U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Moeten VN media beschermen?
Welke rol hebben internationale organisaties als de VN bij de bescherming van journalisten tijdens vredesmissies? De vraag is weer aktueel na de moord op de verslaggever Sander Thoenes in Dili, eergisteren.

Gepassioneerd correspondent
Pas nu bereikt ons het bericht dat Eddy Lachman eind vorige week in Saas Fee op 75-jarige leeftijd is overleden. Met hem dragen we een groot deel van de geschiedenis van Algemeen Handelsblad en NRC Handelsblad ten grave.

De prijs van vrede
De moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes in Oost-Timor drukt de wereld weer eens met de neus op de feiten. Vredeshandhaving is een ernstige zaak die veel voorbereiding, kennis van de lokale omstandigheden en vooral geloofwaardigheid vereist.

Opta legt bommetje onder gratis Internet
Toezichthouder Opta wil voorkomen dat KPN de Internetmarkt monopoliseert. Maar ook de inkomstenstroom van andere aanbieders staat ter discussie.

Aanzet tot een verlanglijstje
De Republiek der Letteren, het literatuurkatern van Vrij Nederland, is als de zak van Sinterklaas: zit daar nu in waar al tijden naar wordt uitgekeken? Het verschil tussen beide is dat op de zak steeds een jaar moet worden gewacht terwijl de Republiek der Letteren wekelijks de hoop doet opvlammen.

Topman Eneco weg om meningsverschil
Bestuursvoorzitter W. Naeije vertrekt op 1 oktober bij het Zuid- Hollandse energie- en telecommunicatiebedrijf Eneco. Oorzaak is een verschil van mening over de koers die het bedrijf zou moeten volgen, zo zeggen commissarissen. Volgens een woordvoerder van Eneco moet het besluit worden gezien tegen de achtergrond van de toekomst en de liberalisering van de energiemarkt. Een reorganisatieplan waarbij de komende jaren honderden banen dreigen te verdwijnen zou volgens de woordvoerder niets met het vertrek te maken hebben. Naeije werkte eerst bij het Gemeente-Energiebedrijf Rotterdam en begon in 1994 besprekingen met het Energiebedrijf Dordrecht en het GEB Zuid-Holland West. Dat leidde begin 1995 tot de vorming van Eneco.

Bertelsmann ziet winst licht stijgen
De nettowinst van Bertelsmann is in het boekjaar 1998/'99 gestegen met 2,6 procent tot 910 miljoen mark (1 miljard gulden). Het Duitse mediaconcern verwacht verdere winstgroei in het boekjaar 2000. De omzet nam toe met 12,8 procent tot 29 miljard mark. De VS waren voor het eerst de grootste markt voor Bertelsmann. Duitsland was samen met andere Europese landen goed voor 30 procent.


Het wordt voor journalisten steeds gevaarlijker om oorlogen te verslaan. Alleen al in 1998 werden 31 verslaggevers vermoord. De meest recente moord vond deze week plaats op de Nederlander Sander Thoenes op Oost- Timor. Op de site van de International Federation of Journalists komt het probleem uitgebreid aan bod. De site biedt veel informatie, compleet met cijfermateriaal over de onveiligheid van journalisten.

(www.ifj.org/)

NRC Webpagina's
23 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)