U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Flexibele beleggingshypotheek
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Conferentie Internet Content Rating for Europe (INCORE)

Actieplan van de Europese Commissie voor veilig gebruik van Internet

PICS

RSACi

Meer artikelen over filteren en raten


Terug naar artikel:
Economische pressie moet Internet dwingen tot labelen

Kinderfilters
(NRC Handelsblad, 17 oktober 1998)
Een nieuwe generatie maakt zich op om de bekende uitspraak van Internet-pionier John Gilmore dat er op Internet altijd een route om de censuur heen is kracht bij te zetten. Een paar uur na de lancering van de nieuwe versie van Netscape, die een filtermechanisme bevat, verspreidde de 20-jarige informaticastudent Brian Ristuccia een programma om het filter uit te zetten. Het werd de afgelopen maanden 24.000 keer gekopieerd.

Opmars der filters
(NRC Handelsblad, 27 juni 1998)
Het gebruik van filterprogramma's om de vrijheid op Internet te beperken is in opmars. In verschillende Amerikaanse staten worden momenteel wetten geïntroduceerd die filterprogramma's verplicht stellen op scholen en in bibliotheken.

De mazen van het net in Singapore
(30 mei 1998)
In Singapore stelt de overheid alles in het werk om "politiek ongewenste" informatie van Internet te weren. "Watch what you type, Big Brother is reading your posts", waarschuwen Singaporezen elkaar op Usenet. Hoe censureert de Singaporese regering Internet en wat doet de bevolking om de censuur te omzeilen? Een case study.

Het valt wel mee
(NRC Handelsblad, 14 april 1998)
In verschillende officiële publicaties over regulatie van het Internet heeft de Europese Commissie zich een groot voorstander van het Platform for Internet Content Selection (PICS) getoond. PICS is een zeer krachtige technologie die niet alleen ouders, scholen, bibliotheken en werkgevers in staat stelt om te bepalen wie toegang heeft tot welke informatie, maar ook overheden een kans biedt hun burgers te censureren.

Het gevaar van zelfregulatie
(NRC Handelsblad, 17 maart 1998)
Je ziet steeds vaker dat zelfregulatie veel verder gaat dan welke wet dan ook. Niet alleen jongeren worden slachtoffer van de censuurdrift van scholen en bedrijven. In Amerikaanse Internetkringen is onlangs beroering ontstaan over het filterprogramma Cyber Patrol. Cyber Patrol, dat door veel Amerikaanse ouders, scholen en bibliotheken wordt gebruikt, blokkeert de hele site van DejaNews (www.dejanews.com) omdat deze ook seksgroepen bevat.

Blokkeren van sites
(NRC Handelsblad, 28 oktober 1997)
Bezorgde inwoners van de Amerikaanse staat Virginia overwegen een proces aan te spannen tegen het bestuur van de openbare bibliotheken. Het bestuur heeft onlangs besloten dat bibliotheken in Virginia geen vrije toegang tot Internet mogen bieden. Op de bibliotheekcomputers zal filtersoftware geïnstalleerd worden zodat bezoekers geen sites met seksueel getint materiaal kunnen bekijken.

Het nieuwe hacken
(NRC Handelsblad, 12 augustus 1997)
De roman Nearly Roadkill van journalist Caitlin Sullivan en kunstenaar Kate Bornstein schetst een somber beeld van de digitale toekomst. Over niet al te lange tijd, aan het begin van de volgende eeuw, zal het Internet in handen zijn van multinationals die het gebruiken als een reusachtig distributiekanaal voor reclame.

NRC Webpagina's
20 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
Robeco Rentemaxx
Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)