U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van VROM

Verenigde Naties


Ministerie BZ ontkent

Annan: Pronk is kandidaat voor Kosovo

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 JULI. VN-secretaris- generaal Kofi Annan heeft minister Pronk (VROM) gisteren genoemd als een van de kandidaten voor een baan als zijn officiële gezant in Kosovo. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent formeel dat Pronk hiervoor kandidaat is.

De keuze voor deze prestigieuze functie is aan Annan zelf. Pronk kent Annan goed uit zijn vorige functie als minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Niettemin achten diplomatieke waarnemers de kans klein dat de Nederlandse bewindsman de functie in de wacht zal slepen. Er is namelijk al een andere Nederlander werkzaam op een hoge post in Kosovo, D. Everts, als missiehoofd van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die moet helpen bij de wederopbouw van Kosovo, vooral van het overheidsapparaat ter plaatse.

Bovendien zijn er verscheidene prominente kandidaten uit andere, grotere Europese landen, in het bijzonder de Franse minister van Volksgezondheid Bernard Kouchner en de vertrekkende leider van de Britse Liberal Democrats, Paddy Ashdown.

Ook de naam van de Finse president Martti Ahtisaari, die een hoofdrol vervulde bij de onderhandelingen over de Servische terugtrekking uit Kosovo, wordt genoemd. Kofi Annan heeft naar verluidt een lijstje opgesteld met acht tot tien namen van Europese kandidaten voor de functie in Kosovo. Pronk is daar een van.

Vorige week werd Pronks naam ook al genoemd als 'hoge vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap' in Bosnië, onder meer door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Schüssel. Deze baan ging echter aan zijn neus voorbij. Begin deze week wees de Europese Unie, die over deze benoeming gaat, hiervoor de Oostenrijkse ambassadeur in Belgrado, Wolfgang Petritsch, aan.

Ook voor die baan was Pronk nooit officieel kandidaat. Om onnodig gezichtsverlies te voorkomen, geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken er de voorkeur aan een kandidatuur pas formeel te bevestigen wanneer een begeerde post feitelijk al is binnengehaald voor Nederland.

Gevraagd of minister Pronk weg wil omdat hij het niet naar zijn zin heeft als minister van VROM, antwoordt zijn woordvoerder: "Ik heb niet die indruk. Hij doet zijn werk met veel plezier."

NRC Webpagina's
1 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)