U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tegenspraak: Provinciebestuur als bankier?

Zuid-Holland leende veel meer

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 23 JULI. De provincie Zuid-Holland heeft nog uitgebreider gebankierd dan tot nu toe bekend is geworden. Bovenop de 1,7 miljard gulden aan uitstaande leningen is de provincie ook verplichtingen aangegaan voor nog af te sluiten leningen van 630 miljoen gulden.

Dit is gisteren in de Provinciale Staten meegedeeld door advocaat mr. R.J. Schimmelpenninck, die optreedt als adviseur van Zuid-Holland. Het betreft een voorlopig resultaat van een onderzoek dat accountants van Arthur Andersen bij de provincie hebben uitgevoerd. De fractievoorzitter van de VVD in de Staten heeft vanmorgen het onmiddellijke vertrek van gedeputeerde A. de Jong (Financiën) geëist. Volgens berekeningen van deskundigen moet de provincie op grond van het totaal van uitstaande en aangegane verplichtingen een extra reservering van tussen de 4,5 en 7,5 miljoen doen om zich in te dekken tegen eventuele faillissementen. Eerder werd bekend dat de provincie 47,5 miljoen gulden heeft geleend aan handelshuis Ceteco, dat in surseance verkeert.

Het onderzoek van de accountants heeft voorts grote gebreken in de administratieve organisatie van Zuid-Holland aan het licht gebracht. Volgens Schimmelpenninck meent Arthur Andersen dat de administratie "niet aan de minimale eisen voldoet", zodat "controle onmogelijk" is. Hij beklemtoonde dat het om "voorlopige" bevindingen gaat. De fracties in de Staten reageerden ontzet. "Schokkend. Het is nog ernstiger dan vermoed", aldus fractievoorzitter Aptroot (VVD). "Wij zijn geschokt en verbijsterd", zei Norder (PvdA).

De Staten kwamen gisteren overeen met welke opdracht een in te stellen onderzoekscommissie aan de slag moet. Onbekend is nog wie het onderzoek zal leiden. De Staten zoeken naar een commissie van 'wijze mannen'. Oud-voorzitter Koning van de Rekenkamer, eerder kandidaat-voorzitter, heeft afgehaakt omdat discussie was ontstaan over mogelijke politieke vooringenomenheid. Koning is, net als commissaris van de koningin Leemhuis-Stout, VVD-lid.

Gedeputeerde De Jong (Financiën) bood gisteren de Staten zijn excuses aan voor het feit dat hij ondanks het uitbreken van de Ceteco- affaire met vakantie ging. Hij was hierover door verscheidene fracties heftig gekritiseerd. De Staten verwierpen overigens gisteren een motie van de SP waarin het optreden van De Jong werd gekritiseerd. Gisteren werd ook een lijst bekendgemaakt van geanonimiseerde bedrijven en instellingen waarbij Zuid-Holland leningen heeft uitstaan. Een bedrag van 30,5 miljoen gulden blijkt te zijn verstrekt aan twee Nederlandse ondernemingen met een relatief hoog risicoprofiel (triple B), terwijl 100,4 miljoen is geleend aan twee buitenlandse financiële instellingen die een nog groter risico vormen (single B).


Zie ook:
Zuid-Holland voerde wanbeleid (19 juli 1999)

Commissaris tekende leningen Ceteco (16 juli 1999)

Leningen? Van de provincie? Ceteco? (15 juli 1999)

Provincie als bank (13 juli 1999)

Provincie speelt bank: verleiding vol risico's (12 juli 1999)

Strop bij provincie na val handelshuis (10 juli 1999)

NRC Webpagina's
23 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)