U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Wanhopen en mondsoppen

YVONNE KROONENBERG
Op sommige kantoren is het een bende. Niet op de bureaus, maar in de harten van de mensen. Thuis zijn de werknemers getrouwd, maar op kantoor houden ze het in het geniep met iemand anders, met elkaar of met iemand van een ander kantoor. Dat hoorde ik van een vrouw die op een uitgeverij werkt. "Het is bij ons net Peyton Place", zei ze.

De uitdrukking verraste me.

Peyton Place was de eerste soap die in Nederland werd uitgezonden en iedereen keek ernaar. Ik denk nooit meer aan Peyton Place, maar ik wist meteen wat ze bedoelde. Zo wordt taal geboren.

Soapseries houden kijkers aan het tv-scherm gekluisterd doordat ze willen weten hoe het verder gaat met de wederwaardigheden. Daarom kijken mensen al jaren naar The Bold and the Beautiful en al die andere onwaarschijnlijke levensgeschiedenissen die in Amerikaanse studio's worden vervaardigd.

De VARA komt vanaf vandaag met een Engelse dramaserie in vijf delen: Naaste Familie, gebaseerd op de roman Close Relations van Deborah Moggach. Vanaf de eerste beelden weet je dat je alles van deze mensen wilt weten, de drie volwassen dochters en hun ouders.

De vader is aannemer en werkt veel en veel te hard, wat prachtig wordt getoond door voortdurend gehannes met een mobiele telefoon. De moeder doet de administratie en probeert iets meer van haar man te zien te krijgen dan zijn voorbij flitsende gestalte, op weg naar klanten die hem dringend nodig hebben. Ze maakt wanhopige grapjes waarin ze hem bedreigt met verlating en een jonge minnaar omdat ze zo heftig verlangt naar deurtjes in de keukenkast. "Je zegt al meer dan een half jaar dat je die deurtjes gaat maken!"

De oudste dochter is mooi en ongelukkig, hoewel ze in een prachtig huis woont met een leuke man en twee schatten van tienerkinderen. De kruidenier om de hoek, die zijn winkel binnenkort zal moeten sluiten omdat er een grote supermarkt is gekomen, is heimelijk verliefd op haar. Zij weet van niks. "Moet u sluiten, wat vreselijk! Boodschappen doen in uw winkel is het opwindendste wat ik de hele dag meemaak", zegt ze in haar onschuld.

De tweede dochter werkt bij een uitgeverij en heeft een romance met haar getrouwde directeur. Dat verbaast me niets. Ook zij is niet gelukkig, want ze wil meer dan af en toe een half uurtje knoeien. Om een excuus te hebben een hele avond met elkaar door te brengen geven ze een diner voor een nieuwe, veelbelovende schrijfster, Erin. Bij dat etentje is ook de derde zuster aanwezig, Maddy, die wereldreizen maakt en strijdt tegen onrecht in alle verschijningsvormen. Erin en Maddy worden verliefd op elkaar.

Er wordt veel gezoend en veel gegeten in Naaste Familie. Bijna iedereen neemt net een hap van het een of ander, net voor hij iets gaat zeggen. Ik dacht even dat het betekenis had, maar dat is niet zo. Het stoort niet echt, want ze smakken niet. Dat doen ze wel bij het zoenen. Allemachtig wat maakt zoenen in de film toch altijd een herrie. En hoe kan het dat je, behalve dat mondsoppen, verder niks hoort?

Naaste Familie, Ned 3, 21.05-22.00u.

NRC Webpagina's
30 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)