U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Commissie EU ontkent fraude en corruptie
BRUSSEL, 7 JAN. De Europese Commissie wijst alle beschuldigingen van fraude en corruptie van de hand. Commissievoorzitter Santer heeft gisteren tijdens een persconferentie ook zijn vertrouwen uitgesproken in de Franse Eurocommissaris Cresson, die beschuldigd is van vriendjespolitiek. De afgelopen maanden distantieerde hij zich net als andere Eurocommissarissen van haar, nadat zij een proces had aangespannen tegen een Frans dagblad wegens een artikel over haar nepotisme. Volgende week donderdag komt in het Europees Parlement een motie van wantrouwen tegen de Europese Commissie in stemming. Het parlement kan alleen de hele Europese Commissie tegelijk naar huis sturen. Het ziet er niet naar uit dat de motie door de vereiste tweederde meerderheid van het parlement zal worden gesteund.

Haitink in Amsterdam eredirigent
AMSTERDAM, 7 JAN. Bernard Haitink (69) is benoemd tot eredirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest wegens zijn grote verdiensten voor het orkest, waaraan hij sinds 1961 verbonden was. Met de toekenning van deze eretitel, die voor het eerst in de honderdtienjarige geschiedenis van het orkest wordt verleend, komt nu ook officieel een eind aan een lange periode van fricties tussen Haitink en het orkest. Het ongenoegen begon in 1984, toen Haitink zijn vertrek per september 1988 bij het Concertgebouworkest aankondigde. Haitink werd in 1988 muzikaal directeur van het Londense operahuis Covent Garden. De meningsverschillen gingen onder andere over de manier waarop het aanstaande vertrek bekend werd gemaakt, over de snelle benoeming van zijn opvolger Riccardo Chailly en over gastoptredens van Haitink na zijn vertrek als chef-dirigent.

Adempauze na euforie op Damrak
AMSTERDAM, 7 JAN. Na drie dagen van scherpe koersstijgingen zijn de waarden van de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend licht gedaald. Gisteren sloot de AEX-index met een winst van drie procent. De graadmeter van de beursstemming, die als gevolg van de invoering van de euro maandag ruim gehalveerd is, was gisteren nog maar 17 punten verwijderd van een nieuw record. Vanochtend sloeg de stemming om. Uit Brazilië kwam het bericht dat een deelstaat aldaar met betalingsproblemen kampt. Beleggers vrezen dat dit slechte nieuws zal overslaan naar de Amerikaanse beurs op Wall Street die om half vier haar deuren opent.

Vier toeristen omgekomen in Oostenrijk
INNSBRUCK, 7 JAN. Vier Nederlandse toeristen zijn vanmorgen in Oostenrijk bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. De auto waarin zij zaten botste frontaal tegen een vrachtwagen. Het ongeluk gebeurde op een natte, gepekelde weg bij Strass in Tirol. Volgens de politie verloor de bestuurder de macht over het stuur waardoor de auto op de andere weghelft terechtkwam. De identiteit van de slachtoffers was vanmorgen nog niet bekend. De vrachtwagenchauffeur is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Protestacties van politiebonden
UTRECHT, 7 JAN. De leden van de twee grootste politiebonden NPB en ACP gaan half januari protestacties voeren. Tijdens een NPB-bondsvergadering in Utrecht is vanmorgen ,,furieus'' gereageerd op de CAO-voorstellen van minister Peper (Binnenlandse Zaken).

VNO-NCW trapt op de rem
DEN HAAG, 7 JAN. De loonstijging mag dit jaar niet boven de 2 procent uitkomen. Het kabinet zal dit voorjaar tot extra bezuinigingen moeten besluiten. Dat heeft voorzitter J. Blankert van de werkgeversorganisatie VNO- NCW vanmorgen gezegd.

Overheidssteun New Metropolis
AMSTERDAM, 7 JAN. Het in financiële nood geraakte wetenschapsmuseum New Metropolis in Amsterdam krijgt wellicht een beperkte eenmalige bijdrage van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap- pen.

McDonald's: 13 filialen ontruimd
ROTTERDAM, 7 JAN. Hamburgerketen McDonald's heeft gisteren tien filialen in het zuiden van het land ontruimd na een bommelding. Ook drie filialen in Enschede, Rijswijk en Leidschendam werden korte tijd ontruimd.

Basketballiga VS begint in februari
NEW YORK, 7 JAN. De spelers en clubeigenaren van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hebben gisteren in New York een akkoord gesloten over een nieuwe CAO. Het jaarsalaris van de spelers is vastgesteld op maximaal 27 miljoen gulden. Door het akkoord kan de NBA-competitie in februari beginnen.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)