U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Microsoft ziet in schikking een nederlaag
Een schikking in de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft is eerder een psychologisch dan een economisch vraagstuk. Dat zegt Herbert Hovenkamp, hoogleraar aan de juridische faculteit van de University of Iowa in Iowa City. Volgens Hovenkamp, die adviseur is van het departement van justitie, neemt Microsoft-topman Bill Gates de hele rechtszaak zeer persoonlijk op. "Een rationeel denkend bedrijf in deze positie zou schikken", zegt Hovenkamp. "Met Microsoft schat ik de kans op dit moment op fiftyfifty."

Negers kunnen goed dansen
Het is de schuld van de schoonmaker. Met een walkman op zijn hoofd loopt hij te swingen. Hij let niet op wat hij doet. Tot hij met zijn bezemsteel tegen het glas van het aquarium tikt. De barst wordt een ster, de ster verspreidt zich tot een wirwar van sterren in het glas, en intussen zoekt een oudere man in de Gouden Gids naar een glasleverancier. Op zijn dooie gemak belt hij de nummers, terwijl uit het duistere aquarium langzaam maar zeker een haai opdoemt.

AH ook in computers
Albert Heijn begint morgen met de verkoop in de grotere winkels van een multimediacomputer. De Myrica is voor het bedrijf samengesteld door het nieuwe Europese computerbedrijf Fujitsu Siemens Computers. De supermarktketen ontwikkelt al foto's, verkoopt boeken en biedt financiële diensten aan. Binnenkort komen ook cd's en videobanden in de winkels te liggen.

Big Brother in Duitsland
Big Brother verschijnt in het nieuwe millennium ook in Duitsland op de buis. RTL II brengt de serie, die in Nederland veel stof heeft doen opwaaien, vanaf maart volgend jaar. Endemol heeft hiervoor een contract gesloten. De bestaande overeenkomst met de commerciële televisiezender RTL heeft het Nederlandse amusementsconcern met twee jaar verlengd tot eind 2002.

Tokio verkoopt telecomaandelen
De Japanse staat doet deze week voor 1.559 miljard yen (31,5 miljard gulden) aan aandelen van het telecomconcern NTT van de hand. Het staatsbelang wordt daarmee teruggebracht van 59 naar 53 procent. Het is de grootste telecomemissie in de geschiedenis. De miljardenopbrengst spekt een garantiefonds voor banktegoeden. Dat was flink geplunderd door de vele faillissementen die het bankwezen in Japan de afgelopen jaren moest verhapstukken. Het merendeel van de aandelen, zo'n 76,7 procent, komt in handen van Japanse beleggers. Amerikaanse en Canadese investeerders nemen 9,5 procent voor hun rekening en de rest van de wereld de overige stukken.

KPN vecht besluit Opta aan
Telecombedrijf KPN wil een besluit van toezichthouder Opta met een kort geding ongedaan maken. Opta wil dat KPN abonneegegevens afstaat aan het Oldenzaalse bedrijf Denda Multimedia. Als KPN dat niet doet, moet het bedrijf vanaf morgen een dwangsom betalen van 16.500 gulden per dag, zo heeft Opta gisteren laten weten. Denda Multimedia wil een eigen versie van de telefoongids op cd-rom persen en verkopen. KPN wil echter geen gegevens afstaan zonder dat er een formele overeenkomst is. De strijd tussen KPN en Denda sleept zich al ruim twee jaar voort. Aanvankelijk ruzieden de partijen over de prijs die KPN voor de gegevens in rekening wilde brengen. KPN eiste 85 cent, maar zowel de telecomtoezichthouder Opta als de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) oordeelden dat de adressen per stuk niet meer dan een cent mogen kosten.


Het is vandaag tien jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Hoewel daarmee de fysieke barrière tussen Oost en West werd weggenomen, bleven de dieper liggende scheidslijnen bestaan. Internetgebruikers kunnen vanavond om negen uur op de site van ABC News chatten over de val van de Muur. Ook John Marks zal deelnemen aan de discussie. In zijn boek The Wall beschrijft hij de gebeurtenissen van 1989 en de gevolgen ervan.

(www.abcnews.go.com)

NRC Webpagina's
9 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)