U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Huishoudrobot wordt net zo gewoon als pc
Robots voor huishoudelijk gebruik die ramen zemen, het vuilnis buitenzetten en stofzuigen zijn over tien tot vijftien jaar net zo in zwangals mobiele telefoons en computers nu.

Sprint valt in handen MCI Worldcom
Het Amerikaanse telecombedrijf MCI Worldcom koopt voor 115 miljarddollar (236 miljard gulden) concurrent Sprint, eveneens afkomstig uitde Verenigde Staten. De overname is de grootste in de geschiedenis.

Anynytime, anywhere, everything
De echte doorbraak voor PC's - en dus voor Internet - kwam toen mensengeen shift F5 of control F10 meer hoefden in te drukken om hun computeriets te laten doen, maar alleen nog maar een icoontje hoefden aan teklikken. Het principe van het grafische scherm plus muis werd bedachtdoor Xerox en overgenomen door Apple, maar Microsoft ging eruiteindelijk mee aan de haal. Windows werd hetstandaardbesturingssysteem voor de hele wereld. De eerste versie,Windows 3.0, werd op 22 mei 1990 met een grote show in Nederland geïntroduceerd.

Functie directeur Porsius bij HMG staat terdiscussie
De crisis in de top van de Holland Media Groep (HMG)is verscherpt. De positie van president-directeur P. Porsius staatopenlijk ter discussie en naar verwachting zegt de ondernemingsraadvanmiddag definitief haar vertrouwen in de topman op.

Fresco's van de middenstand
De vraag die het Nederlandse volk laatst werd voorgelegd, liet geenruimte voor misverstand. De ondervraagden behoefden alleen maar tezeggen of ze het eens waren met de stelling: "De hoeveelheid reclamemoet beperkt worden." En ook het resultaat van de rondvraag, uitgevoerddoor het NIPO in opdracht van het reclamevakblad NieuwsTribune,is zeer eenduidig. Driekwart was het ermee eens. De ouderen iets meerdan de jongeren, maar in alle leeftijdsgroepen een ruime meerderheid.Niet reclame, maar een prijsverlaging is volgens bijna iedereen hetbeste middel om het imago van een product te verbeteren. Reclame stoort.

Titanic
Het Amerikaanse bedrijf met de exclusieve rechten op het wrak van deTitanic mag toeristen niet verbieden om onder water foto's te nemen vanhet schip dat in 1912 op een ijsberg botste en zonk. Dat heeft hetAmerikaanse Hooggerechtshof gisteren besloten. De exploitant van de Titanic, R. M.S.Titanic Inc. in New York, had beroep aangetekend bij het hof in een poging toeristen weg te houden bij het wrak dat ongeveer 600 kilometeruit de kust van Newfoundland ligt.

Kroatië aanvaardt bod
Deutsche Telekom heeft voor 850 miljoen dollar (1,74 miljard gulden) 35 procent van de aandelen van de Kroatische staatstelecommaatschappijHrvatske Telekomunikacije bemachtigd. De Kroatische regering is hiermeeakkoord gegaan. Eerder wees ze nog een bod van 611 miljoen dollar vande telecommaatschappijen Telenor (Noorwegen) en Telia (Zweden) van dehand. Deutsche Telekom is in Oost-Europa al actief in onder meerHongarije, Tsjechië, Polen en Rusland.

Gemstar koopt rivaal
Het Amerikaanse Gemstar International, aanbieder van elektronische tv-gidsen, heeft voor 9,2 miljard dollar (18,8 miljard gulden) concurrentTV Guide overgenomen. De overname wordt betaald met aandelen. Dedienstverlening van Gemstar is voor de meeste Amerikanen een uitkomstom ondanks de vele tv-kanalen en reclame toch hun favoriete tv-programma's te vinden. De programmatuur van de onderneming maakt hetook mogelijk videorecorders correct af te stemmen.

NedGraphics doet bod op Alphatex
NedGraphics, aanbieder van software voor ondermeer deconfectieindustrie, heeft een bod gedaan op het Zwitsers AlphaTex,gespecialiseerd in de verkoop en implementatie van productiemonitoringvoor textielfabrikanten. Na de overname kan NedGraphics de klant eengeïntegreerde automatiseringsoplossing te bieden, vanaf het designtot en met de productie van stoffen. Dit jaar verwacht AlphaTex eenomzet van twee miljoen gulden.

SNT wil beursnotering
SNT, marktleider in dienstverlening op het gebied van telefonischadvies, helpdesk en e-mailbeantwoording in de Benelux, wil een noteringaanvragen aan de Amsterdamse beurs. De opbrengst wil SNT benutten omuit te groeien tot een Europees top-tien bedrijf. Vorig jaar bedroeg deomzet van SNT 96,9 miljoen gulden. De winst was 6,8 miljoen. In deeerste helft van dit jaar zijn omzet en winst verder gegroeid. Over deeerste zes maanden van 1999 behaalde SNT een omzet van 76,4 miljoen,terwijl de winst toenam tot 6,6 miljoen.


Hoe schokkend is de tentoonstelling ‘Sensation' in het Brooklyn Museum of Art in New York? Burgermeester Giuliani van die stad noemt de kunst ‘kwetsend' en wil het museum zijn subsidie afnemen. Tegenstanders van de burgemeester pleiten voor vrijheid van meningsuiting. De site van het Brooklyn Museum begint in ieder geval met een health warning die waarschuwt dat de bezoeker last kan krijgen van misselijkheid.

www.brooklynart.org

NRC Webpagina's
5 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's ©NRC HANDELSBLAD(web@nrc.nl)