U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Weer verdwenen fotorol

Onderzoek naar filmpje Dutchbat-2

Door een onzer redacteuren
ARNHEM, 10 JULI. Het openbaar ministerie in Arnhem onderzoekt waarom een fotorolletje is verdwenen nadat een Dutchbatter het had ingeleverd bij de marechaussee. Minister De Grave (Defensie) weet dit al tien maanden.

Dit meldde de nieuwsrubriek Nova gisteravond en wordt bevestigd door Defensie. Op het rolletje zouden foto's staan van vijf lijken van moslims die waren vermoord door moslims, buiten de compound van Dutchbat-2 in voormalig Joegoslavië. De militair die de foto's nam, leverde die in 1995 in bij de marechaussee. Vervolgens lijkt er niets mee te zijn gebeurd. Het is het tweede fotorolletje van een Dutchbat-militair dat is 'verdwenen' bij Defensie. Het openbaar ministerie in Arnhem stelt tevens een strafrechterlijk onderzoek in naar gedragingen van vier Dutchbat-militairen die in voormalig Joegoslavië gestationeerd waren na Dutchbat-2. Aanleiding voor het onderzoek zijn nieuwe feiten over mogelijk rechts extremistisch gedrag van de Bravo-compagnie tijdens de val van de enclave in Sebrenica in 1995.

Vorig jaar had het OM onvoldoende aanwijzingen voor een strafrechterlijk onderzoek naar extreem-rechtse uitlatingen. Justitie kreeg vorige week van het ministerie van Defensie de verhoren opgestuurd die de Militaire Inlichtingendienst (MID) heimelijk had gehouden met vier verdachte Dutchbatters. De vier Dutchbatters zouden volgens het MID rapport in 1995 racistische uitlatingen hebben gedaan tegenover Bosnische moslims in de enclave Srebrenica. De MID kwam het viertal op het spoor toen in september 1996 een militair tijdens een regulier veiligheidsonderzoek (een vijfjaarlijkse screening van militairen door de MID) melding maakte van discriminatoire opmerkingen van anderen. Het OM acht de verhoren van de MID voldoende grond om tot een onderzoek over te gaan.

De MID heeft het verslag van de vier verhoren, die in 1996 plaatsvonden, nooit naar de politieke top van Defensie gestuurd. De verhoren kwamen pas vorige week aan het licht nadat minister De Grave "goed had doorgevraagd" op zijn ministerie of hij alle informatie over Srebrenica inmiddels had. Hij was een week eerder geconfronteerd met het mogelijke bestaan van een ander MID onderzoek.


Zie ook:

Affaire Srebrenica
Artikelen uit NRC Handelsblad over de eerdere mislukte filmpjes uit Srebrenica.

NRC Webpagina's
10 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)