U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    W E T E N S C H A P  &  O N D E R W I J S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 NIEUWSSELECTIE 
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
 MEDIA 

Nederlandse scholieren scoren hoog in Internetwedstrijd

Hoogstandjes op het web

Tekst, foto's, filmpjes en grafieken: ziedaar een professionele website. Nederlandse scholieren doen het erg goed in de internationale webontwerpwedstrijd ThinkQuest. Een van de winnaars, Onno Faber, vindt het niet zo'n prestatie: 'Iedereen kan websites maken.'

Marie-José Klaver

HET GEDRAG van dolfijnen die in een aquarium kunstjes met een bal doen, kent ook een natuurlijke variant. Dolfijnen die in het wild leven, gooien vaak met hun staart een kwal op. 'Medusa tossing' wordt dit fenomeen genoemd. Deze wetenswaardigheden zijn te lezen op de website Dolphins: The Oracles of the Sea van Onno Faber. Met deze site won de 17-jarige eindexamenkandidaat van het Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist eind vorige maand de eerste prijs bij de internationale Internetwedstrijd T hinkQuest in de categorie natuurwetenschappen en wiskunde.

De winnende website van Onno Fabers team
De winnende website van Onno Fabers team. (hyperion.advanced.org/17963)

ThinkQuest is een jaarlijkse webwedstrijd voor internationale scholierenteams van leerlingen tussen de 12 en 19 jaar. Doel van de wedstrijd, die wordt uitgeschreven door de Amerikaanse organisatie Advanced Network & Services, is het ontwerpen van o riginele en educatieve websites waarbij de leden van een team samenwerken via het Internet. De winnaars krijgen ieder een studiebeurs van 30.000 gulden waarmee ze bij de universiteit van hun keuze het collegegeld kunnen betalen. Elk jaar wordt er voor ong eveer 2 miljoen gulden aan studiebeurzen toegekend.

Samen met Bradford Hovinen (17) uit de Verenigde Staten en Vincent Goh (17) uit Singapore maakte Onno een zeer uitgebreide website over het leven van dolfijnen. In de Nederlandse voorronde van ThinkQuest won de tweetalige site, die onder meer informatie o ver de herkomst en de anatomie van dolfijnen bevat, de derde prijs.

De drie scholieren hebben veel tijd gestoken in het Internetproject van ThinkQuest, waaraan scholierenteams uit 60 landen meededen. Onno Faber heeft een half jaar lang elke dag 1 tot 2 uur aan de site gewerkt. Daarnaast heeft hij vrijwel de hele zomervaka ntie aan het project besteed. "Tijdens mijn vakantie in de Verenigde Staten heb ik de teksten geschreven", vertelt Onno. Wat bezielt een eindexamenkandidaat om zoveel tijd in een Internetwedstrijd te steken? "Het leek me heel leuk om in internationaal ver band met mensen samen te werken. Internet interesseert me. Het is heel leuk om met een paar mensen aan een website te werken. Ik heb niet meegedaan om een prijs te winnen.''

Bradford en Vincent heeft hij via de Teammaker van ThinkQuest ontmoet. Deze databank bevat de profielen van scholieren die op zoek zijn naar teamleden om een website te maken. Deelnemers kunnen precies aangeven welke vaardigheden ze hebben op het g ebied van Internet en in welke thema's ze geïnteresseerd zijn.

Via email en IRC (chat) overlegden de drie jongens een paar keer per week over het werk. "Door de tijdsverschillen tussen Nederland, Amerika en Singapore moest Bradford steeds heel vroeg uit zijn bed en Vincent heel laat opblijven.'' Voor Onno vielen de c hat-sessies midden op de dag. Het resultaat van de virtuele samenwerking van Onno, Vincent en Bradford is een indrukwekkende website, die niet alleen inhoudelijk interessant is maar ook bijzonder fraai is vormgegeven en voorzien is van een zoekmachine en een discussieplatform. Via een overzichtelijke boomstructuur komt de bezoeker steeds meer te weten over dolfijnen. De teksten zijn voorzien van foto's, filmpjes en grafieken. Het illustratiemateriaal is op aparte webpagina's gezet zodat het navigeren niet onnodig lang duurt.

"Het meeste werk was de inhoud van de site, niet de techniek,'' aldus Onno. "Die technische dingen wisten we allemaal al, dat was zo gebeurd.'' Websites maken is voor Onno een fluitje van een cent. Samen met zijn 15-jarige broer heeft hij een eigen bedrijf, World Wide Access, voor het maken van websites. Ze registreren domeinnamen (namen van Internetaressen zoals www.architecten.net) voor klanten en hosten (herbergen) websit es voor bedrijven. Voor zeven van hun klanten hebben de broertjes Faber ook de site zelf ontworpen en gemaakt.

Het discussieplatform op de dolfijnensite heeft Onno zelf geprogrammeerd. "Met een formulier kan iedere bezoeker extra informatie aan een pagina toevoegen. Dat wilde ik combineren met de discussie.'' Onno's programma zorgt ervoor dat bezoekers vanaf elke pagina van de site zowel een inhoudelijke bijdrage als een discussiebijdrage kan toevoegen. Voor de finale van ThinkQuest vloog Onno naar Los Angeles, waar hij Vincent en Bradford voor het eerst in levenden lijve ontmoette. "Dat was heel grappig. Je hebt elkaar alleen via Internet gesproken en wat verouderde foto's gezien en dan ontmoet je elkaar eindelijk.'' De kennismaking viel niet tegen. De wizzkids hebben nog steeds regelmatig contact via email. Onno vindt het jammer dat Bradford en Vincent vo lgend jaar niet weer meedoen aan ThinkQuest. "Ze hebben allebei geen tijd.''

Onno was niet de enige Nederlander die hoog scoorde in ThinkQuest. Net als vorig jaar deden er veel Nederlanders mee aan de wedstrijd. Nederland leverde dit jaar na de Verenigde Staten het grootste aantal deelnemers. Van de 30 teams die doorstootten tot de halve finale waren er 21 met een Nederlander in de gelederen. In totaal gingen er 39 teams naar de finale waarvan vier met een Nederlandse deelnemer. Alle vier Nederlanders eindigden bij de eerste drie.

De winnende website van Jeroen Jansens team
De website van Jeroen Jansens team. (hyperion.advanced.org/17457)

De eerste prijs in de interdisciplinaire categorie ging naar Jeroen Jansen (17), leerling van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur. Hij won met zijn site over vulkanen, Vulcanoes Online, ook de eerste prijs in de Nederlandse ThinkQuestwedstr ijd. "Ik heb meegedaan voor de wedstrijd zelf, het leek me erg leuk om eens naar Los Angeles te gaan en om zoveel prijzengeld te winnen. Computeren is ook een hobby, dus dat was natuurlijk ook iets wat meespeelde.''

Via Internet werkte Jeroen, die in 5 VWO zit, samen met Galvin Sng uit Singapore en Cameron Taggart uit de Verenigde Staten. "Soms was het wel moeilijk om contact te blijven houden omdat iedereen ook andere dingen aan zijn hoofd had'', vertelt Jeroen per e-mail. Cameron is van de zomer spec iaal voor de site met een wetenschappelijke expeditie van vulkanendeskundige Richard Finch, hoogleraar Geologie aan de universiteit van Tennessee, naar Guatemala gereisd. Hij wilde wel eens een echte vulkaan zien. Cameron: "Jeroen Jansen had eerst contact met Finch opgenomen om het auteursrecht van een paar foto's op zijn Volcán Pacaya website te vragen. Nadat hij wat meer informatie over ThinkQuest had gekregen, mochten we van Finch de foto's gebruiken. Hij vertelde ons dat we de vulkanen ook in het echt konden zien. Toen heb ik me voor de reis ingeschreven.'' Samen met negen geologiestudenten en zeven andere deelnemers bezocht Cameron twee vulkanen, de Volcán Santa María en de Volcán Pacaya. Tussendoor zwommen ze in Lago de Atitlán, een vulkanisch meer. Zijn met prachtige zelfgemaakte foto's geïllustreerde reisverslag is één van de interessantste delen van de site.

Een tweede prijs voor The Living Africa
Een tweede prijs voor The Living Africa. (hyperion.advanced.org/16645)

De hoofdprijswinnaar van vorig jaar, Simon Wisselink (18), won dit jaar de tweede prijs met The Living Africa, een volledig Engelstalige site over het continent Afrika. Acht maanden werkte hij met Debangsu Sengupta, een 17-jarige jongen uit India die momenteel in Ivoorkust woont, en de Amerikaanse Jennifer Gray (18) aan de site. Voor Debangsu, die in het laatste jaar van de International Community School in Abidjan zit, was het werken aan de site vanwege de slechte telefoonlijnen in West-Afrika niet altijd even eenvoudig. Toen hij afgelopen zomer een maand naar India ging, beschikte hij zelfs niet over een Internetverbinding. Aan de fraaie site zijn de problemen niet af te zien.

De winnende websites zijn stuk voor stuk technische, grafische en inhoudelijke hoogstandjes, waar menig bedrijf een voorbeeld aan kan nemen. Terwijl de buitenstaander zich verwondert over zoveel jong multimediatalent en zich stilletjes afvraagt of hij niet uitgerangeerd is, relativeert Onno de kunst van het webontwerpen. Volgens hem is het niet zo'n prestatie. "Kinderen van nu groeien met Internet op. Iedereen kan websites maken. Je ziet nu dat kinderen van tien al heel goed overweg kunnen met Internet.''

Voor Onno is dan ook niet Internet de toekomst, maar architectuur. Na zijn eindexamen gaat hij bouwkunde studeren in Delft. En nog één keer meedoen met ThinkQuest. "Ik heb er de tijd wel voor over.''

ThinkQuest (www.thinkquest.org)

Dolphins: The Oracles of the Sea (hyperion.advanced.org/17963)

Vulcanoes Online (hyperion.advanced.org/17457)

The Living Africa (hyperion.advanced.org/16645)

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)