Zaterdag 29 mei 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Economie voor jou: het ligt aan de loonmatiging.
bolletje H.J.A. Hofland kijkt naar de tijd 'na de oorlog' in Z.
bolletje 'De innovaties van de online seksindustrie' in E-mail uit New York.
bolletje NIPO-enquête onder VVD-kiezers: VVD is tot op het bot verdeeld
bolletje Zonsverduistering in Profiel.
bolletje Discussie: Moet het kabinet worden gelijmd?
Eindexamen 1999

Last van examenstress? Mail ons je woede en frustratie.

bolletje Bij het nieuws:
Dossier Kabinetscrisis.
Dossier Bijlmerenquête.
Dossier Kosovo.

( a d v e r t e n t i e s )
Generale Bank - 10% couponrente...
Libertel - Hallo...

Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Festiviteiten in China
SHANGHAI - De havenstad Shanghai, hier weerspiegeld in een fontein, begon gisteren al met festiviteiten voor het vijftigjarig bestaan van de Volksrepubliek China in oktober.
(Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)
* Massale betoging in Paramaribo
De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft gisteren al zijn ministers naar huis gestuurd. Zelf wil hij aanblijven en overleg plegen om "het vacuüm op het hoogste niveau van de staat te vullen".

* 'Voor grondoorlog 600 soldaten paraat'
De militaire planners van SHAPE, het NAVO-hoofdkwartier in Mons, werken zich dezer dagen een slag in de rondte. Afgelopen dinsdag besloten de NAVO- ambassadeurs in Brussel dat KFOR in Macedonië, de strijdmacht die moet gaan toezien op de naleving van een eventueel vredesakkoord in Kosovo, zal worden verdubbeld tot 50.000 man.

* Afketsen deal Philips reden vertrek Pieper
Het afketsen van een miljardenovername in de Verenigde Staten is een belangrijke reden voor het plotselinge vertrek van bestuurslid Roel Pieper bij het elektronicaconcern Philips. Dat is vernomen in kringen rond de top van Philips.

* VVD als één man achter Dijkstal
De VVD begon gisteren een tweedaags congres. Na de nacht van Wiegel koestert de partij de eenheid. 'Wiegel de aanleiding, maar D66 was de oorzaak. '

* 'Alles skate mee. Van vuilnisman tot chirurg'
Skaten is mainstream geworden. Bedrijven springen erop in, de infrastructuur wordt aangepast en er zijn honderden toertochten.

*
De Draad - dagelijkse column
De kommervolle omstandigheden van de modale Internet-winkelier
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Links van de dag
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
QuickNet - Waarom wachten...
In 5 minuten online....

Krekel
Krekel
Kip, het meest
veelzijdige
stukje vlees

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

 

* Het Eurovisie Songfestival
Vandaag verdedigt zangeres Marlayne Neerlands eer op het Eurovisie songfestival in Jeruzalem. Maar in Nederland werd ze in roem voorbijgestreefd door de verliezers van het nationale songfestival: Double Date. "Sinds Dana International gaat het niet meer alleen om het liedje," zegt het duo. Maar na tien weken lijkt ook Double Date veroordeeld tot het schnabbelcircuit.

* 'We kunnen maar beter aan de zwarten wennen'
Op 2 juni kiest Zuid-Afrika voor de tweede keer in zijn geschiedenis een nationaal en negen provinciale parlementen. Een reportage van het boerenplatteland.

* Schaakster Peng verdringt mannen bij NK
Aan het schaakkampioenschap van Nederland, dat vandaag in Rotterdam is begonnen, doen tien grootmeesters mee en als je Zhaoqin Peng meerekent, die grootmeester in het vrouwenschaak is, zelfs elf. Meer dan ooit tevoren. Eén is er die node gemist zal worden, namelijk Jan Timman. Hij doet niet mee omdat zijn startgeld in vergelijking met vroeger aanzienlijk verlaagd was. Het prijzengeld is nu hoger, maar dat compenseerde de schade niet. De schaakbond moet zuinig zijn. Vorig jaar werd nog gespeeld in het kantoor van sponsor Broekhuis Training, maar nu is gekozen voor een plek die centraler ligt, maar ook duurder is: de Gemeentebibliotheek van Rotterdam.

* Beslag op vakantiepark Sint Maarten
De Rotterdamse zakenman J. Schutte heeft conservatoir beslag laten leggen op het vakantiepark Port de Plaisance op Sint Maarten. Het beslag werd afgelopen donderdag door de rechter bekrachtigd.

* De edele kunst van het trainerschap
Louis van Gaal overleefde dit seizoen de zwaarste stormen. In weerwil van de bijtende kritiek in de media en de afkeurende witte zakdoekjes van de socios, werd hij met FC Barcelona voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen van Spanje. Zijn erelijst ziet er indrukwekkend uit. Desondanks blijft de perfectionist, idealist en bovenal toptrainer doelwit van criticasters.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Wapens van de Kamer
SCHIJNBAAR EENSGEZIND heeft de Tweede Kamer afgelopen week 'waardering' uitgesproken voor het Bijlmerrapport van de parlementaire enquêtecommissie. Dat oogt roerend. Maar van echte consensus is geen sprake. Aan de inhoud van het rapport heeft men zijn vingers niet willen branden.
Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Na de oorlog
De tijd van het 'na de oorlog' nadert. En dus is het tijd voor de eerste naoorlogse vraag: die naar de morele verantwoordelijkheid voor de vergeefse verwoesting. 'Nadat het Westen zich in het militaire slop heeft gebombardeerd, ontdekt het dat aan het einde daarvan het politiek-economisch labyrint begint.'

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.