U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NOC*NSF

IOC

Olympische Spelen 2002


Ontslag in fraudezaak Winterspelen

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 15 JAN. Het omkoopschandaal rond de Winterspelen in Salt Lake City heeft het eerste slachtoffer geëist binnen het Amerikaans Olympisch Comité. Het USOC maakte gisteren bekend dat de directeur internationale contacten, Alfredo LaMont, ontslag heeft genomen.

LaMont besloot zich terug te trekken nadat duidelijk was geworden dat hij op onreglementaire wijze zaken had gedaan met het organisatiecomité van Salt Lake City en zijn voormalige voorzitter Tom Welch.

De handel en wandel van LaMont is voorgelegd aan de Amerikaanse justitie en een speciale onderzoekscommissie. Eerder deze week stapten de voorzitter en vice-voorzitter van het organisatiecomité op, nadat bekend was geworden dat Salt Lake City aan leden van het IOC forse bedragen heeft betaald.

De Amerikaanse justitie zal volgende week de hele top van het organisatiecomité van Salt Lake City aan een verhoor onderwerpen. Voor de Amerikaanse tv-zender NBC maakte een woordvoerder van justitie bekend dat vooraanstaande leden voor een 'grand jury' moeten verschijnen.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch, heeft gisteren in Lausanne verklaard dat dertien IOC- leden zich moeten verantwoorden in verband met betaling door Salt Lake City. Negen hebben zich volgens de Spanjaard schuldig gemaakt aan zware overtredingen en hun wacht wellicht ontslag. Vier worden beschuldigd van lichte overtredingen en zij krijgen mogelijk een berisping.

Het Nederlandse IOC-lid Anton Geesink zou tot het viertal behoren dat een lichte overtreding heeft begaan. De voormalige judokampioen ontving gisteren een brief van Samaranch, waarin hem wordt verzocht op korte termijn tekst en uitleg te geven over de 5.000 dollar die hij of de Stichting Vrienden van Anton Geesink heeft ontvangen van de organisatoren van Salt Lake City.

Geesink wenste niet op de inhoud van de brief in te gaan. ,,Deze brief maakt deel uit van de confidentiële juridische procedure die conform de reglementen is gestart naar aanleiding van de inmiddels in de publiciteitsorganen op ruime schaal vermelde uitgaven, gedaan door het organisatiecomité Salt Lake City'', verklaarde Geesink in een officieel communiqué.


Zie ook:
Geesink: Het is een groot schandaal mij te beschuldigen (14 januari 1999)

IOC-lid Geesink zou zijn omgekocht (22 december 1998)

Salt Lake City worstelt met Gekochte Spelen (17 december 1998)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)