U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

A. VERSTAND (D66); Bestuurder


Annelies Verstand
Foto Gemeente Zutphen
Zou Annelies Verstand (48) er vorig jaar op Koninginnedag zelf bij Hare Majesteit om gevraagd hebben, toen koningin Beatrix op 30 april Zutphen aandeed? In ieder geval wist de Zutphense burgemeester toen de aandacht op zichzelf te vestigen: een (te) kort rood rokje en een pontificale zwarte hoed leidden tot landelijke commotie.

Feit is dat D66-fractievoorzitter Thom de Graaf haar heeft weten te strikken voor de post van staatssecretaris van Sociale Zaken. Deelterrein: emancipatiezaken met als aandachtspunt het zorgverlof.

De juriste Verstand, gisteren bij het bekend worden van haar benoeming nog op vakantie in Indonesië, is nog geen vier jaar burgemeester van Zutphen geweest. Daarvoor was ze burgemeester van Heteren. Verstand zat van 1982 tot 1988 voor de Democraten in de gemeenteraad van Elst. Na haar HBO-opleiding Toerisme studeerde zij aan de Universiteit Nijmegen Nederlands recht, waar zij in 1978 afstudeerde.

A. Derksen-Jansen, loco-burgemeester van Zutphen, noemt Verstand ,,een typische D66-bestuurder''. Een grote betrokkenheid bij het openbaar bestuur en veel aandacht voor de communicatie met de burgers zijn tekenend voor haar ambtsperiode. Verstand is tevens vice-voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. In die functie verklaarde zij vorige maand blij te zijn met de komst van een staatscommissie die de komende kabinetsperiode advies zal uitbrengen over de dualisering van het lokaal bestuur. Ook is zij lid van een werkgroep die zich sterk maakt voor meer eigentijdse ambtsketens.

,,We hebben haar, toen we van de benoeming hoorden, gelijk opgebeld en gefeliciteerd. We wisten van niets'', zegt Derksen-Jansen. Maar de lijn was zo slecht dat Verstand niet heeft kunnen uitleggen hoe het gegaan is.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)