U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Republic of Kosova

NAVO

Overzichtspagina crisis Kosovo
(Yahoo)


NAVO alert na bloedbad Kosovo

Door onze correspondent
BRUSSEL, 18 JAN. De NAVO stuurt haar twee hoogste generaals naar Belgrado na de massamoord van afgelopen vrijdag op ten minste 45 Albanezen in het Kosovaarse dorp Racak.

Op basis van hun bevindingen kan het bondgenootschap later deze week besluiten tot militair optreden tegen Servië. De NAVO heeft vliegtuigen en schepen paraat voor een aanval op Servië. Eind oktober werd beslist deze vooralsnog niet in te zetten, maar de dreiging bleef gehandhaafd. ,,Als de generaals zonder resultaat uit Belgrado terugkomen, dan actualiseren we de dreiging'', zegt een hoge diplomaat op het NAVO-hoofdkwartier. Voor een luchtaanval op Servische doelen is de instemming nodig van alle zestien NAVO-landen. De NAVO-ambassadeurs, die gisteravond op verzoek van de Verenigde Staten in spoedzitting bijeen waren, hebben de massamoord in Racak veroordeeld als een ,,flagrante schending van het internationaal mensenrecht''. Ze roepen de Joegoslavische autoriteiten op de namen bekend te maken van verantwoordelijken. De Joegoslavische president Milosevic wordt gewezen op zijn verantwoordelijkheid voor het optreden van zijn veiligheidstroepen.

De NAVO roept Belgrado op onvoorwaardelijk toegang te verlenen aan waarnemers van het Joegoslavië-tribunaal. Vandaag reist hoofdaanklager Louise Arbour met tien medewerkers naar de regio. Vorig jaar werd Arbour de toegang tot Kosovo geweigerd.

Volgens waarnemers van de OVSE breiden Servische ordetroepen hun aanvallen op het dorp Racak en omgeving vanochtend uit. Gisteren beschoten Servische troepen Racak onder het oog van waarnemers en journalisten, nadat een Servische rechter met politie-escorte de Albanese lijken wilde onderzoeken die in een moskee waren neergelegd. De Joegoslavische autoriteiten beweren dat de Albanese doden UÇK- strijders zijn, die in gevechten zijn gesneuveld. De NAVO maant Joegoslavië zijn troepensterkte in Kosovo terug te brengen tot het niveau dat werd afgesproken in oktober: ongeveer 15.000 man. Op dit moment zijn er ,,tien brigades te veel'', aldus een diplomaat. ,,Hoeveel man dat is, kan ik niet precies zeggen.'' Generaal Klaus Naumann, voorzitter van het militair comité, en generaal Wesley Clark, opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, zullen morgen vertrekken naar Belgrado.

Als de NAVO overgaat tot een luchtaanval moeten eerst de 650 OVSE- waarnemers Kosovo verlaten. Zij moeten dit in principe op eigen kracht doen, maar bij problemen kan een ongeveer 1.600 man tellende NAVO- interventiemacht worden ingezet, die in Macedonië is gelegerd.

Een hoge diplomaat bij de NAVO is somber over de situatie in Kosovo. ,,Het kan nu snel mis gaan'', zegt hij.


Zie ook:
Gevechten laaien weer op in Kosovo (16 januari 1999)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)