U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Britten kopen Enertel voor 1,1 miljard
Het Britse Energis koopt Enertel, het telecombedrijf dat medio jaren negentig is opgericht door Nederlandse energie- en kabelbedrijven. Energis betaalt voor Enertel 352 miljoen Britse pond (1,1 miljard gulden).

Nederland uitvalsbasis voor continent
Koper Energis van Enertel was in het afgelopen jaar al veel op het overnamepad. Met de vandaag aangekondigde overname krijgt het Britse bedrijf voet aan de grond op het Europese continent.

Gratis en nog bereikbaar ook
Het bericht sloeg in als een bom: 's werelds beste encyclopedie, de Britannica, gratis op internet! Geen krant in de Westerse wereld liet na dit opzienbare feit te melden en geen liefhebber van de Britannica vergat die dag naar Britannica-website te surfen om te kijken of het waar was. Die vele honderdduizenden legden in korte tijd het gehele Britannica-systeem lam. Niemand in Chicago, waar het hoofdkwartier staat, had dat kennelijk verwacht.

Oprecht verbaasd
De bewoner van het huis aan de drie grachten in het centrum van Amsterdam, vlakbij de Oudemanhuispoort, leunt zelden gezellig uit het raam van zijn woonkamer. Het liefst zou hij de hele dag de gordijnen dicht laten. De reden: hij wordt gék van de junks die op de brug voor zijn huis fietsen verkopen. Gestolen fietsen, wel te verstaan. Voormalig fietsenjunk Chiel van Zelst heeft zijn wederwaardigheden vastgelegd in het boek 100.000 Fietsventielen.

Privatisering NOB later
De verzelfstandiging van het Nederlands Omroepproduktiebedrijf (NOB) heeft vertraging opgelopen. Aanvankelijk zou de wijze van vervreemding vlak na de zomer bekend worden, maar het NOB en de betrokken ministeries gaan zich pas begin volgend jaar over kandidaat- aandeelhouders buigen."Zorgvuldigheid gaat boven haast", geven de betrokkenen aan als reden voor het oponthoud. Eind februari stemde de Eerste Kamer in met de privatisering van het facilitair bedrijf.

Internethandel groeit spectaculair
Het winkelen op Internet wint flink aan populariteit. Vorig jaar kochten zo'n 350.000 Nederlanders wel eens wat via het wereldwijde computernetwerk. Inmiddels is dat aantal meer dan verdubbeld tot 730.000, zo'n 6 procent van alle Nederlanders. Uit een telefonisch onderzoek onder 3.000 Nederlanders en een elektronisch onder 19.000 internetgebruikers, blijkt dat consumenten dit jaar voor 2,8 miljard gulden via internet bestellen. In vergelijking met een jaar eerder is dat een plus van meer dan 250 procent. Vooral in de zakelijke sfeer is het hard gegaan. In die tak groeide de interhandel met 450 miljoen gulden naar ruim 2 miljard gulden, zo blijkt uit het reclameblad Adformatie en onderzoek van bureau Pro Active.

Syntus stuurt treinkaartjes per post op
Het bus- en treinbedrijf Syntus dat in de Achterhoek het openbaar vervoer exploiteert, gaat reizigers de mogelijkheid bieden om telefonisch en per e-mail kaartjes te bestellen. Die worden vervolgens per post opgestuurd. De nieuwe service komt in de plaats van de verkoopagentschappen, die vanaf mei verdwijnen. Toen Syntus in het voorjaar bekendmaakte deze ticketpunten te sluiten en reizigers te verwijzen naar de kaartjesautomaten op NS-stations, leidde dat tot grote onrust. "Dat is voor ons de reden om vanaf komend voorjaar via de post kaartjes te versturen als alternatief voor mensen die de kaartjesautomaat te ingewikkeld vinden", zegt Syntus-directeur J. Allersma. Het openbaarvervoerbedrijf is er nog niet helemaal uit op welke wijze de betalingen plaatsvinden. "We onderzoeken de voor- en nadelen van een acceptgirokaart en telefonische machtiging."

Xoip eist telefoonnummers van KPN
Internetbedrijf Xoip eist van KPN telefoonnummers en overweegt een schadevergoeding te eisen. 's Lands grootste telecomaanbieder houdt zich volgens Xoip niet aan de afspraken bij het leveren van telefoonnummers voor een Internetfaxdienst. Het bedrijf biedt internetgebruikers een gratis faxnummer aan. De fax wordt omgezet naar elektronische post en vervolgens via Internet opgestuurd. Xoip kreeg in korte tijd te maken met tienduizenden aanmeldingen en sinds een week of vijf zijn de telefoonnummers op. KPN zou volgens Xoip nummers regelen, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan.

Roemrucht Infotheek overweegt herstart
Bijna acht jaar na zijn ondergang overweegt de Leidse computerverkoper Infotheek een doorstart te maken. Na lang overleg is duidelijk geworden hoeveel verlies het bedrijf fiscaal mag compenseren als het weer opnieuw zou beginnen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Sinds het faillissement in januari 1996 is beëindigd, lijdt Infotheek een slapend bestaan. De compensatie van ruim 37 miljoen gulden biedt nieuwe mogelijkheden, aldus een woordvoerder van de Leidse onderneming. Infotheek overweegt op korte termijn een aandeelhoudersvergadering uit te schrijven om zich over de toekomst van het bedrijfje te buigen. Nog altijd heeft ex-bestuursvoorzitter W. van Leenen ruim 70 procent van de aandelen in handen. Van Leenen werd eind 1994 van mismanagement beschuldigd en door de curatoren voor de rechter gedaagd. De zaak werd later geschikt. Infotheek was een van de eerste automatiseringsbedrijven die eind jaren tachtig naar de beurs gingen. Enkele jaren na de beursgang sneuvelden veel automatiseerders, waaronder Infotheek.

Nieuw e-mailvirus bedreigt computer
Er is een nieuw type computervirus dat zich via e-mail verspreidt. Het virus wordt verstuurd via e-mail maar, in tegenstelling tot eerdere e- mailvirussen, hoeft het bericht niet geopend te worden om het virus te activeren. Dat meldde de Britse omroep BBC gisteren. Het zogenoemde BubbleBoy-virus werd dinsdag naar onderzoekers bij het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf Network Associates gestuurd. BubbleBoy luidt de komst van een nieuwe generatie computervirussen in, aldus een woordvoerder van het computerbedrijf. Als een gebruiker de lijst van nieuw binnengekomen e-mails oproept, infecteert het virus de computer. BubbleBoy tast computers met de programma's Microsoft Windows 98, sommige versies van Windows 95, Internet Explorer 5.0 en Outlook of Outlook Express aan.

Bill Gates wil compromis in rechtzaak
Microsoft-topman Bill Gates is bereid tot een compromis met zijn juridische tegenstanders, maar hij blijft in de kern van de zaak op zijn standpunt staan. Gates zei gisteren bereid te zijn "een lange weg te gaan" om de Amerikaanse autoriteiten tegemoet te komen in de juridische strijd over de monopolistische macht van zijn bedrijf. Maar hij gelooft ook dat "het Amerikaanse rechtssysteem uiteindelijk zal erkennen dat de vernieuwingen van Microsoft de consumenten veel voordeel hebben gebracht en dat wij het eerlijk hebben gedaan", zo hield hij zijn gehoor van 2.700 Microsoft aandeelhouders voor. Hij kreeg een staande ovatie. Afgelopen weekend oordeelde de rechter na hoorzittingen dat de softwaregigant monopolistische macht heeft en daarmee de concurrentie verstikt. Een definitieve gerechtelijke uitspraak moet nog volgen.

Spectaculaire omzetgroei Proxis
De Belgische Internetboekhandel Proxis heeft zijn omzet in het derde kwartaal verviervoudigd tot 27 miljoen frank (1,5 miljoen gulden). In het derde kwartaal deed het bedrijf het daarmee 50 procent beter dan het kwartaal daarvoor. De gemiddelde groei over de eerste negen maanden bedraagt 18 procent per maand.

Cable & Wireless ziet winst kelderen
De winst van het Britse Cable & Wireless Communications (CWC) is in het eerste halfjaar gedaald met 91 procent tot 6 miljoen pond sterling (1,8 miljard gulden). De omzet steeg met 10 procent tot 1,38 miljard pond. Het Britse kabelbedrijf wordt momenteel opgesplitst en verkocht. De telefoonactiviteiten gaan naar de Britse moederonderneming Cable & Wireless en de kabelactiviteiten naar het Britse kabelbedrijf NTL.

Goede resultaten voor Cisco
De nettowinst van de Amerikaanse netwerkleverancier Cisco Systems is in het eerste kwartaal van zijn begin augustus begonnen boekjaar gedaald met 14 procent tot 438 miljoen dollar (920 miljoen gulden). Exclusief kosten voor acquisities nam de winst toe met 49 procent tot 837 miljoen dollar. De omzet steeg eveneens 49 procent tot 3,9 miljard dollar.

Britse censuur van 'Fight Club'
De Britse filmkeuring heeft twee scènes uit de controversiële Amerikaanse film Fight Club van David Fincher laten knippen, alvorens de film in Groot-Brittannië uit te brengen. Volgens Robin Duval, directeur van de British Board of Film Classification, gaat het om twee scènes waarin het gebruik van geweld 'excessief' is. "In beide scènesordt in een uitspatting van opwinding een weerloze man in elkaar geslagen", aldus Duval. De aangepaste versie komt in de Britse bioscopen voor de leeftijdsgroep van 18 jaar en ouder. In Amerika zorgde Fight Club, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door Brad Pitt en Edward Norton, al eerder voor opschudding.

Miljoenen voor helmreclame
Michael Schumacher heeft het advertentierecht op zijn helm voor ruim vijftien miljoen gulden verkocht aan het Duitse DVAG. Voor dat bedrag mag het financieringsbedrijf drie jaar lang een logo van tien bij acht centimeter op de helm van de Formule 1-coureur aanbrengen. Het jaarinkomen van de beroemde coureur wordt geschat op 80 miljoen gulden.


'Klik 50' biedt hitlijstjes van links in tien rubrieken, waaronder vakantie, muziek en film. Mensen die een site hebben die in een van de rubrieken past, kunnen een Klik50-banner op hun homepage plaatsen. Hoe meer websurfers vanaf die site naar Klik50 gaan, hoe beter de site scoort. Een bizar type hitlijst dus, omdat het niet om de populariteit van de sites gaat, maar om de populariteit van Klik50 vanaf die sites. Wel leuke links. (www.click50.nl)

NRC Webpagina's
11 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)