U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Tour de France 1999

Dierckxsens in beroep tegen dopingstraf

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 AUG. De Belgische wielerkampioen Ludo Dierckxsens gaat in hoger beroep tegen de straf die hem gisteren door de Belgische wielerbond is opgelegd. De renner van Lampre werd voor een half jaar geschorst vanwege zijn bekentenis dat hij een knieblessure met het verboden medicijn Synacthen had laten behandelen. Dierckxsens mag volgend jaar pas na 17 mei weer aan koersen deelnemen. De straftijd wordt opgeschort in de wintermaanden, wanneer het wielerseizoen stil ligt.

Dierckxsens raakte vorige maand tijdens de Tour de France in opspraak. Na zijn ritzege in Saint-Etienne moest hij zich melden bij de dopingcontrole. Voordat hij zijn plasje afstond, bekende hij in een eerder stadium Synacthen te hebben gebruikt. Dit middel activeert de bijnierschors tot de aanmaak van corticosteroïden, die niet alleen als ontstekingsremmer kunnen dienen maar ook een euforische werking hebben. Corticosteroïden staan op de lijst van verboden middelen van de internationale wielrenunie (UCI). Hoewel de urine van Dierckxsens na de etappe in Saint-Etienne in orde bleek, werd hij door de ploegleiding van Lampre uit de Tour gezet. De Italiaanse ploegarts zou niet op de hoogte zijn geweest van het cortisonengebruik. Dierckxsens had zich door een arts in België laten injecteren met het verboden medicijn. In de Belgische krant Het Nieuwsblad uitte Dierckxsens vanmorgen zijn teleurstelling over de strafduur. Hij had bij de rechtbank in Brussel tevergeefs om vrijspraak gepleit. "Alles berust op een misverstand, een communicatieprobleem. Mijn ploegdokter heeft het gebruik van een dergelijk middel wel degelijk bevestigd, maar pas in een laat stadium. Mij wordt groot onrecht aangedaan."

De 34-jarige Vlaming is een markante verschijning in het wielerpeloton. Met zijn kale schedel en zijn gespierde bovenbenen maakte hij vooral dit seizoen grote indruk. Dierckxsens is een laatbloeier op de fiets. Hij werkte als 'pistoolspuiter' in een vrachtwagenfabriek van DAF. Op 29-jarige leeftijd werd hij beroepsrenner, aanvankelijk zonder succes. Hij raakte bekend als meesterknecht die vuil werk opknapte voor zijn kopman. Vorig seizoen had Dierckxsens bij de ploeg Lotto voor het eerst een beschermde rol. Hij ondernam lange vluchtpogingen die meestal niet werden beloond met een overwinning. Dit seizoen kreeg hij in het shirt van Lampre loon naar werken. Na een lange solo werd hij twee maanden geleden Belgisch kampioen. Op vrijwel identieke wijze had hij vorige maand succes in de Ronde van Frankrijk.

De ritzege in de Tour wordt hem niet afgenomen. Volgens de regelgeving van de UCI werd hij na de etappe niet 'positief' bevonden. Dierckxsens moet wel een boete betalen. De wielerveteraan hoopt in de nadagen van zijn carrière een rentree te maken. "Ze mogen mij nog niet afschrijven", sprak Dierckxsens vanmorgen.


Zie ook: Dierckxsens moet naar huis na bekentenis (20 juli 1999)

NRC Webpagina's
17 AUGUSTUS 1999( a d v e r t e n t i e s )
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)