Zaterdag 1 mei 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Van de uitgezonden militairen wordt één vijfde ziek. Doffe dreunen in Z.
bolletje Omkeren van fonemen heeft amper effect op verstaanbaarheid.
bolletje Kees van Kooten kan het niet meer volgen in CS.
bolletje Discussie: zijn de kosten van immigranten hoger dan de baten?
bolletjeDiscussieer mee over voetbalgeweld en Feyenoord.
bolletje Dossier Kosovo: Servische oppositie houdt zich stil
bolletje De lintjesregen van 1999: per regio, op alfabet op per type lintje.
bolletje Het eindrapport van de parlementaire commissie in Dossier Bijlmerenquête
bolletje Bureau Moskou.

( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
Geld besparen zakelijk en privé
Rabobank


Doden bij bom in Londen
Gewonden buiten bij de Admiral Duncan pub in Soho, in het centrum van Londen, wachten na de aanslag met een spijkerbom op ambulances. Ziekenhuizen riepen extra personeel op om de slachtoffers te kunnen verzorgen. Er is kritiek op het optreden van de politie, nu er in drie weken tijd drie aanslagen tegen minderheden zijn gepleegd. De politie zou te weinig informanten in extreem-rechtse kring hebben.
(Foto AP)

* Serviërs zuiveren grote stad Prizren
Servische troepen zijn begonnen met de etnische zuivering van de stad Prizren in het zuiden van Kosovo. Gisteren trokken elk uur duizend vluchtelingen uit Prizren de Albanese grens over bij Kukës, gisteravond waren ruim 11.000 Kosovaren de grens gepasseerd.

* Wensouder eist tweeling op
Een mannelijk homopaar uit Groningen eist een tweeling op van een Nederlandse draagmoeder die de kinderen vorig jaar in opdracht van het paar heeft gekregen. De vrouw, die voor haar zwangerschap gedeeltelijk is betaald, weigert de kinderen af te staan. Een van de twee mannen is de vader van de tweeling.

* Lerares met een hoofddoek is taboe
Verscheidene directeuren van openbare basisscholen in Rotterdam weigeren islamitische onderwijzeressen met een hoofddoek aan te nemen. Ze doen dat omdat vooral Turkse liberale ouders dreigen hun kind van school te halen uit vrees voor intolerant, religieus getint onderwijs.

* Nieuwe agent leert de baas te zijn
In Amsterdam wordt op proef een nieuw type agent opgeleid. Sneller, en met meer praktijkervaring. "De politie werd te soft.' De autoriteit komt terug op straat.

* Videogames onder vuur na bloedbad in Littleton
Na het bloedbad op de High School in Littleton liggen de makers van gewelddadige spellen, Internetsites en films in de VS onder vuur.

* Jericho begint een nieuw, zondig leven
De oudste stad ter wereld, Jericho, is een nieuw leven begonnen, dat van vakantieparadijs. Compleet met casino, maar dat stuit bij veel Palestijnen op bezwaren.

* Op de bouwplaats is veel werk, maar ook veel werkloosheid
Dit jaar vertrekken de Duitse politici uit Bonn. In het zesde deel van een serie over de verhuizing naar Berlijn een verslag van de werkloosheid op de grootste bouwplaats van Europa.

*
De Draad - dagelijkse column
Hoe Bill Gates vier jaar na Negroponte de wereld van Internet kond doet
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
QuickNet - Waarom wachten...
Uw toekomst begint met ... Clickwork

Krekel
Krekel
Clausstropfobie
Chantal Bergers, Utrecht

E-mail naar krekel@nrc.nl of per fax naar (010)4066967

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Avebe wil schade op rijk verhalen
Het coöperatieve aardappelzetmeelconcern Avebe onderzoekt de mogelijkheid een schadeclaim in te dienen bij de rijksoverheid. Volgens een woordvoerder laat het bedrijf de juridische mogelijkheden door een advocatenkantoor bekijken. De schade is het gevolg van het afblazen van de teelt van genetisch gemodificeerde fabrieksaardappelen. Het concern zag zich daar deze week toe gedwongen, omdat het ministerie van VROM niet op tijd de benodigde vergunning heeft verstrekt.

* Ajax slaat vleugels uit van Afrika tot China
Wat betreft participaties in buitenlandse clubs is Ajax trendsetter. Het wereldwijd verbreiden van het Ajax- model moet de club er sportief weer bovenop helpen. Na Afrika en België volgt wellicht China.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* NAVO in oorlog
,,ONS DOEL IS meer menselijk lijden en meer onderdrukking en geweld tegen de civiele bevolking van Kosovo te voorkomen. Wij moeten ook optreden om te voorkomen dat instabiliteit zich in de regio verbreidt.'' Dit zei secretaris- generaal Solana van de NAVO in de verklaring waarin hij meedeelde SACEUR, generaal Clark, opdracht te hebben gegeven luchtoperaties te beginnen in de Federale Republiek Joegoslavië.
Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Doffe dreunen
Klazien van Brandwijk (47) was van december 1992 tot juni 1993 humanistisch geestelijk verzorger van de Nederlandse mariniers in Cambodja. Toen ze terugkwam in Nederland was ze eerst alleen maar lusteloos, vertelt ze. ,,Het weer was verschrikkelijk. Ik had me enorm verheugd op het fietsen in de polder, maar ik kon niets anders dan tv kijken, naar allerlei onzin." Daarna kwamen er plekken op haar huid. Van haar huisarts kreeg ze Zovirax, tegen koortsuitslag, maar dat hielp niet. Tijdens een receptie in mei 1994 viel Van Brandwijk bijna flauw. Haar bloedbezinking bleek niet in orde. ,,Een internist zei tegen me, je hebt iets tropisch onder de leden. Marine-artsen dachten dat het kwam door alle inentingen, of door de Lariam die ik tegen malaria heb geslikt."

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.