U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
Tekst Regeerakkoord 

Artikelen over het regeerakkoord 

Wat Paars II vergeet 

De Parade van Paars 
Hoe het belastingplan de inkomensverdeling zal veranderen

Een gewoon kabinet in verrassende samenstelling

Het tweede paarse kabinet mag danvolgens premier Kok net zo ,,gewoon'' zijn als het eerste, het is weldegelijk anders. Waar Paars I verraste met onbekende ministers van buiten de politiek - Wijers, Sorgdrager, Borst - begint Paars II juist met politieke zwaargewichten.

De ministers Peper, K. de Vries en Pronk komen nog voort uit de PvdA van Den Uyl. Een VVD'er als Korthals is al Kamerlid sinds 1982. Nieuwkomers uit 1994 als Zalm en Van Aartsen zijn inmiddels gepokt en gemazeld. Deaanwezigheid van zoveel 'mastodonten' zal wellicht minder snel totbeginnersfouten leiden dan bij het eerste kabinet-Kok, maar ook tot meerpolitieke spanning. Hoe wordt de verhouding tussenPvdA-fractievoorzitter Melkert, de afgelopen weken vaak omschreven als'kroonprins' van Kok, en potentiële partijleiders als De Vries ofCohen?

Onder de staatssecretarissen zijn ook enkele bewindslieden die minderbekendheid genieten op het Binnenhof. Burgemeester Faber van Zeewoldegaat namens de PvdA als staatssecretaris naar Landbouw. De Zutphenseburgemeester Verstand voor D66 naar Sociale Zaken. StaatssecretarisBenschop van Europese Zaken klinkt iets onbekender dan het is: hij wasin de jaren tachtig persoonlijk medewerker van achtereenvolgens Den Uyl, Kok en Wöltgens.

Bewindslieden moeten ideaal gesproken aan drie criteria voldoen:managementkwaliteiten, politieke ervaring en kennis van het vakgebied waar zij worden ingezet. Ook dit keer zijn er weer kandidaten bij wiehet voldoen aan die derde eis nog moet blijken. Financieel specialistVan der Ploeg op Cultuur. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Netelenbos als minister op Verkeer en Waterstaat, met als staatssecretaris een andere onderwijsspecialist, Monique de Vries. Adelmund gaat over het basisonderwijs, Pronk over het milieu. Hoe gewoon dit kabinet ook zal zijn, het kan nog voor verrassingen zorgen.

Bijdragen: Cees Banning, J.M. Bik, Karel Berkhout,Robert Giebels, Roel Janssen, Egbert Kalse, Quirien van Koolwijk, Keesvan der Malen, Karin de Mik, Hans Nijenhuis, Floris van Straaten, Benvan der Velden, Kees Versteegh, Yaël Vinckx en Frederiek Weeda. Foto's: Roel Rozenburg (tenzij anders vermeld).

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)