U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onderzoek TROS-programma: Overheid lekt privé-gegevens naar bureaus
Diverse overheidsinstellingen als de Belastingdienst, de ministeries van Defensie en Justitie alsmede het GAK lekken privacygevoelige informatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het TROS-consumentenprogramma Radar, dat gisteren werd uitgezonden.

Blair: Westerse media helpen Serviërs
Een beetje katterig na een doorwaakte nacht maar blij, vertelde Tony Blair vorige week wat hij dacht over de uitslag van de lokale en regionale verkiezingen. In Glasgow zag het er zo uit: middenin een zin snoerde de Schotse televisie Blair de mond en schakelde over naar Donald Dewar, aankomend premier van de semi-onafhankelijke Schotse regering.

Media treft geen blaam bij Bijlmerenquête
De parlementaire enquête over de Bijlmerramp is achter de rug, maar de media-enquête over de berichtgeving moet blijkbaar nog beginnen.

Een lek in de Trêveszaal
De Volkskrant onthulde vorige week een opstandje in het kabinet- Kok tegen de NAVO-luchtaanvallen op Joegoslavië, dat werd toegeschreven aan het niet alledaagse bondgenootschap van de PvdA- minister Pronk (VROM) en zijn VVD-collega Korthals (Justitie).

De groeiende handel op Internet
Cor Molenaar schreef in 1993 een boek over massamarketing waar het woord Internet niet in voorkwam. Maar sindsdien is er het een en ander veranderd, en onlangs is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar electronic marketing. Wat valt er volgens hem te verwachten van e- commercie?

Compaq snijdt diep in distributienetwerk
Computerproducent Compaq heeft zijn Amerikaanse net van distributeurs voor pc's verminderd van veertig naar vier. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De sanering van de distributie betreft de zakelijke markt. Het is de eerste grote verandering sinds het vertrek van topman Eckhard Pfeiffer en financieel topman Earl Mason. Belang Le Figaro te koop

'Deal tussen USA Networks en Lycos mislukt door lage prijs'
De voorgenomen overname van internetbedrijf Lycos door USA Networks dreigt niet doorgaan. Dat hebben bronnen bij Lycos laten weten.

Rotterdamse glorie
De koffie van Van Nelle is er weer. Jarenlang heeft Sara Lee DE, de huidige eigenaar van het bedrijf, niet geweten wat ermee te doen. Het hoofdmerk Douwe Egberts ging voor, en Van Nelle hing er maar een beetje bij. Af en toen was er een nieuwe reclamecampagne waarin wanhopig werd geprobeerd een andere toon te treffen, maar van enige consistentie was geen sprake. Het eens zo trotse merk was een pover merkje geworden; in de laatste tien jaar zakte het marktaandeel van 12 naar 5 procent.

Le Figaro
De aandeelhouders van de Franse krant Le Figaro, de familie Hersant, willen 49 procent van hun aandelen verkopen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft overleg met Charterhouse Development, onderdeel van Crédit Commercial de France, niets opgeleverd. Een andere gegadigde zou Carlyle Group uit de Verenigde Staten kunnen zijn.

Microsoft neemt deel in Nextel
Microsoft investeert 600 miljoen dollar (1,2 miljard gulden) in het Amerikaanse mobiele telecombedrijf Nextel. De softwaregigant krijgt voor dit bedrag een belang van ongeveer 5,7 procent in handen. Nextel gaat het geld investeren in het ontwikkelen van internetdiensten voor de mobiele telefoon. Microsofts besturingsprogramma Windows zal hierin een belangrijke rol spelen. (Reuters)

Millennium drukt winst Sperwer
Een extra millenniumbonus van 2,9 miljoen voor de aangesloten winkeliers van supermarktorganisatie Sperwer Groep (Plusmarkt, Garantmarkt en Gastrovino) drukt de winst. Het extra geld wordt gebuikt om alle soft- en hardware klaar te maken voor de millenniumwisseling. De nettowinst daalde het afgelopen jaar licht van 14,4 miljoen in 1997 tot 13,8 miljoen in 1998. De omzet van de supermarktorganisatie steeg van 1,13 naar 1,20 miljard, een toename van 6,7 procent. (ANP)

Maatstaf verliest subsidie
Het literaire tijdschrift Maatstaf krijgt geen subsidie meer van het Literair Produktie- en Vertalingenfonds. Dit heeft het bestuur van het Fonds besloten op advies van de commissie literaire tijdschriften. Volgens de commissie was de jaargang 1998 van Maatstaf 'teleurstellend'. "Van nieuw elan ten gevolge van redactionele vernieuwing is geen sprake. Eerder is er naar het oordeel van de commissie sprake van een blad dat ongeïnspireerd wordt gemaakt en vormgegeven."

Maatstaf was op grond van een advies uit 1997 al in een 'over gangsregeling' geplaatst. Bij de Ar beiderspers, uitgever van Maatstaf, was niemand voor commentaar bereikbaar.

Uit het nieuwe Rapport Literai re Tijdschriften blijkt dat voor de subsidieperiode 1999-2001 ook de tijdschriften Bzzlletin, Lust & Gra tie en Optima tot de overgangsrege ling zijn 'gedegradeerd'. Dit bete kent dat hun subsidie slechts voor anderhalf jaar gegarandeerd is. Mocht de commissie daarna van oordeel zijn dat de kwaliteit niet is verbeterd, dan zal voor deze bla den de subsidie worden stopgezet.

In totaal zullen er in de volgende periode veertien tijdschriften door het Fonds worden gesubsidieerd. De Gids, Raster en De Revisor, die als de beste tijdschriften worden beoordeeld, krijgen een standaard subsidie plus premie. De Revisor is vanwege de 'toenemende kwaliteit en actualiteit' voor het eerst in de hoogste categorie ingedeeld. De standaardsubsidie wordt toege kend aan de Friese tijdschriften Hjir en Trotwaer en aan Literatuur, De Parelduiker, Tirade en De Twee de Ronde. Armada en Bunker Hill krijgen opnieuw een stimulerings subsidie.


Het Nederlands Film Festival zal in september terugblikken op de Nederlandse films van de afgelopen eeuw, waarbij bekend wordt gemaakt wat volgens publiek, filmjournalisten en -makers de beste Nederlandse film is van deze eeuw. Op hun site kan tot 1 juli worden gestemd. Hier is ook een overzicht te vinden van meer dan 600 Nederlandse speelfilms, van Vrouwenoogen (1912) tot de recente Vaarwel Pavel. (www.filmfestival.nl)

NRC Webpagina's
11 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)