U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Fries maandblad leert Friezen Fries
Bijna elke inwoner van Friesland kan Fries verstaan, een Friese tekst lezen kan maar zestig procent. Te weinig, vindt het Friese provinciebestuur, dat een half miljoen gulden stak in het gisteren gepresenteerde blad FRSK. Het blad zal in een oplage van 240.000 vanaf vrijdag elke maand gratis worden verspreid.

Trucks per e-mail
Een Nederlandse vrachtauto die in vijf jaar een miljoen kilometers heeft gedraaid, is volledig afgeschreven. Dan begint de vrachtauto aan zijn tweede leven, in Oost-Europa of het Midden-Oosten. De tien jaar oude auto kan daarna naar het Midden-Oosten of Zuid-Amerika. Voertuigen van vijftien jaar en ouder zijn alleen nog te verkopen in Afrika. Kleyn Trucks zou de enige handelsonderneming in gebruikte vrachtauto's ter wereld zijn die volledig internationaal opereert. Om vraag en aanbod wereldwijd met elkaar in contact te brengen, maakt Kleyn Trucks gebruik van Internet.

Gekronkel in een virtuele wereld
In Lara and Friends, het vervolg van choreograaf Krisztina de Châtel op haar Lara uit 1998, is cyberheldin Lara Croft een halt toegeroepen. Voor deze cultfiguur uit het computerspel Tomb Raider II geen atletische heldendaden meer die de sprong- en spierkracht van de dansers doen verbleken. Op het toneelbrede, halfronde projectiescherm verschijnt tussen abstracte beelden slechts haar roerloze portret, naast dat van haar friends Maria, Pipi Langkous en Marilyn Monroe,

Zinloze sticker
"Blijf baas in eigen mailbox", met deze leus probeert uitgever VNU Internetgebruikers sinds vorige week wijs te maken dat je met een virtuele ja/ nee-sticker nooit meer ongewenste reclamemail ontvangt.

Dood op de agenda
Langzaam verwelken de bloemen bij de grafzerk. Alleen een vaasje met een rode roos blijft staan. Herfst, winter, voorjaar of zomer - we begrijpen dat de roos trouw wordt ververst. Maar de makers van het filmpje wensen met hun eenvoudige symboliek ook nog iets anders te zeggen. "Een verlies verwerken kan niemand alleen", heet het in de afsluitende tekst. Verliesverwerking is een nieuwe campagne van de Stichting Ideële Reclame.

FNV Kiem eist opheldering van HMG
FNV Kiem eist opheldering over de bezuinigingsplannen van de Holland Media Groep (HMG). De kunst- en mediapoot van de vakorganisatie maakt zich zorgen over de werkgelegenheid bij het mediabedrijf, waaronder de zenders RTL 4 en 5 en Veronica vallen. "Er kan geen sprake zijn van personele consequenties louter en alleen om de winst van HMG te vergroten", meent bestuurder L. Voormeulen. De FNV-voorman heeft daarom gisteren een fax gestuurd aan HMG-directeur P. Porsius. Hij reageert daarmee op berichten in de pers dat het concern 15 tot 20 procent wil bezuinigen op het budget van RTL 4. In totaal zou dat neerkomen op zo'n 17 miljoen gulden.

Exact en SRA in software
Exact Automatisering gaat samen met de Samenwerkende Registeraccountants & Accountants-Administratieconsulenten (SRA) softwareproducten voor accountants- en administratiekantoren ontwikkelen. De twee organisaties hebben daartoe een vijfjarige overeenkomst getekend. Zij richten zich specifiek op het midden- en kleinbedrijf

CMGI koopt Adforce
Het Amerikaanse CMGI neemt voor 500 miljoen dollar (1,1 miljard gulden) Adforce over. Adforce is een adviesbureau en dienstverlener voor adverteerders op Internet. CMGI is grootinvesteerder in Internetbedrijven, zoals Lycos en Altavista.

Internetgebruiker kan Ford bouwen
Internetgebruikers kunnen binnenkort hun eigen Ford-model in elkaar sleutelen. Het Amerikaanse autoconcern werkt hiertoe samen met softwarefabrikant Microsoft aan een website op Internet. Via een paar simpele handelingen op het wereldwijde web kunnen onder meer kleur en accessoires worden bepaald. Nadat een opdracht tot koop is gegeven, kan de auto in een van de Ford-fabrieken van de band rollen. De dienst wordt mogelijk via de autoverkoop-website www.carpoint.com, die wordt bestierd door Microsoft.

Voicestream Wireless op overnamepad
Het Amerikaanse mobiele telecombedrijf Voicestream Wireless heeft landgenoot Aerial Communications gekocht voor 3,5 miljard dollar (7,4 miljard gulden) in aandelen en schulden. Door de overname ontstaat een telecombedrijf met bijna 1,5 miljoen abonnees.

Concurrentie voor eBay
Meer dan 100 Noord-Amerikaanse ondernemingen, waaronder de Internetbedrijven FairMarket, Excite-AtHome, Lycos en Ticketmaster en softwarefabrikanten Microsoft en Dell Computer, gaan gezamenlijk veilinghandel op Internet mogelijk maken. De 'FairMarket AuctionPlace' moet concurreren met het Amerikaanse eBay, dat marktleider is dit gebied.

Apple komt met winstwaarschuwing
De winst van Apple Computer zal in het vierde kwartaal lager uitvallen dan oorspronkelijk verwacht als gevolg van een tekort aan chips voor de Power Mac G4. Het Amerikaanse computerbedrijf verwacht op 13 oktober een winst bekend te maken van tussen de 75 en 85 miljoen dollar, tegen 103 miljoen dollar (217 miljoen gulden) een jaar eerder. Apple heeft orders gekregen voor 150.000 Power Mac G4s in de drie weken sinds de pc op de markt is gebracht. Door het tekort aan chips kunnen niet alle bestellingen op tijd geleverd worden.

Multiculturele radiozender
De Raad voor Cultuur vindt dat de publieke radio moet worden uitgebreid met een experimentele zender met wereldmuziek en informatie over en uit de multiculturele samenleving. De Raad adviseert correspondenten aan te stellen in de landen waar de migranten in Nederland vandaan komen, en meer te investeren in de werving en begeleiding van jonge allochtone journalisten. In de nota 'Media- en Minderhedenbeleid' van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) stelde de Stichting Omroep Allochtonen (STOA) in juni al een nieuwe, landelijke radiozender op Radio 1 voor. De bewindsman en nu ook de Raad wijzen het plan voor een landelijk themakanaal op televisie met multiculturele programma's af. Zo'n kanaal zou teveel leiden tot segmentering van de samenleving, vinden zij.

Nieuwe opleiding kunst en media
Oud-minister en europarlementariër van Cultuur Hedy d'Ancona opent morgen de nieuwe Master-opleiding 'Kunst- en Mediamanagement in een Europese Context', een initiatief van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). De nieuwe opleiding richt zich op het management van culturele organisaties die op Europees niveau functioneren. Afgestudeerden krijgen een Engelse academische graad op doctoraal niveau.

Nieuw onderzoek Engelse tv-deal
De Europese Commissie heeft gisteren bekendgemaakt dat ze een onderzoek naar de verhandeling van tv-rechten voor Engelse voetbalwedstrijden heeft heropend. De commissie wil opnieuw bezien of de verhandeling van de collectieve rechten door de Engelse bond in strijd is met de Europese wetgeving. Het onderzoek werd eerder stilgelegd toen de Engelse Mededingings Autoriteiten de Premier League voor de rechter sleepte. De rechter oordeelde echter niet dat het verkoopsysteem gewijzigd diende te worden.


Vandaag opent NRC Handelsblad op de website een speciaal op de Haagse politiek gericht onderdeel. Op deze 'Haagse site' vindt u zowel actuele informatie over de landelijke politiek als achtergronden bij het nieuws. Maar ook elke week een discussie over een actueel onderwerp, verklarende woordenlijsten van politiek taalgebruik, beschrijvingen van alle kabinetten sinds Den Uyl, uitleg over de Nederlandse staatsinrichting - en meer. (www.nrc.nl/DenHaag)

NRC Webpagina's
21 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)