U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NOC*NSF

IOC

Olympische Spelen 2002


Voor negen leden IOC dreigt straf

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 JAN. Voor negen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt uitsluiting of voorlopige schorsing wegens het ontvangen van steekpenningen van de organisatie van de Winterspelen 2002 in Salt Lake City. Vier anderen worden mogelijk berispt voor minder grote overtredingen. Dat heeft IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch gisteren bekendgemaakt. De Spanjaard noemde geen namen, maar de verwachting is dat de Nederlander Anton Geesink tot de laatste groep behoort. Dat zou betekenen dat hij lid van het IOC blijft. Op 24 januari zal de speciale onderzoekscommissie rapport uitbrengen over zijn bevindingen in deze kwestie.

Geesink trof gisteren een persoonlijke brief van Samaranch op zijn IOC- kantoor in Utrecht aan. Hij wachtte met het openmaken totdat hij in het gezelschap was van Joop van der Reijden, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Om juridische redenen wilde Geesink geen uitspraken doen over de inhoud. Aangenomen mag worden dat Samaranch hem om opheldering heeft gevraagd over de 5.000 dollar die Geesink van de organisatie van Salt Lake City zou hebben ontvangen voor bewezen diensten met zijn mobiele olympische academie. De voormalig judoka kondigde aan ,,per ommegaande'' te zullen antwoorden. Hij zei ,,honderd procent gerust op de afloop te zijn''.

Geesink zal in zijn antwoord verwijzen naar de stichting 'Vrienden van Anton Geesink'. Deze stichting werd in 1992 opgericht en heeft tot doel de 64-jarige Utrechter financieel te ondersteunen zodat hij activiteiten voor het IOC kan verrichten. NOC*NSF-voorzitter Van der Reijden ontkent dat de sportkoepel inzage heeft geëist in de boeken van de stichting. ,,Want wat moet ik daarmee? Ik heb daar helemaal geen interesse in. Dat is een zaak van de stichting. Wel wil ik dat als de stichting per 1 januari 2000 wordt opgeheven de overdracht soepel verloopt.''

NOC*NSF wil Geesink straks zelf financieel gaan ondersteunen waardoor de hulp van de stichting niet meer nodig zal zijn. Van der Reijden: ,,Het is erg ongelukkig dat de stichting de naam van Anton Geesink draagt. Daardoor kan de indruk ontstaan dat de genoemde 5.000 gulden aan hem zijn overgemaakt.''

Behalve Geesink ontvingen nog twaalf IOC-leden een brief uit Lausanne. Volgens Samaranch hebben vier van hen al antwoord gestuurd. De anderen hebben nog tot volgende week dinsdag de tijd te reageren. Samaranch heeft de aangeschrevenen in twee categorieën ingedeeld, negen leden worden van grote vergrijpen beschuldigd en vier van kleinere overtredingen. Mogelijk zal sommige leden worden gevraagd voor de onderzoekscommissie te verschijnen. Officieel zouden leden van wie de schuld is bewezen pas tijdens de eerstkomende ledenvergadering van het IOC, in juni in Seoul, kunnen worden geschorst. Om tot dat besluit te komen is er een meerderheid van tweederde aan stemmen nodig. Samaranch stelt echter dat het voor leden ook mogelijk is voor die tijd uit eigener beweging op te stappen.

Over zijn eigen positie zei IOC-voorzitter Samaranch gisteren tegen het Amerikaanse persbureau AP dat hij niet van plan is af te treden. Door verscheidene instanties werd daar de afgelopen dagen op aangedrongen. Zij achten Samaranch als leider van de olympische beweging hoofdverantwoordelijke voor de ontstane misstanden en chaos. ,,Niet alleen de voorzitter treft blaam, maar het hele IOC'', was de reactie van Samaranch, die sinds 1980 het voorzittersschap bekleedt en officieel in 2001 zal aftreden. ,,Ik ben gekozen door de leden van het IOC en zo lang zij vertrouwen in mij hebben, blijf ik tot de laatste minuut van mijn termijn.''

Samaranch gaf toe zelf een pistool en een geweer te hebben gekregen van de organisatie in Salt Lake City. De waarde daarvan is veel groter dan het maximale bedrag van 150 dollar dat IOC-leden volgens de reglementen aan cadeaus van kandidaat-steden mogen ontvangen. De voorzitter zei echter dat die regel op hem geen betrekking heeft omdat hij niet stemt. Bovendien zullen, aldus Samaranch, de cadeaus in het hoofdkwartier van het IOC dan wel het olympisch museum worden bijgezet.

Samaranch kondigde aan dat de procedure om tot de uitverkiezing van de olympische steden te komen drastisch zal veranderen. De voorzitter zal een voorstel doen in de toekomst niet alle leden meer te laten stemmen over de toewijzing aan steden van de Olympische Spelen. Die taak zal volgens hem dan aan het hoofdbestuur of een ander te vormen college kunnen worden toebedeeld. Het zou betekenen dat de IOC-leden de kandidaat-steden niet meer hoeven te bezoeken.


Zie ook:
Geesink: Het is een groot schandaal mij te beschuldigen (14 januari 1999)

IOC-lid Geesink zou zijn omgekocht (22 december 1998)

Salt Lake City worstelt met Gekochte Spelen (17 december 1998)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)