U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Tour de France 1999

Dierckxsens moet naar huis na bekentenis

Door een onzer redacteuren
TARBES, 20 JULI. De Belgische kampioen Ludo Dierckxsens is gisteren in Tarbes op de rustdag van de Tour de France door zijn Italiaanse werkgever Lampre naar huis gestuurd. Dierckxsens won vorige week donderdag de elfde etappe naar Saint-Etienne. Tijdens de dopingcontrole na afloop van die rit heeft hij tegenover artsen van de internationale wielrenunie (UCI) toegegeven vorige maand het verboden middel Synacthen te hebben gebruikt. De ploegleiding van Lampre werd hiervan pas gisteren op de hoogte gesteld en besloot Dierckxsens meteeen te schorsen.

Het product Synacthen is een stof die in het lichaam de bijnierschors aanzet tot de extra productie van lichaamseigen corticosteroïden. Een hoog gehalte corticosteroïden werkt ontstekingsremmend, maar ook euforisch. Daarom wordt het beschouwd als doping. Een renner die het locaal als ontstekingsremmer gebruikt moet een getuigschrift van de ploegarts kunnen overleggen aan de medische commissie van de UCI. Dierckxsens had het bewuste middel in juni laten toedienen door zijn Belgische huisarts. Hij klaagde over pijn in zijn knie en hij wilde fit aan de start verschijnen in de Ronde van Zwitserland. Vervolgens heeft hij het middel zelf geïnjecteerd. In de Ronde van Zwitserland vond een fotograaf voor het hotel van de Lampre-ploeg van Dierckxens in een vuilnisbak een zak met ampullen. Hij nam de zak mee en stuurde hem op naar een Duits laboratorium. Een deel van de ampullen bleek Synacthen te bevatten, een ander deel Urbason. Urbason is methylprednisolon, een loodzwaar corticosteroïde dat bij te veel spuiten een verhoogd risico op hartstilstand geeft. Op één van de pakjes met ampullen pakje stonden de initialen O.C., de initialen van wereldkampioen en Lampre-renner Oscar Camenzind. Deze Zwitser liet de Tour aan zich voorbijgaan omdat hij 'depressief' was geworden door deze affaire.

Bij de ploeg Lampre kregen zes renners vlak voor de Tour bezoek van de politie. Het ging om een Letse coureur en vijf Italiaanse coureurs, onder wie Franco Ballerini. De huiszoekingen waren onderdeel van een grootschalig dopingonderzoek van de Italiaanse justitie.

In de urine die vorige week na Dierckxsens' ritzege werd afgenomen, werden geen sporen van corticosteroïden aangetroffen. Dierckxsens blijft winnaar van de elfde etappe. Hein Verbruggen, voorzitter van de UCI: "Het gaat hier niet om doping tijdens de Tour. Daarom is er geen reden hem de overwinning af te nemen." Verbruggen verwacht dat Dierckxsens een straf van zes tot twaalf maanden tegemoet kan zien. Overigens kan de UCI een renner niet schorsen. In dit geval moet de Belgische bond hierover beslissen. Tour-directeur Jean-Marie Leblanc steunde het besluit van de ploegleiding van Lampre. "Als zij het niet hadden uitgesloten, hadden wij het gedaan."

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)