U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Starr Report

Clintons eerste reactie
op het rapport

Clintons tweede reactie
op het rapport

Dossier Clinton
Artikelen uit NRC Handelsblad over de affiare-Lewinksy en de affaire-Jones


Clintons seksleven op alle schermen


Miljoenen mensen lazen over de escapades van de president op Internet. Het medium doorstond deze test met glans.

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER

AMSTERDAM, 12 SEPT. Nooit eerder in de geschiedenis is een tekst zo snel over de hele wereld verspreid als het rapport over president Clintons seksuele verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky. Ongeveer twee uur nadat het Huis van Afgevaardigden met een ruime meerderheid had besloten dat het rapport van de speciale aanklager Kenneth Starr openbaar mocht worden gemaakt, verscheen het 445 pagina's tellende document op Internet. De belangstelling was groot. Nadat CNN de tekst van de site van het Huis van Afgevaardigden had overgenomen, verscheen het rapport op tientallen sites. Binnen enkele uren stond het rapport op honderden locaties en hadden miljoenen Internetgebruikers het opgevraagd.


Bezoekers van een Londense pub lazen gisteravond het rapport van Starr op Internet. (Foto AP)

Van overbelasting van de digitale snelweg was geen sprake. De websites van CNN, de New York Times en de zoekmachine Yahoo! waren ondanks de overweldigende belangstelling voor het rapport goed te bereiken. Alle grote nieuwssites en zoekmachines hadden extra computers ingezet. Al voor het rapport er op stond werd de website van CNN ongeveer 30.000 keer per minuut geraadpleegd.

De Amerikaanse overheidssites die het rapport ook online hadden gezet, waren aanmerkelijk trager dan de nieuwssites, maar niet onbereikbaar. Toen in maart dit jaar het proces tegen de Engelse au-pair Louise Woodward op Internet vanuit de Verenigde Staten werd uitgezonden, raakten vele websites en Internetaanbieders overbelast. Nog dagen na de uitspraak waren de sites van Engelse kranten die verslag deden van de zaak zeer slecht bereikbaar. De grote files op de elektronische snelweg die naar aanleiding van het Starr Report waren voorspeld bleven uit. Een van de oorzaken voor het uitblijven van opstoppingen op Internet gisteravond is waarschijnlijk de brede verspreiding van het document. Direct nadat de Amerikaanse overheid en CNN het rapport online zetten, namen honderden Internetgebruikers kopieën van de tekst over en zetten deze op websites in Europa en Azië. De alternatieve adressen werden in politieke nieuwsgroepen (elektronische discussiefora) als alt.current-events.clinton bekend gemaakt.

Ook op het Nederlandse deel van Internet was geen sprake van overbelasting. Internetaanbieder Planet Internet die ook een kopie van het rapport op de site had geplaatst, was niet trager dan normaal. De website van NRC Handelsblad, waar het rapport ook te vinden was, trok gisteravond ongeveer 2.000 extra bezoekers.

Internetgebruikers die filterprogramma's als NetNanny en Cyberpatrol hebben geïnstalleerd, kunnen het rapport overigens niet lezen. Softwarefilters, op sommige scholen en in openbare bibliotheken in de Verenigde Staten verplicht, blokkeren webpagina's met woorden als 'sex', 'genitalia', 'orgasm' en 'breast'. Op vrijwel alle 445 pagina's van het Starr Report komen deze termen voor.

Zie ook:
Starr Report

Rapport van Starr verzwakt Clinton (12 sept. 1998)

Congres aan zet (12 sept. 1998)

Is Amerika helemaal gek geworden? (12 sept. 1998)

Dossier Clinton (achtergronden over de Lewinsky-affaire)

NRC Webpagina's
12 SEPTEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)