U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NAVO

Kosovo.com

Federale Republiek Joegoslavië

Tijdbalk (BBC)

Foto's van de slachtoffers (Human Rights Watch)


NAVO diep verdeeld over Kosovo

Door onze correspondent BIRGIT DONKER
BRUSSEL, 23 JAN. Een Amerikaans voorstel voor het aanpakken van de crisis in Kosovo met een hard ultimatum voor de Joegoslavische president Milosevic heeft gisteren onvoldoende bijval gekregen van de overige NAVO-partners. Europese landen van de alliantie, met name Frankrijk, vinden het te vroeg voor het dreigen met geweld en willen de diplomatie meer tijd geven.

Dat is gisteravond vernomen van bronnen bij de NAVO. Volgens het Amerikaanse voorstel zou eerst de Albanese Kosovaren een vredesplan worden voorgelegd. Als zij hiermee zouden instemmen, zou de Joegoslavische president Milosevic een ultimatum van vier dagen worden gesteld om het plan te accepteren onder dreiging van luchtaanvallen. Op die manier zouden zowel de Albanese Kosovaren als de Serviërs gedwongen worden tot concessies. Het Amerikaanse voorstel ondervond bij de overige NAVO-partners echter ,,veel weerstand'', aldus een bron bij de NAVO. ,,Veel landen vonden het plan goed, maar de timing niet.'' Zij willen wachten op de reacties op het vredesplan dat gisteren werd gepresenteerd door de internationale contactgroep voor voormalig Joegoslavië. Nederland zou wel sympathie voelen voor het Amerikaanse voorstel. Washington zou zware diplomatieke druk uitoefenen om het plan geaccepteerd te krijgen.

De contactgroep, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië, kwam gisteren op hoog ambtelijk niveau bijeen in Londen. Volgens het daar opgestelde plan moet de autonomie worden hersteld die Kosovo tot 1989 genoot. Vrije verkiezingen zouden moeten worden uitgeschreven en over drie jaar zou de situatie opnieuw moeten worden geëvalueerd. Het Albanese bevrijdingsleger UÇK eist volledige onafhankelijkheid voor Kosovo, maar dat wil het Westen niet. ,,Het UÇK moet zich realiseren dat, indien het onafhankelijkheid blijft nastreven en niet wil ingaan op de kansen die wij bieden, de internationale bereidheid zal dalen'', aldus een bron bij de NAVO. ,,Als zij het spel niet meespelen, dan zal Milosevic dat ook niet doen.''

Het puntenplan dat de contactgroep gisteren opstelde, zou ook de spil moeten vormen van een mogelijk ultimatum van de NAVO aan Milosevic. De VS willen van Milosevic tevens garanties met betrekking tot het Joegoslavië Tribunaal dat oorlogsmisdadigers berecht. Ook willen ze dat de OVSE-waarnemers meer inzicht krijgen in Joegoslavische troepenbewegingen. Eerder deze week bleek ook al verdeeldheid binnen de NAVO over een hard ultimatum aan Milosevic. Woensdag nam het bondgenootschap een aantal ,, voorzorgsmaatregelen'', zoals het zenden van extra vliegtuigen en schepen naar de regio en het verkorten van de tijd waarbinnen tot actie kan worden overgegaan van vier tot twee dagen. . De VS, Groot-Brittannië en Nederland hadden toen al een harder signaal willen geven aan Milosevic. Maar Frankrijk en Duitsland wilden de diplomatie nog een kans geven. Volgens een bron bij de NAVO waren de voorzorgsmaatregelen niet meer dan het ,,maskeren van de verdeeldheid''. De NAVO heeft in Zuid-Europa meer dan 200, vooral Amerikaanse vliegtuigen klaar staan. Ook zijn acht schepen op weg naar de Italiaanse havenstad Brindisi. ,,De militaire voorbereiding gaat door'', aldus een bron. Het bondgenootschap vergadert begin volgende week verder, terwijl dit weekeinde alle opties worden uitgewerkt.

Alle NAVO-landen zijn het er over eens dat de toezegging van Milosevic dat het hoofd van de OVSE-missie, Walker, Kosovo niet hoeft te verlaten onvoldoende is. ,,Dat was een absoluut minimum'', aldus een functionaris. Eind volgende week komt de internationale contactgroep op het niveau van ministers bijeen in Londen. ,,Het politieke primaat ligt nu bij de contactgroep'', aldus een NAVO-bron.


Zie ook:
Bloedbad in Kosovo (19 januari 1999)

Milosevic zoekt in Kosovo confrontatie (19 januari 1999)

NAVO alert na bloedbad Kosovo (18 januari 1999)

Gevechten laaien weer op in Kosovo (16 januari 1999)

NRC Webpagina's
23 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)