U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :
ZATERDAG

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aanstaande dinsdag moet het Tweede Kamerlid Leen van Dijke van de RPF voor de rechter verschijnen omdat hij homoseksualiteit verwerpt. Volgens het OM is Van Dijke te ver gegaan. Van Dijke beroept zich op de bijbel. Ned.2, 17.29-18.55u.

Nova. Volgens oud-Libanon en Bosnië-gangers doet het Nederlandse ministerie van Defensie te weinig voor militaire veteranen. Een gesprek hierover met de nieuwe staatssecretaris van Defensie Van Hoof. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Airport. Reality-documentaire over het Londense vliegveld Heathrow. Vandaag belandt een Aeroflot-manager in een nachtmerrie als negen van de 300 Russische kinderen die hij moet inchecken, spoorloos blijven. Ook de stressbestendigheid van een hostess wordt danig op de proef gesteld als blijkt dat zij met slechts drie medewerkers ruim veertig diplomaten moet verwelkomen. Veronica, 16.45-17.15u.

Master of your own destiny - de nieuwe superwerknemer? Werken-aan-Werkdocumentaire over de werkelijkheid achter het vage begrip 'employability'. Hiermee wordt de flexibele inzetbaarheid van werknemers bedoeld. Twee portretten van zeer 'employabele' werknemers, beiden werkzaam bij Gap Gemini. Ned.3, 17.30-18.00u.

Super Structures. Documentaireserie. Vandaag over drijvende steden. Door een nijpend tekort aan bouwgrond, is in Japan de drijvende stad al sinds lange tijd realiteit. Discovery Channel, 20.00-21.00u.

Correspondent. In februari van dit jaar weigerde de Iraakse president Saddam Hoessein UNSCOM-wapeninspecteurs de toegang tot acht 'presidentiële locaties'. Onaanvaardbaar vonden vooral Engeland en de VS en Britse oorlogsschepen gingen alvast op weg naar de Golf. VN-secretaris-generaal Kofi Annan reisde af naar Bagdad. Hij wist uiteindelijk de oorlogsdreiging af te wenden. Een reconstructie. BBC2, 20.15-21.05u.

De kabeljouwse twist van Newfoundland. Natuurdocumentaire over het leven van vissoorten in de zeeën rondom Newfoundland. Ned.2, 20.30-21.20u.

The Cold War. Eerste aflevering van een documentaireserie over de Koude Oorlog, gepresenteerd door acteur-regisseur Kenneth Branagh. Vandaag: De wortels van de Koude Oorlog moeten gezocht worden in de Russische revolutie van 1917. BBC, 21.05-21.55u.

Kunst... omdat het moet: Seks en de jonge Picasso. Aan de hand van zijn boek Portrait of Picasso as a Young Man, maakte de Amerikaanse schrijver/publicist Norman Mailer deze documentaire over het leven van de jonge kunstenaar in zijn zogeheten 'vormende jaren'. Mailers uitgangspunt is Fernande Olivier, Picasso's eerste grote liefde, met wie de schilder zeven jaar samenwoonde. Ned.2, 0.14-1.09u.

AMUSEMENT

Lenny goes to Town. Humoristische reportageserie met komiek Lenny Henry. Vandaag bezoekt hij Cambridge met Malandra Burrows, die een speciale versie van Ever Lasting Love zingt. BBC1, 20.00-20.40u.

Geen Spatader veranderd. Registratie van de achtste theatershow van de uit Almelo afkomstige cabaretier en voormalig student psychologie Herman Finkers. Voor de gelegenheid hult hij zich in jarretelles. Ned.3, 20.00-22.00u.

VIP'S. Programma waarin Bekende Nederlanders gevolgd worden door Story-verslaggever Evert Santegoeds. Vandaag: Interviews met Bart de Graaff (BNN), Jimmy Geduld (GTST) en Ron Moss (The Bold and the Beautiful). Verder vliegt Harry Mens met een helikopter boven het huis van een Nederlandse beroemdheid, velt een deskundige een oordeel over de garderobe van 's Nederlands sterren en is er, in de reportage Van Kies tot Kroon, aandacht voor orthodontist-dochter Emily Bremers. Veronica, 22.15-22.45u.

Kopspijkers. Jack Spijkerman laat Lagerhuis-debater Henk Bres en Jeffrey Huf (beter bekend als Haagse Harry) tegen elkaar 'kopspijkeren'. Verder een optreden van de tweejarige gitaarspelende Valentino; een interview met de uit Bosnië afkomstige Nadja die de hel van Srebrenica ontvluchtte; en een optreden van de Raggende Manne. Zij spelen een in het Nederlands vertaald stuk uit de rock-opera Tommy. Met ook het cabaret met Erik van Muiswinkel, Rob Kamphues en Peter Heerschop; en een overdenking van dominee Eppe Gremdaat alias Paul Haenen. Ned.3, 23.40-00.35u.

Cabaret op 5. Programmaserie met nieuw caberet-talent. Vandaag: Het trio Kloosterboer. Registratie van hun theatershow Hier gebeurt nooit wat. RTL5, 23.40-0.10u.

The Making of: Saving Private Ryan. 'Achter-de-schermen'-reportage op de set van Steven Spielbergs nieuwste film Saving Private Ryan. Deze film gaat over de invasie van de geallieerden in Normandië tijdens WOII. Veronica, 0.25-0.50u.

Weerzien op 3: Fred Hachéshow. Herhaling van één van de legendarische shows van Harry Touw en IJf Blokker in hun creaties van Fred Haché en Barend Servet. Vandaag de aflevering met Patricia Paay, Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en Edwin Rutten. Ned.3, 0.35-1.45u.

Boven Water. Herhaling van twee afleveringen van deze talkshow met Mieke van der Wey. Vandaag: de oud-atlete Ellen van Langen en roddelkoningin en ex-hoofdredactrice van Weekend, Hummie van der Tonnekreek. Ned.1, 0.49-1.26u.

MUZIEK

Middernacht klassiek. Twee concerti grossi, namelijk de opus 6 nr. 2 in F en opus 6 nr. 10 in D van Hndel, uitgevoerd door The Chamber Players of The Polish Radio National Symphony Orchestra onder leiding van Zdzislaw Szostak. Ned.2, 23.42-0.14u.

FILM

Crimes of the Heart (Bruce Bereseford, 1986, VS). Theatrale herkomst blijft zichtbaar in verfilming van met Pulitzerprijs bekroond Broadwaysucces van Beth Henley: een wat halfslachtig portret van de reünie van drie gedoemde zusters, van wie de jongste zojuist haar echtgenoot heeft neergeschoten. Aantrekkelijke rolbezetting met Diane Keaton, Jessica Lange, Sissy Spacek, Sam Shepard. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Lightning Jack (Simon Wincer, 1994, Australië). Onbeduidende Australische western met Paul (Crocodile Dundee) Hogan als 'legendarische outlaw' die niet meer zonder bril kan lezen of schieten. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy excelleren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. Ned.1, 20.31-22.26u.

Kickboxer II: The Road Back (Albert Pyun, 1991, VS). Vervolgfilm in het genre, zònder Jean-Claude Van Damme. SBS6, 20.30-0.05u., onderbroken door reclame.

Ice Station Zebra (John Sturges, 1968, VS). Koude-Oorlog-platitudes beheersen rond Noordpool gesitueerde onderzeeërsfilm naar spionageroman van Alistair MacLean. Met Rock Hudson, Ernest Borgnine. BBC2, 22.35-0.55u.

An American in Paris (Vincente Minnelli, 1951, VS). Voorname MGM-musical laat Gene Kelly, op de klanken van Gershwin, een Amerikaanse droom belichamen: die van een arme kunstenaar in Parijs. Ook met Oscar Levant, Nina Foch, en de evergreens 'I Got Rhythm', 'Embraceable You', 'Our Love Is Here to Stay' en 'Stairway to Paradise'. Ned.1, 23.00-0.49u.

Boyz N the Hood (John Singleton, 1991, VS). Conventioneel, schokkend en vaak realistisch aandoend portret van het gewelddadige South Central Los Angeles - de buurt waar debuterend regisseur Singleton opgroeide - volgt de volwassenwording van de eigenwijze Tre Styles (Cuba Gooding jr.). Met rapper Ice Cube als jeugdige delinquent. Belg.1, 23.25-1.12u.

Memories of Me (Henry Winkler, 1988, VS). Regiedebuut van Henry 'the Fonz' Winkler is bitterzoet en sentimenteel vehikel voor Billy Crystal. Hartchirurg bezint zich, na hartaanval, op zijn leven en zijn getroebleerde relatie met zijn vader (Alan King). RTL4, 23.40-1.25u.

Oblivion (Sam Irvin, 1994, VS). Low-budget-mengsel van western en science fiction. Anno 3031 grijpen buitenaardse reptielachtigen de macht in stadje uit de titel. Met Meg Foster als cyborg. SBS6, 0.05-1.50u.

Captain Moonlight (Henry Edwards, 1940, Engeland). Historisch B-drama over strijd om landgoed. BBC2, 1.55-3.20u., zwart-wit.

En nagesynchroniseerd:

La course du lièvre travers les champs (René Clément, 1972, Frankrijk/VS). Duitsl.2, 23.35-1.35u.

Forty Guns (Sam Fuller, 1957, VS). Duitsl.2, 1.40-3.00u. zwart-wit.

ZONDAG

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Interview met Tineke Netelenbos, de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat over het probleem waar ze 's nachts wakker van moet liggen: Schiphol. Verder een discussie over de Duitse verkiezingen die volgende week plaatsvinden. Grote vraag daarbij is: Haalt Helmut Kohl zijn vijfde termijn? Een blik in de Duitse politieke tuin met Frits Bolkestein (VVD), René van der Linden (CDA) en Jan Marinus Wiersma (PvdA). Het journalistenpanel bestaat vandaag uit Elles de Bruin (VPRO) en Mark Kranenburg (NRC Handelsblad). Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Een discussie over het klonen van het schaap Dollie en de stier Herman is nauwelijks geluwd of de volgende stap dient zich aan: de Amerikaanse wetenschapper Seed wil zichzelf klonen. Een interview. Ned.1, 20.15-20.54u.

DOCUMENTAIRES

Close-Up: De tien plagen van Egypte. Twee Amerikaanse wetenschappers vroegen zich af hoe de tien Bijbelse Plagen van Egypte zoals deze beschreven worden in het Oud Testamentische boek Exodus, hebben kunnen ontstaan. Ned.1, 18.31-19.29u.

Noorderlicht. Vandaag: De vinger van God. Wetenschappers gaan ervan uit dat het mogelijk moet zijn om atomen zo te manipuleren dat je hun eigenschappen kunt gebruiken om compleet nieuwe stoffen en objecten te bouwen. Heeft de mens hiermee de beschikking gekregen over 'de vinger van God', waarmee we kunnen creëren wat we willen? Gesprekken met Richard Smalley, die vorig jaar een nobelprijs voor de ontwikkeling van een nieuw koolstofmolecuul; en de bij IBM-werkzame Don Eigler, de eerste man ter wereld die atomen wist te verplaatsen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Lopende Zaken. Centraal staat de vraag waarom geen enkel kabinet er in slaagt de farmaceutische industrie en de apothekers aan banden te leggen. Ook dit jaar zullen de uitgaven voor medicijnen weer fors stijgen. Verder hoe de beoogde nieuwe bondskanselier van Duitsland, Gerhard Schröder, afgelopen donderdag de eerste paal voor een omstreden stuw in de Eems sloeg. Den Haag is bezorgd wegens de mogelijk schadelijke gevolgen voor de Waddenzee. Ned.3, 22.03-22.49u.

KUNST

Beeldenstorm. Museumprogramma waarin dit maal een kijkje wordt genomen in het Ajax-museum te Amsterdam. Wie wist dat de Europacup I die de voetbalclub vier maal won, een verrassende overeenkomst vertoond met de vorm van een hydria uit 520 voor Christus? Het blijkt dat al in de klassieke oudheid vazen werden gebruikt als trofee. Ned.18.22-18.31u.

AMUSEMENT

Waskracht. Met onder meer een instructiefilmpje: Hoe maak je je eigen 'funniest homemovie'. Ned.3, 19.30-20.00u.

Maximum Bob. Volgens berichten van Amerikaanse kijkers op Internet is Maximum Bob sterk verslavend en betreft het geen humoristische maar een hysterische comedyserie (dan wel een eigenaardige thriller). Er wordt zelfs gesproken van een tv-gebeurtenis vergelijkbaar met Twin Peaks. Beau Bridges speelt de zeer rechtse rechter Bob Gibbs die een zware stempel drukt op het het kleine stadje Deep Water (Florida) tot de advocate Kathy Baker (Liz Vassey) het tegen hem opneemt. De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Elmar Leonard. BBC2, 23.00-23.45.

FILMS

Mijn vader woont in Rio (Ben Sombogaart, 1989, Nederland). Voortreffelijk bioscoopdebuut van tv-regisseur Sombogaart, naar kinderboek van Burny Bos. Moeder Geert de Jong liegt om bestwil tegen tienjarige dochter over verblijfplaats van vader Peter Faber. Familiefilm treft steeds de juiste, soms melodramatische toon. Ned.3, 9.11-10.50u.

Some Kind of Wonderful (Howard Deutch, 1987, VS). Relatief warmbloedig liefdesverhaal over Amerikaanse klassentegenstellingen. Muurbloem Eric Stoltz weet per ongeluk favoriete klasgenote Lea Thompson te strikken voor een afspraak en wordt bijgestaan door zijn kameraadje Mary Stuart Masterson. SBS6, 13.30-15.10u., met reclame.

Operation Crossbow (Michael Anderson, 1965, Engeland/Italië). Sensationele vuurwerkfinale vormt voornaamste attractie van oorlogsavonturenfilm waarin drie commando's een Duits wapen moeten saboteren. Gastrol van Sophia Loren. BBC1, 15.00-16.50u.

Raging Bull (Martin Scorsese, 1980, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.50u., grotendeels zwart-wit, met reclame.

Just Cause (Arne Glimcher, 1995, VS). Sean Connery als gepensioneerde Harvard-professor annex fervent tegenstander van de doodstraf biedt helpende hand aan een slordig voor moord en verkrachting veroordeelde zwarte jongeman in thriller die ontaardt in een bonte stoet stereotypen aan zowel blanke als zwarte zijde. Veronica, 21.05-22.55u., met reclame.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Thriller, waarin sterchirurg Alec Baldwin mogelijk een seriemoordenaar is, verloopt het eerste uur lachwekkend voorspelbaar, maar dan neemt het scenario ineens een totaal andere wending. Ook met Nicole Kidman en fraaie bijrollen van Anne Bancroft en George C. Scott. BBC1, 22.55-0.35u.

Small Faces (Gillies MacKinnon, 1995, Engeland). In zijn gave tijdsbeeld van een jaren-zestigjeugd in bloeddorstig Glasgow is regisseur MacKinnon niet uit op groezelig realisme. Hyperrealistische beelden en onnadrukkelijke Schotse humor halen de scherpe kantjes van het geweld af. Op het Filmfestival van Rotterdam bekroond met een Tiger Award. Duitsl.1, 23.30-1.15u., tweetalig.

Trespass (Walter Hill, 1992, VS). In gestileerd geweld gespecialiseerde Hill regisseerde een grotestadswestern met satirische inslag. Schatgravende cowboys maakten plaats voor corrupte brandweerlieden, Indianen voor zwarte drugscriminelen. Met Bill Paxton en de rappers Ice T en Ice Cube. BBC2, 23.45-1.30u.

Wachtmeister Zumbühl (Urs Odermatt, 1994, Zwitserland/Duitsland). Verdienstelijke 'moraliteit' over rechtlijnigheid in Zwitsers provinciestadje anno 1964. Uiterst principiële politieman ontfermt zich over meisje dat verkracht blijkt te zijn door zijn zoon. Duitsl.2, 23.45-1.25u., tweetalig.

The Groundstar Conspiracy (Lamont Johnson, 1972, Canada). Betrekkelijk warrige paranoiathriller waarin geheim agent George Peppard onderzoek instelt naar sabotage van ruimtevaartlaboratorium. Veel actie & geweld. BBC1, 1.15-2.50u.

Hotel des Amériques (André Téchiné, 1981, Frankrijk). Vaak als wezenloze mooifilmerij afgeschreven drama vergaapt zich aan de Franse badplaats Biarritz en aan Catherine Deneuve en Patrick Dewaere en brengt de eenzaamheid in kaart van een rijke weduwe en een klusjesman in een tot mislukken gedoemde verhouding. Morgen, TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd:

Stay Hungry (Bob Rafelson, 1976, VS). Duitsl.1, 1.25-3.05u.

Palm Beach (Albie Thomas, 1979, Australië). Duitsl.2, 1.25-2.50u.

aanbevolen

NRC Webpagina's
19 EN 20 SEPTEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)