U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Path to Peace
Dossier Irish Times

Mislukking dreigt

Nog steeds geen akkoord in Belfast

Door onze correspondent
LONDEN, 2 JULI. De partijen in Noord-Ierland zijn er van nacht opnieuw niet in geslaagd de impasse te doorbreken over de vorming van een zelfbestuur van protestantse en katholieke ministers. Ze weigeren een compromis te sluiten over de ontwapening van paramilitairen.

Terwijl de spanning oploopt rond een verboden protestantse mars bij Drumcree, zondag, zijn de onderhandelingen in Stormont Castle, zetel van de beoogde Noord-Ierse 'regering', vanochtend hervat, maar dat ze alsnog slagen wordt steeds minder waarschijnlijk geacht.

De Britse en Ierse premiers, Tony Blair en Bertie Ahern, zouden vandaag een 'inventaris' opmaken van de belangrijkste geschillen en overeenkomsten tussen de standpunten van de partijen. Als de onderhandelingen worden verdaagd tot september, waarop wordt gespeculeerd, kan zo'n document daarvoor als uitgangspunt dienen. Blair en Ahern zouden daarmee het Goede Vrijdag-akkoord willen redden en een "zachte landing" bezorgen. Er bestaat vrees dat het komende marsenseizoen zonder akkoord leidt tot een zomer van sektarisch geweld.

Vanochtend verschijnt ook het rapport over de bereidheid van paramilitaire groepen zich te ontwapenen, dat is opgesteld door de Canadese generaal John de Chastelain, voorzitter van de internationale ontwapeningscommissie. De publicatie was uitgesteld om er een eventueel gebaar van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) op het laatste moment in te kunnen verwerken, dat een akkoord hadden kunnen schragen.

Een "gietijzeren" toezegging van de IRA om vóór mei 2000 te ontwapenen is voor de protestantse aankomend premier David Trimble de absolute voorwaarde om Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, toe te laten in zijn 'regering'. Sinn Féin-leider Gerry Adams weigert voor de IRA te spreken en houdt staande dat het Goede Vrijdag- akkoord ontwapening niet als voorwaarde stelt om de regering te laten beginnen.

John Taylor, Trimble's 'tweede man', zei van Sinn Féin alleen "woorden, woorden, woorden" gehoord te hebben, maar "niets zwart op wit". Adams zei vannacht wel een document te hebben overlegd waarin Sinn Féin zegt te geloven "in staat te zijn degenen met wapens te overreden die buiten gebruik te stellen". Die "belangrijke concessie" kon de kloof tussen zijn partij en de Ulster Unionist Party van Trimble niet overbruggen. Adams beschuldigde Trimble ervan zijn voorstellen zonder meer van tafel te hebben geveegd.

In een interview met de BBC zei Trimble vanmorgen te verwachten dat er voorlopig geen akkoord komt. Hij ging ervan uit dat de partijen, na de voorstellen van de premiers "enige tijd uit elkaar zullen gaan om te zien of de IRA zijn verplichtingen zal accepteren, en daarna ook zal nakomen".

Een geïrriteerde premier Blair zei gisteravond dat "de hele beschaafde wereld het niet zal begrijpen als we dit niet voor elkaar krijgen, en terecht." De Amerikaanse president Clinton, die telefonisch contact had met Trimble en Adams, onderschreef dat. "Als dit mislukt, is het voor de wereld moeilijk te begrijpen, want iedereen is al akkoord met de fundamenten van het Goede Vrijdag-akkoord", aldus Clinton.


Zie ook:
Vredesgesprek Noord-Ierland vandaag hervat (1 juli 1999)

NRC Webpagina's
2 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)