U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ziekenhuizen bezorgd over eeuwwisseling
Ziekenhuizen maken zich zorgen om de aanstaande millenniumwisseling. Zo is 41 procent van de ziekenhuizen van plan om eind dit jaar uit voorzorg minder patiënten op te nemen, en overweegt 16 procent dit nog. Volgens 43 procent van de ziekenhuizen neemt een opname op 1 januari 2000 extra risico's met zich mee. Dat blijkt uit een enquete die Zorgverzekeraars Nederland medio februari uitvoerde onder 57 ziekenhuizen, ruim de helft van de ziekenhuizen in Nederland.

Internet ingezet: aftrap kaartverkoop EK
Een nieuwe methode van het bestellen van kaartjes moet voorkomen dat het voetbaltournooi EK 2000 dezelfde problemen kent als de WK in Frankrijk.

Laatste journalist in Kosovo zit in de val
De laatste Westerse journalist in Pristina heet Antonio Russo, van de Italiaanse zender Radio Radicale. Via een krakende telefoonlijn slaagt hij er af en toe in contact te leggen met zijn thuisbasis. Het zijn dramatische gesprekken, waarin Russo vertelt dat zijn vrienden, zijn Albanese collega's, de schrijvers en fotografen met wie hij heeft gewerkt, allemaal zijn verdwenen. Dood of gevlucht? Russo heeft geen idee.

Nieuwslezer wijst Japan op gevaar dioxine
Een grote rel in de Japanse media over het dioxinegehalte van groenten uit een Tokiose voorstad, waarin zelfs de Nederlandse ex-minister van Landbouw Braks figureerde. Dit was nodig om de Japanse regering in beweging te krijgen voor het aanpakken van het dioxine-probleem. Gisteren besloot een adviescommissie van de regering eindelijk om te streven naar reductie van de uitstoot van dit kankerverwekkende gif.

Microsoft's wil tot schikking betwijfeld
Softwaregigant Microsoft en het Amerikaanse ministerie van justitie zijn gisteren achter gesloten deuren oriënterende gesprekken begonnen over een schikking in de monopoliezaak. De partijen bekijken of er een basis is om een einde te maken aan de rechtszaak tegen het bedrijf. Justitiemedewerkers twijfelen aan de werkelijke bedoelingen van het bedrijf.

Beursgang uitgever PCM voorlopig van de baan
Een beursgang van uitgeversconcern PCM is voorlopig van de baan. Voorzitter M. van Stiphout van meerderheidsaandeelhouder Stichting Het Parool is tegen een beursgang zoals de raad van bestuur van PCM die voorstaat.

Papa-virus jongste schrik op computernet
Computervirussen verspreiden zich via computernetwerken en Internet razendsnel. Telkens nieuwe indringers duiken op, zoals recentelijk Melissa. De schade door virussen is groot.

Dobberen op golven van geweld
Een tamagotchi is een paradoxaal, intrigerend kinderspeelgoed. Dit kleine stukje virtual reality dat in de warme palm van een kinderhand past, vraagt om verzorging en aandacht, het wil eten, in de wieg gelegd worden, 'gepamperd' en wat niet al. Het is een huisdier of levend popje. Maar de verzorging stelt geen eisen: geen kattenbak opruimen, niet uitlaten. Een druk op een knopje en de tamagotchi is tevreden.

Analoge tranen
Het gaat langzaam, maar ontegenzeggelijk begint analoge satelliet-televisie terrein te verliezen aan de digitale. Voorbij is straks de gezellige tijd van de zwarte of witte spikes, gerekte stoorstreepjes in het beeld, teken van gebrekkige satellietontvangst, maar nog altijd met ontvangst. Een digitale ontvanger heeft wel of niet voldoende informatie om de eentjes en nulletjes in beeld of geluid om te zetten. Niks geen slechte ontvangst: simpelweg géén of wel ontvangst en dan altijd dat wat gladde, een tikje vage plaatje, anders dan wat we tot nu toe van televisie gewend waren.

Kabeldebat uitgesteld
Het kabeldebat in de Amsterdamse raad, dat vanmiddag zou worden gehouden, is met minstens twee weken uitgesteld. Het akkoord tussen het college en A2000 wordt eerst in een commissie besproken.

Slecht jaar geheugenchips
Vorig jaar werd in totaal voor 134,8 miljard dollar (277,6 miljard gulden) aan halfgeleiders afgezet, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest. Dit is 8,4 procent minder dan in 1997 en de grootste daling sinds 1985. Uitzondering was marktleider Intel, met een omzetgroei van 4,8 procent tot 22,8 miljard dollar. Nummer twee bleef het Japanse concern NEC, dat echter zijn geheugenchipomzet zag dalen met 20,4 procent tot 8,1 miljard dollar. Het Amerikaanse Motorola handhaafde zich als derde met een omzet van 7 miljard dollar, 12,2 procent minder dan in 1997.

Blue Fox naar de beurs
Automatiseerder Blue Fox Enterprises, dat programmatuur en toebehoren levert voor tekenen en ontwerpen met de computer, zal ,,op korte termijn" een notering op het Damrak aanvragen. Blue Fox heeft 72 werknemers. De winst was vorig jaar 2,1 miljoen gulden, op een omzet van 59,5 miljoen. Bij de emissie zullen zowel bestaande als nieuwe aandelen worden uitgegeven. De opbrengst is bestemd voor expansie.

KPN Indonesië
De raad van commissarissen van KPN zal staatssecretaris M. de Vries (onder meer telecommunicatie) nog deze week schriftelijk uitleg geven over de mogelijke betrokkenheid van dat bedrijf bij omkoping in Indonesië. In antwoord op vragen van een meerderheid in de Tweede Kamer zegt De Vries dat ze pas na deze schriftelijke rapportage een oordeel zal vormen over de beschuldigingen aan het adres van KPN.


Tegen kwalen als het computervirus Melissa is in de Verenigde Staten een speciale taskforce opgericht. Het National Infrastructure Protection Center (NIPC) is een onderdeel van de FBI en is bedoeld als wapen tegen cyber-terrorisme. Op de site van het Center staat uiteraard uitleg over Melissa, en de opvolger van dit virus: Papa. Voor uitgebreidere informatie over hoe virussen aan te pakken zijn, verwijst het NIPC naar andere sites.
(www.nipc.gov)

NRC Webpagina's
31 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)