Woensdag 9 juni 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Stemgedrag in het Europese Parlement in dossier Europese verkiezingen.
bolletje Pionierende galeriehouders in Umzug Berlin.
bolletje Economie voor jou: Pleidooi voor minder poldermodel.
bolletje De trotse mannen van de Garde Républicaine en hun muziek in Z.
bolletje Voetsporen in het zand. Over het Oeralfestival.
bolletje Monopoly geld in E-mail uit New York.
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Suriname.
Dossier Kosovo.

( a d v e r t e n t i e s )
KPN - Werving en selectie
Libertel - Hallo...

Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

* Militair overleg Kosovo loopt uit
Het vredesproces rond Kosovo ligt stil in afwachting van het militaire overleg tussen de NAVO en Joegoslavië. Ook een stemming in de Veiligheidsraad van de VN over een vredesmacht is daarvan afhankelijk. De luchtacties van de NAVO gaan door.

* Invloed Nederland in Straatsburg grootst
Nederlanders hebben in het Europees Parlement aanzienlijk meer macht dan hun zeteltal suggereert. Dat komt doordat zij vaker dan vertegenwoordigers van andere EU-lidstaten aanwezig zijn bij vergaderingen en hun stem uitbrengen.

* Nationale cultuur bepaalt het Europees stemgedrag
Het Europees parlement opereert op het breukvlak van verscheidene sociale en politieke culturen. Parlementariërs uit verschillende landen doen hun werk op verschillende manieren. Dat heeft ook politieke consequenties.

* Oppositie: bij dioxinen Faber, Borst in gebreke
De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris Faber (Landbouw) en minister Borst (Volksgezondheid) ernstig tekort zijn geschoten bij de aanpak van de dioxinenkwestie. Ook regeringspartij VVD vindt dat de bewindslieden inadequaat hebben gehandeld. Borst en Faber hebben volgens de VVD "willens en wetens een risico gelopen" door niet onmiddellijk alarm te slaan.

* Indonesië telt de stemmen wel erg traag
De stemmen die in de Indonesische parlementsverkiezingen zijn uitgebracht worden zo langzaam geteld dat voor fraude wordt gevreesd. Een hele natie is aan het rekenen.

*
De Draad - dagelijkse column
Denkende dingen: praten met intelligente, verborgen computers.
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Links van de dag
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
Clickwork
In 5 minuten online....

Krekel
Krekel
Geke Faber al
uit de handel
genomen?

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

 

* Nederland is dwarsig op de Biennale in Venetië
Eigenlijk hoort Daan van Golden niet thuis op deze Biennale - dat lijkt hij althans zelf te vinden. De 63-jarige kunstenaar, die Nederland op dit tweejarige kunstevenement vertegenwoordigt, loopt de dag voor de opening ongemakkelijk door het paviljoen. Zijn witte overhemd slobbert om zijn tanige lijf, onder zijn arm houdt hij een ingelijste foto geklemd waarvoor hij aan de muur geen plek meer kon vinden. Hij is tevreden met de tentoonstelling, zegt hij, al heeft hij het gevoel dat een van zijn doeken wat verder naar links had moeten hangen. Later vertelt conservator Karel Schampers dat hij en Van Golden anderhalve week aan het meten en schuiven zijn geweest om de zeventien schilderijen zo goed mogelijk te arrangeren.

* Niet elke dag schone lakens
De toerismesector loop niet voorop als het om milieu- bewustzijn gaat. Maar er is een begin gemaakt. Het Duitse HTU heeft een eigen milieu- afdeling en sinds kort heeft HTU's Nederlandse dochter ook een milieudeskundige in dienst: Nico Visser. Wat doet hij daar?

* Beurs vraagt opheldering van Elsevier
De Amsterdamse effectenbeurs wil van Reed Elsevier opheldering over de winstwaarschuwing die de uitgever maandag bekendmaakte. De beurs betwijfelt of alle beleggers tegelijk zijn geïnformeerd over de verlaagde prognose. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opening van zaken.

* Beschamend optreden Nederlands elftal in Brazilië
Veel positiefs valt er niet te melden over de tiendaagse Braziliaanse trip van bondscoach Frank Rijkaard en zijn nationale selectie. Om maar met het meest negatieve te beginnen: in de tweede oefenwedstrijd tegen Brazilië in Goiania kregen drie Nederlandse spelers een rode kaart, Van Vossen, Ooijer en Davids. Nog nooit in de geschiedenis van het Nederlands elftal is dat gebeurd.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Een stem voor Europa
Niet zozeer wat te gaan stemmen, maar óf te gaan stemmen is de allesoverheersende vraag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement die morgen in Nederland worden gehouden. Gekoppeld aan deze vraag gaat de meeste belangstelling ook niet uit naar de uitslag, maar naar het opkomstpercentage. Vijf jaar geleden bracht niet meer dan 35 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit. Alleen in Portugal was de opkomst toen nog lager. Voor dit jaar zijn de voorspellingen niet veel beter. Het steeds belangrijker wordende Europees Parlement trekt in Nederland steeds minder kiezers.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.