Woensdag 31 maart 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Bescherm u zelf tegen nieuwe virussen en privacyproblemen in Explorer in Dossier Computerbeveiliging.
bolletje Discussie. Sociobiologie: wetenschap of waanzin?
bolletjeDossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historische overzicht van het conflict.
bolletjeDeze week in Economie voor Jou: Beleggen een volkssport?
bolletje De verbeelding en de macht of: Pulp Friction.
bolletje Een filter tegen haat in E-mail uit New York.
bolletjeIn Bureau Moskou: Mannen met baarden zijn niet te vertrouwen.

( a d v e r t e n t i e s )
Robeco - Tarifering

 

Kosovo: 'zuiveringen' en geweld

Een Macedonische soldaat leidt een groep van in totaal tweeduizend vluchtelingen uit Kosovo zijn land binnen. De groep werd aanvankelijk door de Macedonische soldaten tegengehouden in het grensgebied bij Blace, met het argument dat Macedonië niet méér Kosovaren kan toelaten naast de tienduizenden die er al zijn. De Kosovaren waren gedwongen de nacht in de openlucht door te brengen. Macedonië hervatte de toelating van nieuwe vluchtelingen vanochtend, mede onder druk van de VN-hulporganisatie UNHCR.
(Foto Reuters)

De verdrijving van Albanezen in Kosovo krijgt volgens Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties steeds duidelijker het karakter van een bewuste, zorgvuldig geplande 'etnische zuivering' die gepaard gaat met ongekend geweld.

bolletje Dossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historisch overzicht van het conflict.

* 'Hij schoot er twee dood en gaf me een knipoog'
Vluchtelingen uit Kosovo blijven in een schrikwekkend tempo de buurlanden Montenegro, Albanië en Macedonië binnenstromen. Elk van hen heeft een eigen verhaal van verdrijving, plundering en moord.

* Staking buschauffeurs om toenemend geweld
Buschauffeurs van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam hebben gisteravond het werk stilgelegd. Aanleiding voor de wilde staking was een gewelddadig incident op de Sneeuwbalweg in Amsterdam-Noord.

* 'In Palestina klaagt iedereen over nepotisme'
Veel Palestijnen in Jordanië keren zich steeds meer af van Yasser Arafat. Ze voelen zich verraden door de Oslo-akkoorden die hij met Israel sloot, en tegelijk schrikken ze van de toestand in de autonome gebieden.

* Papa-virus jongste schrik op computernet
Computervirussen verspreiden zich via computernetwerken en Internet razendsnel. Telkens nieuwe indringers duiken op, zoals recentelijk Melissa. De schade door virussen is groot.

* 'Man met mes' waarschijnlijk niet vervolgd
De 'man met het stanleymes' die op 21 november 1997 voor de tweede keer in het Stedelijk Museum een groot doek van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman vernielde moet worden ontslagen van rechtsvervolging omdat hij ten tijde van zijn daad volledig ontoerekeningsvatbaar was.

* Goedkoper gas, maar hogere heffingen
De elektriciteitsmarkt is opengebroken, nu begint de overheid aan de gasmarkt. Maar de consument zal uiteindelijk weinig profiteren van deze liberaliseringsdrang. Eventuele prijsverlagingen worden meteen teniet gedaan door hogere accijnzen en milieuheffingen.

*
De Draad - dagelijkse column
'Gij zult geen roddels of geruchten verspreiden'
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Webwereld
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Postbank
Rabobank - Nieuwe site
QuickNet - Waarom wachten...

Krekel
Krekel
Die precisie
waarmee ze er
net naast
weten te gooien!

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Winst ING in bankdivisie gehalveerd
De financiële brandhaarden in de wereld hebben de nettowinst uit de bancaire activiteiten van ING vorig jaar bijna gehalveerd. Door de onzekere omstandigheden geeft de bank-verzekeraar geen winstprognose.

* Waterbed heilzaam voor zwemmer Veens
Bij de EK kortebaan trad zwemmer Mark Veens definitief uit de schaduw van zijn PSV-collega's. In Hongkong, waar morgen de WK beginnen, geldt de 20-jarige Limburger als een outsider op de 50 en 100 meter vrije slag.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Kamer en Kosovo
DE TWEEDE KAMER heeft gisteren opnieuw in overgrote meerderheid, nu bij monde van de fractievoorzitters, steun betuigd aan de NAVO-acties boven Servië. Eveneens gisteren hebben Nederlandse F-16 vliegtuigen voor het eerst sinds het begin van de luchtacties gronddoelen bestookt. Een causaal verband tussen de parlementaire instemming en de meer offensieve taak van Nederlandse vliegers is er niet. Wel onderstreept de actieve deelname van Nederland aan het bestoken van Servische doelen nog eens dat Nederland voor de volle honderd procent betrokken is bij de militaire operatie in voormalig Joegoslavië.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.