U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tegenspraak:
Provinciebestuur als bankier?

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Zuid-Holland

Ceteco


'Ceteco' kost PvdA'er de kop

Gedeputeerde na bankrel opgestapt

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 24 JULI. De Zuid- Hollandse Gedeputeerde A.de Jong (PvdA, financiën) heeft gisteravond laat zijn ontslag bekendgemaakt. Hij vertrok na aanhoudende kritiek op uitspraken waarin hij de verantwoordelijkheid voor de Ceteco-affaire bij anderen neerlegde.

De affaire begon twee weken geleden toen bleek dat de provincie voor 47,5 miljoen gulden leningen had uitstaan bij het gevallen handelshuis Ceteco. Daarna werd bekend dat Zuid-Holland voor 1,7 miljard gulden in de markt had geleend en weer uitgeleend om rentewinst te boeken. Afgelopen donderdag kwam daar bij dat de provincie, met een jaarbudget van 1miljard gulden, voor in totaal circa 630 miljoen gulden aan leningen is aangegaan die de komende jaren moeten worden nagekomen.

De Jong, Gedeputeerde voor financiën sinds februari, liet in zijn publieke uitlatingen steeds doorschemeren zich hooguit gedeeltelijk verantwoordelijk te voelen.

Ook gisteren, na een vijf uur durend politiek beraad van de collegepartijen en de fractievoorzitters uit de Staten, liet hij merken zich ten onrechte geslachtofferd te voelen. Na een vluchtig voorgelezen verklaring van circa één minuut werd hem nageroepen of hij zijn vertrek terecht vond. De Jong riep hardop "nee!", om daarna de zaal te verlaten.

In zijn verklaring zei De Jong te vertrekken, omdat de discussie over zijn optreden "belemmerend" werkt op de afwikkeling van de Ceteco- affaire. "De aandacht is te vaak op mijn persoon gericht." Hij noemde het "zuur" zijn functie te moeten neerleggen voor problemen die "door anderen" zijn veroorzaakt. De Jong zei na het uitbreken van de affaire dat hij geen kennis had van de leningen van de provincie aan Ceteco. Daarna ging hij met vakantie. Donderdag nog excuseerde hij zich in de Staten voor zijn onhandige gedrag. Directe aanleiding voor zijn vertrek gisteren was een uitspraak voor Radio West, waarin hij verslaggevers verweet onvoldoende kennis te hebben gehad van het provinciale bankieren. Daarop zegden na de oppositie de collegepartijen GroenLinks en CDA binnenskamers het vertrouwen op.

De Zuid-Hollandse commissaris van de koningin Leemhuis-Stout heeft overigens nog in juni dit jaar gewaarschuwd tegen bankieren door provincies, meldt Trouw vanmorgen. Leemhuis deed dit als voorzitter van de Raad voor de financiële verhoudingen in een advies over de nieuwe Wet financiën lagere overheden.

NRC Webpagina's
24 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)