U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Lammetjes en schapen

RAOUL HEERTJE
Bij 'het zwarte schaap' denk je aan individuen die terecht of onterecht door hun omgeving verstoten zijn. Aan heftige emoties die hun denkbeelden of gedrag oproepen. Aan rechtszaken, lastercampagnes, scheldkanonnades, gebalde vuisten en onoverbrugbare tegenstellingen. Je hoopt op Jerry Springer maar dan met woorden.

Kwaadaardige zinnen die over de grond rollen, karaktertrekken die ongecensureerd ontbloot worden. De presentator beschrijft in zijn slotoverweging hoe het zwarte schaap getransformeerd is tot een grote shoarma die doelloos ronddraait in zijn eigen woorden en zwetend wacht tot hij verder gefileerd wordt. Je smult van de afleveringen waarin een virtuoos zwart schaap alle aanvallen laat smoren in hun eigen gekloonde verontwaardiging waarvan niemand de oorsprong nog weet. In Nederland moet je zo je best doen om een zwart schaap te worden, dat je vaak van professionele zwarte schapen kan spreken. Zo begon Theo van Gogh als veelbelovend zwart lammetje maar zijn zwarte schapevacht hangt nu keurig op een hangertje in de kast. Gedwee kwijt hij zich van zijn taak om de fanatieke witte tegenstanders van een doelwit te voorzien maar de rest van de boerderij knort en kraait er niet meer naar.

Helaas heeft het programma van Inge Diepman niets met bovenstaande zaken te maken. In de eerste 10 seconden weet je al dat het fout gaat als de tribune het zwarte schaap met luid applaus begroet. Het is meestervervalser/oplichter Geert Jan Jansen die zelfs in de kunstwereld op veel symphatie kan rekenen. Hij heeft echter niet in de gevangenis gezeten wegens zijn afwijkende denkbeelden of werkzaamheden, maar simpelweg omdat hij de wetten overtrad die wij met elkaar bedacht hebben. Vervolgens schrijft hij een boek over de kunstwereld wat hem door veel mensen in die bedrijfstak niet in dank afgenomen werd. Hoezo zwart schaap? Zou Inge Diepman volgende week een zakkenroller hebben die ook niet erg geliefd is bij zijn slachtoffers? Des te meer nu hij een boek heeft geschreven over de beschimmelde kaaskorstjes en vieze teennagels die hij in sommige zakken aantrof?

De heer Jansen is een grappig kereltje en verhult zodoende het gebrek aan fantasie en lef van de makers. Het zoveelste omzichtige en doorzichtige excuus om kleurrijke figuren als Jansen en Willem Oltmans in beeld te brengen is gevonden. Tijdens het tellen van de schapen die daarvoor nodig zijn viel ik in een diepe slaap. Ik droomde van een lange stoet programmamakers die verstoten worden door de kijkers. Heerlijk geslapen.

Het zwarte schaap, zaterdag, Ned.3, 21.05-22.00u.

NRC Webpagina's
3 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)