U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Braziliaanse centrale bank (Engels)

Internationaal Monetair Fonds



Bank van Brazilië laat real zweven

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 JAN. De Braziliaanse centrale bank heeft gisteren besloten niet meer in te grijpen met steunaankopen in de koers van de real. Daardoor is de koers van de munt verder gedaald, terwijl de index op de beurs van São Paulo fors steeg.

De real daalde gisteren met zo'n 8 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De aandelenbeurzen in São Paulo (plus 33 procent) en New York (plus 2,4 procent) reageerden optimistisch op het vrijgeven van de munt. ,,Ik ben verplicht de real te verdedigen'', zei president Fernando Cardoso in een toespraak tot het volk. ,,Ik kon de reserves niet laten verdwijnen en Brazilië zonder verdediging achterlaten. Op deze manier houden we onze reserves.'' De centrale bank had afgelopen week miljarden dollars uit de buitenlande valutareserves gebruikt voor de steunaankopen.

Volgens de president, die in oktober is herkozen voor een tweede termijn, zal het vrijgeven van de munt ,,het gebrek aan vertrouwen in de economie'' wegnemen en ontstaat de mogelijkheid om ,,in de nabije toekomst'' de rente te verlagen. Hij beloofde dat Brazilië zijn buitenlandse schulden zal blijven aflossen en hij zei er op te vertrouwen dat het parlement nu snel de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen zal aannemen.

De Brazilaanse real was de afgelopen jaren gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Afgelopen woensdag besloot de centrale bank al tot een feitelijke devaluatie van de real met bijna 9 procent door de bandbreedte waarbinnen de munt mocht schommelen te vergroten. Gisteren, na het stopzetten van steun door de centrale bank, zakte de real op de valutamarkt in São Paulo naar zo'n 1,52 real per dollar voordat enig herstel optrad.

De wijziging van de bandbreedte afgelopen woensdag volgde na het aftreden van de president van de centrale bank, Gustavo Franco. Zijn opvolger, Francisco Lopes, lijkt te breken met het beleid van de afgelopen jaren, waarbij de koers van de real tegenover de dollar op peil gehouden met hoge rentetarieven (nu 2, 6 procent per maand).

De beurs in São Paulo reageerde gisteren bijna euforisch op het vrijgeven van de real. De toonaangevende Bovespa-index schoot omhoog met 33 procent, de op één na grootste koersstijging in de geschiedenis, en eindigde op 6747 punten, ongeveer 40 punten onder het slot van 1998. Vrijwel het gehele verlies dat de laatste dagen is opgetreden door de onrust, is weer weggewerkt. Vooral na de devaluatie van woensdag was de beurs van São Paulo nog scherp gedaald. Beleggers gaan er nu kennelijk vanuit dat de Braziliaanse rente fors zal dalen nu de real geen steun meer nodig heeft. Dat is gunstig voor het bedrijfsleven. Bovendien is een lagere koers van de real goed voor de export. De Braziliaanse minister van Financiën en de bankpresident gaan dit weekeinde naar Washington voor overleg met IMF en de Amerikaanse regering. In november kwam onder leiding van het IMF een internationaal hulppakket voor Brazilië tot stand van 41,5 miljard dollar. Dat moest voorkomen dat het land 'besmet' zou raken door de crisis in Azië en Rusland.

NRC Webpagina's
16 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)