U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Netwerkfeesten

Niet alleen voor nerds

MARIE-JOSÉ KLAVER

'Dit feest wordt even leuk, misschien zelfs leuker dan het vorige, dus stop een extra harde schijf in je computer.' Wie deze uitnodiging leest, raakt waarschijnlijk niet direct in een feeststemming.

Ten onrechte, want overal in Nederland komen hippe twintigers en dertigers bij elkaar op lan-party's om met elkaar computerspelletjes in een netwerk te spelen. In een sporthal in het oosten van Amsterdam zitten op een regenachtige zondag ongeveer veertig mensen achter een beeldscherm in een LAN (local area network) tegen elkaar te spelen. Er wordt geen alcohol geschonken en er klinkt geen luide muziek, maar de stemming zit er goed in op het netwerkfeest LAN4ALL, waar populaire games als Quake, Need for speed, Unreal en Half Life worden gespeeld. De schermen vullen zich met driedimensionale ruimtes, sterke krijgers en snelle raceauto's. Overal zie je blauwe flitsen, rode laserstralen en zwarte remsporen. Voor sommige computers hebben spelers een autostuur gemonteerd om het racespel Need for speed nog realistischer te laten lijken. De sfeer is gemoedelijk. De spelers moedigen elkaar aan en reageren sportief als ze tijdelijk worden uitgeschakeld of een wedstrijd verliezen.

Op LAN4ALL worden verschillende competities gespeeld. De uitslagen verschijnen meteen op de website van de organisatie. Plezier is belangrijker dan winnen. ,, Het ging allerbelabberdst, maar we hebben hard gelachen'', zegt gamer Ira Huntjens. Ze doet in een virtuele Mercedes mee aan een Need for speed-wedstrijd. Gezeten achter de computer racen verschillende spelers tegen elkaar. Huntjens eindigt als laatste, maar krijgt toch een luid applaus. ,,Het is erg leuk om tegen anderen in een netwerk te spelen'', vertelt Ira, die in het Computercentrum van de Universiteit van Nijenrode werkt. ,,Leuker dan in je eentje tegen een paar computermonsters spelen. Na een paar keer weet je precies hoe die reageren.''

Huntjens (eind twintig) bezoekt voor het eerst een lan-party. ,,Eens kijken of er alleen maar enge nerds komen'', zegt ze lachend. Het valt haar erg mee. Zelf speelt Ira momenteel het liefste Quake, een snel en zeer populair schietspel. ,,Ik ben echt zo'n type dat verslaafd kan zijn aan een bepaald spel.'' Ze is lid van de Quake-clan Tic. Haar clan speelt regelmatig via Internet Quake-wedstrijden tegen andere clans. Om in vorm te blijven oefent ze drie uur per dag na werktijd in Nijenrode. ,,Het is prettig om er even flink op los te schieten als je de hele dag lastige klanten aan de telefoon hebt gehad.''

Zoveel tijd heeft Marieke Koppenaal (26), mede-organisator van LAN4ALL, niet om computerspelletjes te spelen. Net als Ira Huntjens is ze lid van een Quake-clan, die de vervaarlijke naam De-Moralisation draagt. ,,Ik probeer een uur per dag te quaken, maar meestal wordt het minder vanwege mijn werk'', zegt Koppenaal, die werkt op de helpdesk van Internetaanbieder XS4ALL. Ze is enthousiast over het bezoekersaantal en de sfeer van LAN4ALL. We hebben het heel snel georganiseerd. De een wist een zaaltje, de ander had een PC, weer iemand anders een switch en voor we het wisten hadden we een heel netwerk.'' Achter de schermen zitten een paar technische midtwintigers die voor het netwerkbeheer van LAN4ALL zorgen. Gamen is een hobby als alle andere, vindt dierenarts Dirk Brandt (42) uit Doetinchem, die het meest van racespelletjes houdt en ook deel uitmaakt van de Quake-clan De-Moralisation. Twee keer per jaar gaat Brandt, vader van drie kinderen, naar een spelfeest. ,,Vooral voor de gezelligheid. Je komt altijd leuke mensen tegen.'' Op LAN4ALL speelt Brandt vooral Quake, een spel dat hij op Internet en lan-feesten al zo'n vier jaar onder de nickname Weerwolf speelt. Met een paar vrienden in de buurt speelt hij elke twee weken netwerkspelletjes. Netwerkfeesten vinden sinds ongeveer anderhalf jaar overal in het land plaats. Er zijn honderden Nederlandse Quake-clans die niet alleen via Internet tegen elkaar spelen, maar ook regelmatig in real life bij elkaar komen om het op een snel lan tegen elkaar op te nemen. Veel game- party's duren een paar dagen. Legendarisch in gamerskringen is Global Wars, een jaarlijks virtueel slagveld tussen Nederlandse en Belgische Quake-clans. Meerdaagse lan-party's trekken vaak honderden bezoekers. Het langste netwerkfeest, Year Before 2000 dat in de kerstvakantie in Aalden werd gehouden, duurde acht dagen. Organisator Dirk-Jan de Bruin: ,,Dit jaar hebben we als experiment een nieuw soort LAN-party opgezet. Een luxefeest in bungalows.'' Na overnachten in de hal van een school en in lekke tentjes wilde De Bruin wel eens iets anders. Voor de gemiddelde gamer, een midtwintiger met een baan in de automatisering, waren de kosten geen probleem. Op Year Before 2000 bleven de spelers niet alleen binnen zitten. In het bos gingen ze elkaar te lijf met speciaal uit Hongkong overgevlogen laserapparatuur in een real world multiplayergame.

INFORMATIE

Lan-party Elemental

Air: 5-7 febr. in Westerhaar. (www.gironet.nl/home/wiegelf/comingparty/ elementalair)

Drome organiseert meerdaagse netwerkfeesten in februari en mei/juni. (www. drome.demon.nl)

CCN organiseert elke eerste en derde vrijdagavond van 19-0u30 een lanfeest in Wijkcentrum Noord in Hilversum. Kosten ƒ3, 75. (welcome.to/ccn)

LAN4ALL vindt 21 maart weer plaats (www.lanforall.net)

Dutch Quake League (dutch.quakeleague.com/parties)

We Are Networking (huizen.dds.nl/~wan98)

Cybergate (www.cybergate.nl)

Internationale agenda (www.lanparty.com)

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999

Zie ook
Een wereldje van jezelf. De snelle groei van de markt voor computerspelletjes

Lego met hersens. Computerspeelgoed leert kinderen nadenken en ontdekken


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)