U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Smaadproces overwogen door Peper
Minister Peper (Binnenlandse Zaken, PvdA) en zijn echtgenote hebben een advocaat in de arm genomen die hen moet adviseren over eventuele juridische stappen tegen het Algemeen Dagblad wegens smaad. Aanleiding daartoe vormt de publicatie in het Algemeen Dagblad van vandaag, waarin naast anonieme bronnen ook bij name genoemde, voormalige topambtenaren van de gemeente Rotterdam zware beschuldigingen uiten aan het adres van Peper en zijn echtgenote, oud- VVD-minister Neelie Kroes.

Amazon.Com dieper in rood na uitgaven Internet
Internetwinkel Amazon.Com in Seattle heeft in het derde kwartaal zijn verlies zien toenemen tot 197 miljoen dollar ofwel 59 dollarcent per aandeel.

Hedendaagse Maginotlinies
Weinigen kijken er nog van op. Sterker: slechts een enkeling lijkt zich nog wild te ergeren aan het feit dat winkels geen uitverkoop houden maar sale op de etalageruit spuiten.

Rechtszaak over lichtkrant
De lichtkrant in de tunnel aan de Kostverlorenweg in Leidschendam zal voorlopig niet worden uitgerust met een 'vieze woorden-filter'. Kunstenaar Hans Muller heeft gisteren een voorstel van de gemeente voor de installatie van zo'n filter afgewezen. Daarmee komt een einde aan de onderhandelingsperiode van twee weken die gemeente en kunstenaar van het Haags Gerechtshof hadden gekregen om tot een compromis te komen in de 'tunnelzaak'. In september 1998 installeerde Muller in opdracht van de gemeente een lichtkrant in de tunnel onder de A4 naar Leidschenveen. De lichtkrant was aangesloten op het Internet. Bezoekers van een speciale website konden woorden intypen, die vervolgens op de tunnelwand verschenen. Na klachten over racistische en seksueel getinte teksten op de tunnelwand weigerde de gemeente nog langer de elektriciteitsrekening te betalen en eiste in een kort geding van Muller dat het kunstwerk van een vieze woorden-filter zou worden voorzien. Muller weigerde, en eiste een onmiddellijk herstel van de lichtkrant. De afgelopen weken hebben beide partijen via hun advocaten met elkaar onderhandeld over een 'dynamisch filter', waarbij de Internetgebruikers zelf zouden kunnen opgeven aan welke teksten ze zich storen. Het conflict spitste zich toe op de kosten: Muller eist behalve een schadevergoeding een budget van 10.000 gulden voor de filter, terwijl hij volgens de gemeente aanvankelijk van 1500 gulden sprak. "Die schatting dateert van een jaar geleden", aldus Muller. "Bij een preciese berekening van arbeidsuren kom je veel hoger uit. Een commercieel IT-bedrijf zou rustig het driedubbele vragen." De zaak ligt nu weer bij het Haagse gerechtshof, dat volgende week dinsdag uitspraak zal doen.

Magazine Kennedy gered
De toekomst van het verliesgevende politieke magazine George is voorlopig veiliggesteld. George, opgericht door John F. Kennedy jr., die drie maanden geleden in een vliegtuigongeval de dood vond, wordt voor de helft overgenomen door de Franse uitgever Hachette Filipacchi Magazines (HFM). HFM geeft onder andere ook het vrouwenmagazine Elle uit.

Miljardenomzet via 'web'
De waarde van de Interneteconomie neemt enorme vormen aan. Volgens een Amerikaans onderzoek wordt dit jaar via het wereldwijde web een omzet geboekt van 1.065 miljard gulden (507 miljard dollar). Ter vergelijking: de som van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland komt in 1999 waarschijnlijk uit op 810 miljard gulden. De universiteit van Texas heeft het onderzoek in opdracht van de Amerikaanse netwerkleverancier Cisco Systems uitgevoerd bij 3.400 bedrijven.


Big Brother trekt niet alleen met de dagelijkse tv-uitzendingen vele kijkers. Ook op internet is het programma zeer populair. Een webparodie kon dan ook niet uitblijven. Op de site Big Mother (www.parodie.nl/bigmother) zijn zeven Bekende Nederlanders onder wie Erica Terpstra en Anton Geesink met elkaar opgescheept. En Real Big Brother bericht over het leven van tien levensechte bewoners van een Groningse studentenflat (tommyboy.selwerd.cx).

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)