U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Kosovo.com

NAVO

Federale Republiek Joegoslavië


Gevechten laaien weer op in Kosovo

Door een onzer redacteuren
PRISTINA, 16 JAN. Het zuiden van de opstandige Joegoslavische provincie Kosovo is gisteren het toneel geweest van felle gevechten tussen Albanese rebellen en Servische eenheden. Elders in Kosovo werden een ongewapende Britse waarnemer en zijn tolk door schoten gewond. De NAVO- opperbevelhebber voor Europa, Clark, waarschuwde eerder op de dag dat het staakt-het-vuren in Kosovo mogelijk binnen niet al te lange tijd instort.

Het incident in het zuidwesten van Kosovo was het eerste waarbij een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) betrokken raakte, sinds haar missie eind vorig jaar begon. Het hoofd van de OVSE-missie in Kosovo, de Amerikaan William Walker, bezocht de gewonde waarnemer en zijn tolk gistermiddag in het ziekenhuis van Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Eerder op de dag, een paar uur voor het incident, zei Walker in een gesprek met deze krant dat de missie niet onmiddellijk zal worden beëindigd als ,,een of twee van onze mensen iets overkomt''. ,,Maar als we ons werk niet meer kunnen doen, als ik bang ben om mijn mensen erop uit te sturen, dan moeten we nog eens goed bedenken waar het ons eigenlijk om ging.''

In Macedonië zullen achttienhonderd NAVO-militairen klaar staan om de OVSE-waarnemers te evacueren als dat nodig is. De Joegoslavische president Milosevic heeft al een paar keer gezegd dat hij zo'n actie zal beschouwen als een buitenlandse interventie die hij niet zal tolereren. ,,Milosevic zegt zoveel'', aldus Walker. ,,Als hij deze mensen zal beletten hun werk te doen, raakt hij daarmee de hele NAVO. Dat zou dan een zeer serieuze zaak zijn.''

Volgens de Servische politie kwamen bij de zware strijd rond Stimlje in het zuiden van Kosovo zeker vijftien strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) om het leven. De etnische Albanezen zelf spreken over zes doden in de strijd rond het UÇK-bolwerk 30 kilometer ten zuiden van Pristina. Drie dorpen bij Stimlje werden met mortieren en andere zware wapens beschoten, berichtte het Albanese Kosovo Informatiecentrum. Er zijn ook meldingen over de inzet van tanks.

De hoop op ontspanning in Kosovo na de vrijlating van acht door de Albanezen gegijzelde Servische militairen werd door het nieuwe geweld de bodem ingeslagen. Opperbevelhebber Clark toonde zich zeer bezorgd over het conflict op de Balkan. Clark, op troepenbezoek in het naburige Bosnië, wees op de voorbereidingen die beide partijen treffen om weer te kunnen vechten. Hij waarschuwde voor een einde van het breekbare staakt-het-vuren. Als er niet snel een diplomatieke oplossing wordt gevonden, sluit Clark niet uit dat de strijd weer losbarst zo gauw de winter voorbij is.

NRC Webpagina's
16 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)