U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Braziliaanse centrale bank

Internationaal Monetair Fonds

Economie voor jou:
De real gedevalueerd



Brazilië laat nationale munt zweven


SAO PAOLO, 18 JAN. Brazilië zal de nationale munt, de real, voorlopig laten zweven. Dit heeft de Brazliaanse centrale bank vanmiddag bekend gemaakt. Wel zal de centrale bank met steunaankopen en -verkopen ingrijpen als de koers van de real te sterk fluctueert.

Daarmee zal aanvankelijk aan de markt worden overgelaten welke waarde de real krijgt. Valutahandelaren zeiden vanmorgen dat bij opening van de handel de real waarschijnlijk een koers van 1,48 per dollar zou krijgen. Dat is fors lager dan de koers van 1,41 real die vanmorgen nog werd gehanteerd. Aanvankelijke aan- en verkoopkoersen wezen vanmorgen om half een op een niveau van 1,46 real per dollar.

Brazilië gaf vorige week de koppeling van de real aan de dollar, die sinds vier jaar werd gehanteerd op. Op woensdag werd eerst de banbreedte waarin de real mocht fluctueren verbreed, maar toen de real daarop diep zakte werd op vrijdag het hele wisselkoerssysteem opgegeven en werd de real vrij zwevend. De eerste reacties op de financiële markten waren vanmiddag overwegend positief. Ook vorige week vrijdag reageerden beleggers onverwacht opgetogen op het vrijgeven van de real- koers. De beurs van Sao Paolo sloot 33 procent hoger, waarmee de verliezen van eerder in de week vrijwel goed werden gemaakt. Ook de real, die vrijdag aanvankelijk verder was gekelderd van 1,32 op donderdag naar een dieptepunt van 1,58 per dollar, herstelde naar 1,43 per dollar. De opluchting van vrijdag was te danken aan de opvatting op de financiële markten dat Brazilië niet langer miljarden dollars hoeft uit te geven om de koers van de real kunstmatig op peil te houden. Bovendien geeft de lagere koers van de munteenheid de Braziliaanse export een betere kans en daarvan kan de hele economie van het land van profiteren.

Handelaren wezen er vanmiddag op dat Brazilië de beschikkeing heeft over rond de veertig miljard dollar aan deviezenreserves, waar een deel van een steunpakket ter waarde van 41 miljard dollar dat onder leiding van het IMF voor Brazilië is ingeruimd, is inbegrepen. De opluchting was vrijdag groot, omdat Brazilië niet, zoals veel andere landen, al zijn reserves had gebruikt om zijn wisselkoers te verdedigen.

Brazilië praat vanmiddag nog met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) om een afdoende oplossing te vinden voor de problemen waarin het verzeild is geraakt. Ook het afgelopen weekeinde had de Braziliaanse minister van Financiën, Pedro Malan, ook al overleg met vertegenwoordigers van het fonds en met de Amerikaanse onderminister van Financiën, Larry Summers.

Een van malans gesprekspartners vandaag is Michel Camdessus, directeur van het IMF. Die heeft een bezoek aan Nigeria, dat was gepland voor dinsdag en woensdag, afgezegd.

Op de financiële markten in Europa werd vanmorgen gunstig gereageerd op de Brazliaanse aankondiging. De Franse minister van Financiën Strauss-Kahn zei vanmorgen in Brussel dat ,,de situatie in Brazilië ,,lijkt te stabiliseren''. De koersen van aandelen gingen over een breed front omhoog.

Ook schulden van opkomende landen, zoals Hongarije, stegen op de obligatiemarkt in koers. Een reactie van Wall Street was vanmiddag niet te verwachten. De Amerikaanse markten zijn wegens een feestdag gesloten. (Reuters)


Zie ook:
Bank van Brazilië laat real zweven (16 januari 1999)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)