U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Kosovo.com

NAVO

Federale Republiek Joegoslavië

Tijdbalk (BBC)

Foto's van de slachtoffers (Human Rights Watch)


Milosevic zoekt in Kosovo confrontatie

Door onze redacteuren
BRUSSEL/PRISTINA, 19 JAN. De Joegoslavische president Milosevic kiest in de crisis rond Kosovo voor de harde lijn. Zijn land is in een diplomatiek isolement geraakt door een internationaal onderzoek te weigeren naar de moord, vrijdag, op 45 inwoners van het Kosovaarse dorp Racak. Bij grens tussen Macedonië en Kosovo stuurden Joegoslavische douanebeambten gisteren hoofdaanklager Louise Arbour en een delegatie onderzoekers van het Haagse tribunaal voor oorlogsmisdaden terug. Zij wilden onderzoek doen naar de massamoord. William Walker, het hoofd van de Kosovo Verificatie Missie (KVM) van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), kreeg gisteravond te horen dat hij persona non grata is. De twee hoogste generaals van de NAVO moesten een voorgenomen bezoek aan Belgrado een dag uitstellen omdat president Milosevic te kennen gaf geen tijd te hebben. En Servische veiligheidstroepen in Kosovo zetten hun beschietingen op de dorpen rond Racak voort.

William Walker kreeg gisteren via de staatstelevisie te horen dat hij binnen 48 uur Joegoslavië dient te verlaten. ,,Ze hadden het fatsoen kunnen hebben me dit persoonlijk te vertellen'', verklaarde Walker. Alle leden van de VN-Veiligheidsraad, inclusief Rusland, hebben gisteren geëist dat Joegoslavië terugkomt op dat besluit.

Joegoslavië reageert met deze stap op een persconferentie van zaterdag, waarbij Walker in onverbloemde taal Servische veiligheidstroepen aanwees als schuldige aan de slachting in Racak. ,,Met zijn gedrag, zijn valse en kwaadaardige interpretaties en zijn gebrek aan respect voor de Joegoslavische autoriteiten en wetten heeft de heer Walker zijn mandaat flagrant geschonden'', aldus een verklaring van het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarnemers van de OVSE zeiden vanochtend in het hoofdkwartier in Pristina niet te geloven dat Walker daadwerkelijk het land wordt uitgezet. ,,Dat staan de Amerikanen niet toe'', zei een waarnemer. Anderen wezen erop dat Walker zaterdag ,,wat emotioneel had gereageerd'' en dat ,,het vertrek van Walker niet het eind van de missie hoeft te betekenen''. Knut Vollebaek, de huidige Noorse voorzitter van de OVSE, noemde het bevel aan Walker om te vertrekken ,, eerder een politieke dreiging dan een veiligheidsdreiging.'' Vollebaek: ,,We hebben het nog niet over luchtaanvallen door de NAVO of terugtrekking van de OVSE.'' Walker zelf vertrok gisteravond naar Belgrado voor overleg. De OVSE heeft momenteel bijna 650 waarnemers in Kosovo. Dat aantal zal naar verwachting medio volgende maand 1.200 zijn en uiteindelijk 2.000. De twee hoogste NAVO-generaals, Wesley Clark en Klaus Naumann hebben vanmiddag in Belgrado een gesprek met de Joegoslavische president Milosevic. In een interview vandaag met de Franse krant Le Figaro herinnert Clark, opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, er aan dat de NAVO nog steeds vliegtuigen en schepen paraat heeft voor een aanval op Servië. Eind oktober vorig jaar werd besloten deze vooralsnog niet in te zetten omdat Milosevic zich leek te houden aan de afspraken met de internationale gemeenschap. De dreiging bleef evenwel gehandhaafd. Volgens de afspraken van oktober moesten Servische ordetroepen zich gedeeltelijk terugtrekken uit Kosovo, een wapenstilstand respecteren en een 2.000 man tellende 'verificatiemissie' van de OVSE onder William Walker toelaten.

,,Wij zijn gereed om voorwaarts te gaan zodra we het bevel krijgen'', zegt Clark. Voor een luchtaanval op Servische doelen is de instemming nodig van alle zestien NAVO-landen. Clark zegt verder dat het gevaar voor een oorlog ,, zeer reëel is en van dag tot dag groeit''. Morgen zullen de twee generaals verslag uitbrengen aan de NAVO- ambassadeurs tijdens hun wekelijkse vergadering.

NAVO-secretaris-generaal Solana verklaarde gisteren dat voorlopig het beleid in Kosovo bleef rusten op drie peilers: waarnemers van de OVSE, verkenningsvluchten van de NAVO en een snelle interventiemacht van de NAVO in het naburige Macedonië voor noodgevallen. Wel werd vanuit de hele wereld gisteren de diplomatieke druk op Milosevic opgevoerd. De Veiligheidsraad veroordeelde de massamoord in Racak, overigens zonder een schuldige aan te wijzen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright waarschuwde Milosevic dat hij een ,,ernstige fout'' begaat, haar woordvoerder Rubin zei dat hij ,,met vuur speelt''. Richard Holbrooke, de Amerikaanse gezant die in oktober het akkoord sloot met Milosevic, zei gisteren op CNN dat de situatie nu gevaarlijker is dan in oktober. ,,Toen waren we 96 uur af van bombardementen (..) Als ze denken dat dit bluf is, maken ze een fout.'' Ook Rusland, gewoonlijk een bondgenoot van Joegoslavië, veroordeelde de slachting van Racak, het wegsturen van William Walker en de weigering Louise Arbour van het tribunaal toe te laten. De Russische onderminister Alexander Avdejev van Buitenlandse Zaken reist vandaag naar Belgrado.

In Kosovo gaan de gevechten intussen door. Waarnemers meldden gisteren beschietingen rond het dorp Racak, waarbij de dorpen Petrovo en Malopolje en zelfs de stad Urosevac onder vuur zouden zijn genomen. Naar schatting 3.500 Albanese dorpelingen zijn de bergen ingevlucht en bivakkeren daar nu onder barre omstandigheden. Hulpverleners kunnen hen door de gevechten nauwelijks bereiken. In het noorden van Kosovo, bij de stad Kosovska Mitrovica, namen UÇK-strijders een Servisch politievoertuig onder vuur. Daarbij raakten volgens Servische bronnen vijf agenten gewond.


Zie ook:
Gevechten laaien weer op in Kosovo (16 januari 1999)

NRC Webpagina's
19 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)