeft meer atletisch vermogen, maar hij is wisselvallig en wekt wrevel bij zijn medespelers door zijn vermeende luiheid. Cruz mocht gisteravond invallen voor Somalia bij een 2-3 tussenstand. Vlak daarna kopte Samardzic de bal voor Feyenoord op de lat en dit ongeluk bleek achteraf van beslissende betekenis.

Het publiek van MVV schreeuwde zijn eigen elftal in de hectische slotfase naar voren. Kortchagin werd de gevierde speler. De huurling van PSV had in blessuretijd zelfs de winnende treffer op zijn schoen. Hij schoot de bal in vrije positie in het zijnet. Het publiek vierde het gelijkspel als een overwinning en beloofde met spreekkoren een feestelijke nacht in het centrum van Maastricht.

Somalia was in de eerste helft hard op weg 'man van de wedstrijd' te worden. Hij veroorzaakte na een paar minuten een strafschop, die door Korneev doeltreffend werd ingeschoten (0-1). Halverwege de eerste helft scoorde Somalia met een kopbal uit een voorzet van Korneev (0-2). Een paar minuten later leek Korneev de wedstrijd te beslissen. Hij benutte een voorzet van Kalou (0-3). In de rust gaf Koevermans een donderpreek aan zijn spelers die zijn uitwerking niet miste. "Ik heb ze gevraagd of ze de handdoek meteen in de hoek wilde gooien", verklaarde de trainer van MVV na afloop. Zijn collega Beenhakker had zijn spelers in de rust gewaarschuwd voor een terugval, maar hij kon niet bevroeden dat de inzinking zo groot zou zijn. De trainer van Feyenoord wilde de verklaring niet zoeken in de onervarenheid van sommige invallers. Toch werd de routine van Van Gastel en Van Wonderen node gemist. "Het waren menselijke fouten die niet getuigden van professionaliteit. Wij hebben de Limburgers een vroege Sinterklaas bezorgd", concludeerde Beenhakker.