U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Coalitie wil 400 miljoen extra uitgeven
DEN HAAG, 23 SEPT. De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 willen volgend jaar ruim 400 miljoen gulden extra uitgeven aan hogere kinderbijslag, zorg, onderwijs en vredesoperaties. Het kabinet is bereid tegemoet te komen aan deze wensen, die leven in de coalitiefracties, maar harde toezeggingen had het kabinet aan het begin van de middag nog niet gedaan. De hogere uitgaven moeten komen bovenop de circa 500 miljoen gulden extra lastenverlichting waarover de coalitiefracties gisteren al afspraken hebben gemaakt.

Voorstel: privatiseer openbaar ministerie
DEN HAAG, 23 SEPT. Het openbaar ministerie kan worden geprivatiseerd. De zittende rechterlijke macht moet wel in overheidshanden blijven. Dat zegt secretaris-generaal S. van Wijnbergen van Economische Zaken (EZ) vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Volgens Van Wijnbergen is het "denkbaar" dat het werk van het openbaar ministerie wordt gegund "aan het advocatenkantoor dat de beste kwaliteit levert". EZ begeleidt de projecten die door het paarse kabinet zijn ingezet om tot meer marktwerking bij publieke diensten te komen. Zo worden nu de markten voor energie en openbaar vervoer vrijgemaakt. Waar mogelijk worden bedrijven in overheidshanden aan marktpartijen verkocht.

Schadeclaim van zieke roker
ROTTERDAM, 23 SEPT. Voor het eerst heeft een Nederlandse roker een schadeclaim ingediend tegen de tabaksindustrie. De Amersfoortse letselschade-advocaat M. de Witte heeft sigarettenfabrikanten Philip Morris, British-American Tobacco en Imperial Tobacco aansprakelijk gesteld voor de ziekte van zijn cliënt, die een ernstige longaandoening heeft. De man, die verslaafd is aan roken, krijgt wegens zijn longemfyseem regelmatig extra zuurstof toegediend. Hij zit in een rolstoel. "Ik denk dat hij een redelijke kans heeft om schadevergoeding te krijgen", zegt De Witte, die de sigarettenfabrikanten aansprakelijk heeft gesteld voor de 'materiële en immateriële schade' die zijn cliënt als gevolg van roken heeft geleden.

Öcalan roept op tot overgave
ISTANBUL, 23 SEPT. De Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft een nieuwe stap gezet in zijn offensief om vrede te bewerkstelligen tussen zijn Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Turkse overheid. Hij riep strijders van zijn groepering op om "als uitdrukking van hun goede wil" naar Turkije te komen en hun wapens in te leveren.

Consumenten zeer optimistisch
ROTTERDAM, 23 SEPT. De Nederlandse consument is zeer optimistisch over de economische vooruitzichten en vertoont een blijvend hoge koopbereidheid. Dit blijkt uit cijfers van het CBS over september. De gegevens laten zien dat het consumentenvertrouwen is teruggekeerd naar het piekniveau van vorig jaar zomer, toen de economie een forse groei vertoonde.

Chaos Rotterdam bij stroomstoring
ROTTERDAM, 23 SEPT. Een stroomstoring tijdens de avondspits in Rotterdam heeft gisteren tot een verkeerschaos geleid. Trams en metro's konden bijna twee uur niet rijden. Ook in Arnhem viel gisteren twee uur lang de stroom uit.

EU doet inval bij kantoren Peugeot
BRUSSEL, 23 SEPT. Ambtenaren van de Europese Commissie zijn gisteren binnengevallen in het Franse hoofdkantoor van Peugeot en bij vestigingen van deze autofabrikant in Nederland en Duitsland. Peugeot wordt ervan verdacht in Nederland en Duitsland te weigeren auto's aan buitenlanders te verkopen, wat in strijd is met de Europese regelgeving.

Eddy Lachman (75) overleden
ROTTERDAM, 23 SEPT. Oud-redacteur Eddy Lachman van het Algemeen Handelsblad en NRC Handelsblad is op 75-jarige leeftijd in het Zwitserse Saas Fee overleden. Lachman werkte bijna 40 jaar voor deze kranten als redacteur buitenland, reiscorrespondent en decennia lang als correspondent in Bonn, Parijs en Washington.

Feyenoordfans toch in Trondheim
TRONDHEIM, 23 SEPT. Ongeveer vijftig supporters hebben gisteren het verbod van het Feyenoord-bestuur genegeerd om mee te reizen naar Trondheim. Zij gingen toch op eigen gelegenheid naar Noorwegen en verschaften zich toegang tot het stadion van Rosenborg. Feyenoord speelde met 2-2 gelijk.


NRC Webpagina's
23 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)