U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

Z O M E R   T V :
Dood-tv
Er zijn van die cultuurpessimisten die menen dat de televisie in de zomermaanden slechts luchtig vermaak biedt. Herhalingen van babbelshows en oude politieseries, Bekende Nederlanders op hun camping, en strandvoetbal. Die mening is niet juist. Laverend tussen dit soort onderwerpen komt men menig serieus item tegen. De nieuws- en actualiteitenrubrieken kunnen in die zin weer gerust ademhalen. De ramp in Turkije is een uitkomst, want zelfs onderwerpen als de ontsnapte laspuntslang en het skûtsjesilen, hoe enerverend ook, zijn niet onuitputtelijk.


T V   V O O R A F :


Het feest dat Europa heet
Wat Duisenberg, Kok, Bolkestein en Albert Heijn van de Europese eenwording en de euro vinden, weten we ondertussen wel. Maar wat vinden jongeren er nou van? Zij zullen per slot van rekening het merendeel van hun leven slijten in de pan- Europese smeltkroes en om moeten gaan met de eenheidsmunt. Arvid Jeuring en Bram Gerrits, redacteuren van het IKON-jongerenprogramma Fast Forward, besloten het de doelgroep zelf te gaan vragen. En wat is een betere plek om een gemengde groep jonge Europeanen te vinden dan de trein waarmee iedere zomer hordes Interrailende jongeren zich door Europa verplaatsen? "De trein is een metafoor voor een verenigd Europa", vindt Jeuring. "Bovendien is hun uitstapje per Interrail of Eurodomino de eerste keer dat ze alleen op pad gaan."


F I L M   V O O R A F :


Broadcast News
Ze werken bij een CNN-achtige televisiezender en hun leven bestaat uit deadlines. Een privéleven hebben ze nauwelijks; liefde bestaat in theorie of in grappen. "Zou jij zeggen dat je van iemand hield in ruil voor informatie?" vragen ze elkaar in een van de schaarse pauzes. En de verslaggever op oorlogsreportage vraagt: "Als ik sneuvel, zeg dan tegen elke vrouw die ik ooit gehad heb dat ik op het laatste moment aan háár dacht." Niet dat hij nou zo regelmatig iemand heeft. Maar als je net doet alsof je niet te veel voelt, dan lijken die golven adrenaline en endorfinen bij elke gehaalde deadline misschien best een beetje op seks. Ook al zit de sterproducente alleen op haar hotelkamertje af en toe zonder aanleiding hartverscheurend te huilen.


NRC Webpagina's
19 AUGUSTUS 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)