U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   T E K S T   R E G E R I N G S V E R K L A R I N G

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Zie ook:
Kok streeft naar betrouwbare en prudente staat (25 aug. 1998)

Heel gewoon (25 aug. 1998)

De tekst van het Regeerakkoord

Kabinet  Kok  II 

Artikelen over het regeerakkoord 

Wat Paars II vergeet 

De Parade van Paars 
Hoe het belastingplan de inkomensverdeling zal veranderen

Regeringsverklaring 1998

25 augustus 1998

Mevrouw de Voorzitter,

Vandaag presenteert zich aan uw Kamer het tweede kabinet bestaande uit bewindslieden van PvdA-, VVD- en D66-huize.

Kok in de Kamer

Premier Kok vanochtend in de Tweede Kamer tijdens het afleggen van de regeringsverklaring van het tweede paarse kabinet.
(Foto Gerhard van Roon)

Staat u mij toe allereerst een woord van dank uit te spreken aan het adres van de ministers en staatssecretarissen die in dit kabinet niet zijn teruggekeerd. Zij allen hebben belangrijke bijdragen geleverd in het belang van ons land. Mede dankzij hun inzet en inspanningen heeft het vorige kabinet zijn centrale doelstellingen kunnen bereiken en is een voortzetting van de coalitie mogelijk gebleken. Ook de beide vice-premiers van het vorige kabinet maken geen deel uit van het kabinet dat zich thans aan u presenteert. De heer Dijkstal nam het leiderschap van de fractie van zijn partij in de Tweede Kamer op zich. De heer Van Mierlo beëindig de zijn loopbaan als minister, maar ook als lid van uw huis. Hem komt een bijzonder woord van waardering toe voor de prominente bijdragen die hij de afgelopen 32 jaar aan de nationale en internationale politiek heeft geleverd. De beide oud-vice-premiers wil ik op dit moment en op deze plaats, mevrouw de Voorzitter, dank zeggen voor hun aandeel in het tot een goed einde brengen van - wat door velen werd gezien als een hachelijke onderneming - het eerste paarse kabinet.

Bij de verkiezingen van 6 mei jl. verwierven de drie coalitiepartijen gezamenlijk brede steun. Hun zetelaantal in de Tweede Kamer steeg van 92 naar 97. Tegen deze achtergrond en gelet op de gekozen inzet tijdens de verkiezingscampagne lag een voortzetting van de coalitie voor de hand. Het zetelverlies van één van de drie coalitiepartijen riep direct na de verkiezingen de vraag op of door die partij een volwaardige deelname aan een nieuw te vormen ka binet mogelijk werd geacht. Onder leiding van informateur De Vries, die ik hierbij gaarne dank zeg voor zijn werkzaamheden, werd die vraag bevestigend beantwoord en werd vastgesteld dat onderhandelingen over de vorming van een kabinet van gelijke samenste lling als het vorige reëele kansen zouden bieden. Onder leiding van drie informateurs, mevrouw Borst, de heer Zalm en ondergetekende, zijn vervolgens programmatische besprekingen gevoerd die hebben geleid tot een ontwerp-regeerakkoord waarmee de fracties van PvdA, VVD en D66 konden instemmen. In die besprekingen is de bereidheid gebleken om op dezelfde basis met elkaar samen te werken als in de afgelopen periode: in onderling respect voor elkaars standpunten en opvattingen.

Het is tegen deze achtergrond dat het regeerakkoord moet worden beoordeeld. Het regeerakkoord is vooral agenderend en kaderstellend. Het zal in een open dialoog met de volksvertegenwoordiging op vele punten worden ingevuld en uitgewerkt. Aldus wordt uitdr ukking gegeven aan de verhouding tussen regering en Staten-Generaal zoals de regering deze ziet. Ten behoeve van het overleg is heden een overzicht aan uw Kamer gezonden van de wetgeving die naar verwachting uit het regeerakkoord voortvloeit.

De samenstelling van het kabinet geeft een aantal veranderingen te zien, los van de "nieuwe gezichten". Met de benoeming van een minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid wordt de bijzondere aandacht benadrukt die dit kabinet wil schenken aan de sa menloop van vraagstukken en perspectieven op deze terreinen. De benoeming van een staatssecretaris, speciaal belast met Koninkrijksrelaties, onderstreept het belang dat wordt gehecht aan goede betrekkingen met de Nederlandse Antillen en Aruba.

Het bijzondere gewicht dat in deze periode zal uitgaan naar het bereiken van een betere balans tussen zorg en arbeid, sociale participatie en vrije tijd voor mannen én vrouwen, vormt de aanleiding voor de benoeming van een tweede staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens belast met de coördinatie van het emancipatiebeleid.

Met het oog op de toegenomen omvang van de werkzaamheden is thans ook aan de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een staatssecretaris toegevoegd. Besloten is tot een versterking van de positie van staatssecretar issen. Dit komt met name tot uitdrukking in de nieuwe vervangingsregeling van ministers, waarbij de staatssecretaris in de regel de eerst e vervanger van de minister is.

Lees verder

NRC Webpagina's
25 augustus 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)