U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Conflict over sponsoring van WTO


LONDEN, 23 AUG. Een reeks Amerikaanse multinationals sponsort de komende vergadering van de wereldhandelsorganisatie WTO in Seattle in ruil voor toegang tot daar aanwezige regeringsfunctionarissen. De Amerikaanse regering en de Europese Unie hebben hierover hun ongenoegen geuit, meldt de Britse krant The Independent on Sunday.

De ministersbijeenkomst van eind november moet de aanzet geven tot een nieuwe ronde van handelsliberalisering. Het organisatiecomité van de stad Seattle staat onder voorzitterschap van Bill Gates, topman van het daar gevestigde softwareconcern Microsoft.

Volgens The Independent zijn veertig bedrijven ingegaan op een uitnodiging als sponsor op te treden en daarvoor een toezegging te krijgen voor contact met regeringsfunctionarissen. Het niveau van de gesprekspartners hangt af van de hoogte van het bedrag.

Tot de bedrijven die hebben toegehapt behoren Microsoft, KLM-partner Northwest Airlines, Boeing, General Motors, Ford, Procter & Gamble, Xerox en Hewlett-Packard. Ze betalen elk honderdduizenden dollars.

Miljardair Gates spreekt in de uitnodiging van "een opwindende kans". Maar het lid van de Europese Commissie voor Buitenlandse Handel, Leon Brittan, denkt er heel anders over. Hij heeft in een brief aan de Amerikaanse regering gewaarschuwd voor "een vernietigend effect" op de geloofwaardigheid van de WTO. Ook het Witte Huis zelf is weinig gelukkig met het initiatief van Gates.

Brittan signaleert in de brief dat de WTO toch al verwijten krijgt vooral oog te hebben voor de belangen van het bedrijfsleven. Ongeveer zevenhonderd non-gouvernementele organisaties uit 73 landen lanceren binnenkort een campagne tegen een nieuwe handelsronde. Ze vinden dat de vrijmaking van de handel in het kader van de WTO de multinationals bevoordeelt ten koste van nationale economieën, werknemers en boeren.

(ANP)

NRC Webpagina's
23 AUGUSTUS 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)