U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Economie voor Jou

'Vergeefse Peptalk', Economie voor jou, 19 juli 1999

Euro.nl


Zwak begin cruciale week voor euro

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 19 JULI. Ondanks verbale steun van de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, is de euro vanmorgen de week zwak begonnen. De munt noteerde een halve dollarcent lager dan vrijdag, op 1,0140 dollar per euro. Eichel zei gisteren na afloop van een ontmoeting met zijn Zwitserse en Oostenrijkse collega's in een gezamenlijke verklaring dat in de tweede helft van dit jaar de aanwijzingen sterk zullen worden dat het jaar erop de Europese economie sneller zal groeien. De goede groeiprognoses en andere positieve economische indicatoren zouden zich vertalen in de koers van de euro. De Duitse minister hield zich daarmee aan de formulering die de EU-ministers van Financiën vorige week hebben afgesproken. De ministers kwamen de gemeenschappelijke formulering overeen om te voorkomen dat de valutamarkt uiteenlopende en verwarrende signalen krijgt uit de Europese politiek over de euro.

Op de valutamarkt wordt deze week cruciaal geacht voor het verdere verloop van de euro, die zodanig kan verzwakken dat de munt zakt naar een koers van 1 tegen de Amerikaanse dollar. Morgen publiceert het Duitse Ifo-instituut zijn indicator voor het vertrouwen van de Duitse industrie. Deze indicator is doorgaans een goede voorspeller van de Duitse conjunctuur. Op donderdag houdt president Greenspan van de Amerikaanse centrale banken zijn halfjaarlijkse voordracht voor het Amerikaanse Congres, de zogenoemde Humphrey-Hawkins-lezing. Mocht de Duitse Ifo-indicator tegenvallen en Greenspan juist gewag maken van een snel groeiende Amerikaanse economie, dan wordt 'pariteit' tussen de dollar en de euro niet uitgesloten.

Herbert Hax, een van de gezaghebbende vijf economische adviseurs van de Duitse regering, zei dit weekeinde niet de verwachten dat de euro in een vrije val komt als die net zoveel waard wordt als een dollar. Hax noemde in Welt am Sonntag een euro die gelijk is aan de dollar "een psychologisch signaal, maar geen alarmsignaal".

Bestuurslid Solans van de Europese Centrale Bank (ECB), verklaarde dat de ECB de rente niet zal verhogen om de euro te verdedigen. Daar zijn volgens hem geen redenen voor. De inflatievooruitzichten rechtvaardigen het ook niet. Volgens hem is er eerder sprake dat de dollar in waarde stijgt dan dat de euro in waarde daalt.

Vorige week woensdag bereikte de euro een dieptepunt tegenover de dollar, met een koers van 1,0108 dollar per euro.

NRC Webpagina's
19 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)