U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Miljoenen boete voor anti-abortus VS via Internet
Een federale jury in het Amerikaanse Portland, Oregon heeft gisteren veertien personen en organisaties die op het Internet gegevens over voorstanders van abortus plaatsten, veroordeeld tot een schadevergoeding van 107 miljoen dollar. In het huidige gewelddadige klimaat rond abortus is dit een vorm van bedreiging, vindt de jury.

Abortusartsen lopen zelfs thuis in kogelvrij vest
De vrijheid van meningsuiting stond centraal op het proces tegen anti-abortusgroepen wegens de inhoud van hun Internet-site. Gisteren werd de eisers schadevergoeding toegekend.

Omroep vreest invloed van politiek
Het kabinet is van plan de belastingdienst de omroepbijdragen te laten innen. De publieke omroepen voelen zich bedreigd in hun onafhankelijkheid. Het is allemaal wel erg veel tegelijk, vinden de publieke omroepen. Zijn we net op weg nauwer samen te werken, komt door een nieuwe wet plots heel veel macht te liggen bij de raad van bestuur van de NOS. In de voorstellen van staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA, Cultuur) krijgt de NOS een concessie voor het héle publieke bestel, de omroepen moeten elke vijf jaar hopen dat ze erbij mogen blijven.

Voorzorg handelaren tegen Internethype
Waarschuwingen over te hoge koersen van Internetaandelen klinken steeds luider. Amerikaanse effectenmakelaars die via Internet transacties doen, nemen hun voorzorgsmaatregelen.

Markt zaktelefonie overvol, maar lucratief
Nederland telt vanaf morgen vijf aanbieders van mobiele telefonie. De jongste nieuwkomers zijn al gauw 40 procent goedkoper. Maar bellen van een vast naar een zaktoestel, de belangrijkste markt, blijft onveranderd duur.

Prachtig geneuzel
De Hollandse kolonie in Catalonië is onlangs versterkt met de gebroeders De Boer. Daarmee is de tweeling met het nasale stemgeluid samen met een groot deel van het Nederlands elftal én Kees Jansma achter de decoder verdwenen.

Toshiba besteedt deel chipproductie uit
Het Japanse elektronicabedrijf Toshiba gaat 40 procent van de chipproductie uitbesteden aan Amerikaanse, Taiwanese en Singaporese bedrijven. Die krijgen de beschikking over Toshiba-technologie. De opdrachten zijn in totaal zo'n 400 miljard yen (6,65 miljard gulden) waard. Dat heeft woordvoerder Keisuke Omori van Toshiba gisteren meegedeeld. Het bedrijf hoopt met de uitbesteding 20 tot 30 procent op zijn investeringskosten te besparen en de prijsconcurrentie in de chipindustrie te bevorderen, waardoor de productie goedkoper wordt. (AP)

Sony-fabriek dicht
Sony staakt de productie van tv-toestellen in Duitsland. De fabriek in Fellbach bij Stuttgart, waar 300 mensen werken, gaat aan het eind van dit jaar dicht. Het Japanse concern concentreert de productie in Europa in Groot-Brittannië, Spanje en Slowakije.

Millenniumbug China
Ruim de helft van de belangrijkste ondernemingen in China kan het millenniumprobleem met computers nog niet lokaliseren of oplossen. Dat blijkt uit een onderzoek van de officiële krant Peking Ochtendpost onder 512 bedrijven die door de regering worden beschouwd als essentieel voor de productie en dienstverlening.

Teleurstellende cijfers van Sprint
De nettowinst van het Amerikaanse telecomconcern Sprint is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen van 357 miljoen dollar tot 405 miljoen dollar (785,7 miljoen gulden). Het resultaat, inclusief een eenmalige bate van 104 miljoen dollar, was lager dan analisten hadden verwacht. De beurskoers van het concern kelderde gisteren dan ook in New York na bekendmaking van de cijfers. Sprint is in de Verenigde Staten de op twee na grootste onderneming op het gebied van interlokale telefonie. De omzet nam toe van 3,85 miljard tot 4,14 miljard dollar. Over het hele jaar steeg de winst van 1,37 tot 1,53 miljard dollar bij een omzetgroei van 14,87 tot 16,02 miljard dollar. (AP)

Kalme start Seagull op Damrak
Het softwarefonds Seagull is gistermiddag op de Amsterdamse beurs voor het eerst in de notering gekomen tegen een koers van 16 euro. Dat is één euro hoger dan de introductieprijs die eerder op de dag was vastgesteld. De inschrijving voor particuliere beleggers was donderdag al vervroegd gesloten, omdat deze tien maal was overtekend. Seagull heeft 615.000 nieuwe aandelen geplaatst en het management en enkele andere werknemers herplaatsten nog eens twee miljoen stukken. (ANP)


Vrijwel alle grote Nederlandse musea zijn op de Museumserver vertegenwoordigd. Deze site biedt toegang tot meer dan 260 musea, van de Lakenhal in Leiden tot het Bonnefanten Museum in Maastricht. In de digitale Museumkrant is een overzicht te vinden van alle lopende tentoonstellingen in Nederlandse musea. De Museumserver bevat ook verwijzingen naar buitenlandse musea en virtuele exposities.
(www.museumserver.nl)

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)