U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tegenspraak:
Provinciebestuur als bankier?

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Zuid-Holland

Ceteco


Exit gedeputeerde


DE FLAK DIE aanvankelijk was gericht op de Zuid-Hollandse commissaris van de koningin (mevrouw Leemhuis) heeft ten slotte gedeputeerde De Jong (Financiën) neergehaald. Hij is afgetreden in verband met de Ceteco-affaire - onderdeel van een ruime praktijk van bankieren met provinciegeld - hoewel hij blijft volhouden dat hem niets te verwijten valt.

Dat laatste is nu net deel van het probleem: een gebrek aan direct bestuurlijk verantwoordelijkheidsbesef. De Jong had zich al onmogelijk gemaakt door met vakantie te gaan toen de Ceteco-crisis losbarste, onder het motto dat deze crisis van voor zijn tijd dateerde. Alsof hij bij zijn aantreden als gedeputeerde niet had getekend voor de gehele portefeuille financiën. Toen hij ook nog eens journalisten verweet dat zij eigenlijk net zo schuldig zijn aan het provinciale wanbeheer omdat zij beter hadden moeten opletten, was de politieke maat vol.

Het getuigt van een curieuze opvatting over bestuurlijke verantwoordelijkheid om de toezichttaak te delen met de media. Deze zijn tot in hoogste rechterlijke instantie erkend als "waakhond van de democratie". Dat geeft aanspraak op bescherming tegen de overheid, maar niet een recht van toegang tot informatie uit de bestuurlijke binnenkamers. Dit neemt niet weg dat men zich in menig redactielokaal achter de oren zal hebben gekrabd of zo'n provincie niet dichter op de huid moet worden gezeten.

HET IS INMIDDELS helemaal niet meer alleen de provincie. Ook in gemeentelijke kring is het 'treasury-beheer' plotseling zeer actueel. De kleine doch ondernemende gemeente Wychen zou wel eens het puntje van een ijsberg kunnen blijken, afgaande op de ambtelijke top van het departement van Binnenlandse Zaken. Hoge ambtenaren zagen het niet alleen aan, maar verkondigden ook de verdiensten van het nemen van risico's met gemeenschapsgeld. Zo'n besluit markeert een principiële keuze, een grensoverschrijding. Daaraan doet alle naoorlogse verzet niets af.


Zie ook:
Gedeputeerde na bankrel opgestapt (24 juli 1999)

Zuid-Holland leende veel meer (23 juli 1999)

Zuid-Holland voerde wanbeleid (19 juli 1999)

Commissaris tekende leningen Ceteco (16 juli 1999)

Leningen? Van de provincie? Ceteco? (15 juli 1999)

Provincie als bank (13 juli 1999)

Provincie speelt bank: verleiding vol risico's (12 juli 1999)

Strop bij provincie na val handelshuis (10 juli 1999)

NRC Webpagina's
26 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)