Donderdag 12 augustus 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
zon bolletje Profiel over de zonsverduistering. Met nieuwsartikelen.

bolletje Videoclip: Lachen met muziek
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje Dossier Srebrenica. Een overzicht van vier jaar onthullingen en onderzoek.
bolletje Wat vindt u? Moeten asielzoekerscentra strikt worden afgesloten nu blijkt dat mensensmokkelaars vanuit de centra opereren?
bolletje Bij het nieuws: Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )
VN - 10 weken voor maar.......

Quote


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Begrafenis Pakistaanse militairen
De begrafenisplechtigheid, vandaag, op de militaire basis van Karachi voor de zestien Pakistani die dinsdag omkwamen toen India hun verkenningstoestel neerschoot.
(Foto Reuters)

* Schikking van 12,5 mln in beursfraude
De voormalige adjunct-directeur en hoofd beleggingen van het Philips pensioenfonds Fred. H., een van de belangrijkste verdachten in het beursfraudeschandaal, heeft een schikking van ruim 12,5 miljoen gulden met het openbaar ministerie getroffen.

* De rechten van een twaalfjarige
Kinderen van twaalf jaar en ouder krijgen steeds meer rechten, ook ten opzichte van hun ouders. Volgens het ontwerp voor de nieuwe euthanasiewet mogen ze zelf beslissen over hun dood.

* Kamer voor gesprek over de rol van topambtenaren
Het signaal over het beperken van de ministeriële verantwoorde lijkheid, zoals gegeven door topambtenaar Geelhoed, wordt in Tweede Kamer serieus genomen.

* 'Echte islamiet wijst homo niet af'
Woedende Marokkanen protesteerden tegen berichten over de vermeende homoseksualiteit van hun nieuwe koning. Omar Nahas wil homoseksualiteit binnen de islam bespreekbaar maken. Over het grootste taboe: "Er zijn drie oplossingen: naar de psychiater, naar de imam, of trouwen."

* Duitser kan op Internet Mein Kampf kopen
Mein Kampf, het beruchte boek van Adolf Hitler, is in Duitsland verboden, maar via Internet met een paar muisklikjes overal ter wereld te koop.

*
De Draad - Dagelijkse column
De oogst van een week spam: hebbedingen en snel aanzien, seks en geld
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Maak kennis met JM

Krekel
Krekel
Totaal - dwz
niks te zien

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )
Jaarverslagen Kompas

* Grens-incident staat los van Kashmir
Het grensincident van eergisteren, waarbij India een Pakistaans marinevliegtuig neerhaalde, heeft weinig met de explosieve kwestie-Kashmir te maken. Maar helemaal uit de lucht vallen komt het incident ook weer niet.

* Arts in de politiek
In Nederland was Henk Chin a Sen een volslagen onbekende, toen hij in na de militaire coup in 1980 premier van Suriname werd. De gisteren in Paramaribo overleden Chin a Sen was een internist van onbesproken gedrag en dat maakte hem en in de ogen van couppleger Desi Bouterse de juiste man om een burgerregering te leiden. Chin a Sen kwam uit de Partij Nationalistische Republiek (PNR), die onder leiding van de creools nationalist Eddy Bruma sinds de jaren zestig de onafhankelijkheid van Suriname nastreefde. Maar echt actief was hij niet geweest. Het was Bruma die hem als kandidaat-premier naar voren schoof. Een half jaar later werd Chin a Sen ook president.

* De rijke oevers van de Eufraat
Voor de bevolking van Syrië is de rol van olie niet meer weg te denken uit de samenleving. Sinds de ontdekking van de olievelden langs de Eufraat in 1984 zijn miljarden dollars aan opbrengsten en investeringen het land ingestroomd. Multinational Shell heeft een belangrijke rol gespeeld bij de voorzichtige liberalisering van het land.

* Alcoa doet miljardenbod op Reynolds
Eén dag na de bekendmaking van het fusieplan tussen de aluminiumbedrijven Alcan, Péchiney en AluSuisse heeft het Amerikaanse Alcoa een tegenzet gedaan om 's werelds grootste producent te blijven. Alcoa wil de eveneens Amerikaanse concurrent Reynolds kopen voor 5,6 miljard dollar.

* Hendriks zoekt hockeysucces in de details
Details zijn de sleutels tot succes. Vraag het Maurits Hendriks. Niets wenst de hockeybondscoach aan het toeval over te laten en weinig ontsnapt dan ook aan het alziende oog van de opvolger van Roelant Oltmans. In Australië struinde Hendriks twee maanden geleden stad en land af op zoek naar drinkwater met het ideale calciumgehalte. Dat lukte, al bleef het gewenste effect uit want verder dan de derde plaats reikte zijn ploeg niet bij de strijd om de Champions Trophy.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Hype?
Dag na dag, jaar na jaar, eeuw na eeuw - miljarden jaren al zwiept de maanschaduw door ons zonnestelsel. Een donkere cirkel, die meestal in het niets valt. Maar gisteren, precies op het voorspelde tijdstip, vloog de maanschaduw over een planeet: de Aarde.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.