U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Biedingsoorlog tussen TotalFina en Elf Aquitaine
PARIJS, 19 JULI. Oliemaatschappij Elf Aquitaine heeft een tegenbod gedaan op haar Frans-Belgische collega TotalFina. De gecombineerde groep moet de vierde in de wereld worden. De twee grote Franse oliemaatschappijen lijken af te stevenen op het soort biedingsoorlog dat ook in de Franse bankwereld speelt. Elf biedt 50 miljard euro in aandelen en contanten. Omgekeerd bood TotalFina op 5 juli 42,8 miljard in aandelen voor Elf. Tegen de slotkoers van vrijdag was dat bod 48,8 miljard euro waard. De toezichthoudende instanties zullen binnenkort laten weten of het tegenbod van Elf in orde is, en zo ja, hoe het tijdschema er uit zal zien.

SER onderzoekt beleggingen van productschappen
ROTTERDAM, 19 JULI. De Sociaal-Economische Raad (SER) gaat er bij alle 32 product- en bedrijfschappen op aandringen dat zij openstaande kasgelden risicoloos beleggen. De SER, officieel toezichthouder op de productschappen, is "verrast" dat het Productschap Zuivel, net als de provincie Zuid-Holland, geld blijkt te hebben geleend aan handelshuis Ceteco. Ceteco verkeert in surseance van betaling. Het Productschap heeft het handelshuis vorig jaar december 7,5 miljoen gulden geleend en zal dat geld waarschijnlijk verliezen. De SER wil nu van de andere product- en bedrijfschappen weten of zij ook dergelijke financiële avonturen zijn aangegaan. Een woordvoerder onderstreept dat het "staande praktijk" is dat openstaande kasgelden uitsluitend "risicoloos worden belegd".

Zesmiljardste wereldburger ziet het levenslicht
ROTTERDAM, 19 JULI. Vannacht om half drie Nederlandse tijd is de zesmiljardste wereldburger geboren. Dat denkt althans het U.S. Census Bureau, het Amerikaanse Centraal Bureau voor de Statistiek. Hun World POPClock stond vanmorgen om iets over twaalven al weer op 6.000.084.409 mensen.

W. Eijk bisschop van Groningen
ROTTERDAM, 19 JULI. Prof.dr. W. Eijk (46) is benoemd tot bisschop van Groningen. Eijk, die voordat hij in 1985 priester werd een studie geneeskunde afrondde en werkte als hoogleraar moraaltheologie aan het Roermondse seminarie Rolduc, is de opvolger van J. Möller, die eerder dit jaar na een langdurige ziekte overleed.

Bouterse stelt zich verkiesbaar
PARAMARIBO, 19 JULI. Desi Bouterse wil deelnemen aan de komende parlementsverkiezingen in Suriname. Dat heeft de voormalige legerleider en NDP-voorzitter, die vorige week in Nederland bij verstek is veroordeeld wegens drugshandel, gisteren tegen journalisten gezegd. Bouterse denkt niet dat zijn politieke carrière of de partij onder het tegen hem uitgesproken vonnis zal lijden.

Viktor Liberman (68) overleden
AMSTERDAM, 19 JULI. De Russische violist Viktor Liberman is zaterdag op 68-jarige leeftijd overleden. Liberman, die in 1979 naar het Westen uitweek, was concertmeester bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en later bij het Koninklijk Concertgebouworkest, naast Jaap van Zweden. Na zijn pensionering begon hij aan een dirigentencarrière.

Irak: doden bij luchtaanval VS
BAGDAD, 19 JULI. Bij nieuwe Amerikaanse luchtaanvallen in het zuiden van Irak zijn gisteren 17 doden en 17 gewonden gevallen, zo heeft het Iraakse leger meegedeeld. Het Amerikaanse Centrale Commando in Florida had eerder gemeld dat zijn vliegtuigen twee militaire installaties in Zuid-Irak hadden aangevallen nadat de Iraakse luchtverdediging het vuur had geopend op toestellen die patrouilleerden in de No-fly zone.

NRC Webpagina's
19 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)